Bolu'nun meşhur lezzetlerinden ovmaç çorbasını evinizde de yapabilirsiniz.
Ovmaç Çorbası (Kastamonu-Yöresel) Tarifi İçin Malzemeler
Üzerine; Eritilmiş tereyağı
Soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur. Salça ve baharatlar ve nohut eklenip bir iki daha çevrilir, sıcak su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra karıştırılarak hamurlar eklenir ve orta ateşte 10 dk. hamur pişene kadar kaynatılır. Nane ile süsleyip servis edilir, afiyet olsun.
Birçok tarihi yerleri ve lezzetli yemekleriyle tanınan Denizli'de son günlerde leblebi çorbası konuşulmaya başlandı. Herkesin merak ettiği leblebi çorbasının yayılmasının ardından çorbayı ilk kez yapan ev hanımı Sıdıka Esen, çorbanın yapılma fikri ve püf noktalarından bahsetti.
İlgili 35 soru bulundu
Lebeniye çorbası (Çoban çorbası) bir çeşit yoğurt çorbasıdır. Lübnan mutfağında ve Türk mutfağında bulunur. Mardin de çoban çorbası da denir. Kiliste kel lebeniye ve köfteli lebeniye çeşitleri yapılır.
Çorum Leblebisi - Çorum
Ahmedi Sever isminde muhterem bir zatın Çorum'da yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir. Yaklaşık 3 asırdır ilimizde üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.
Bugün Isparta yöresinden leziz bir lezzet bulamaç çorbasını sofranıza taşımaya ne dersiniz?
Unu, su ve tuz ile yoğurarak sert bir hamur elde edin. Yoğurduğunuz hamuru avucunuzun içine alarak ufalayın. Bu hamur topaklarına oğmaç deniyor.
Ovmaç, ovalamaç, övelemeç, kıtır sıkma, pisikomacı gibi farklı isimlerle anılmakta. Yufka ekmeği bulduğunuzda mutlaka deneyin😋. Günlere, beş çaylarına yapabileceğiniz lezzetli yöresel bir tarifim var. Ovmaç, ovalamaç, övelemeç, kıtır sıkma, pisikomacı gibi farklı isimlerle anılmakta.
Hazır çorbanın ilk örnekleri ise 17. ve 18. yüzyıllarda özellikle yolcular tarafından kullanılan cep çorbası şeklinde görülür. Et artıklarından konsantre olarak sert yapıştırıcı kıvamında yapılan cep çorbası, senelerce dayanırmış. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içinde eritilirmiş.
Sütlü Şehriye Çorbası (Trakya Yöresi )
Türk mutfağında karşımıza sayısız çorba tarifi çıkarken; online siparişlerde de çeşit çeşit çorbalara yöneliyoruz. Bugün yemek severler Yemeksepeti'nde her yöreden ve ülkeden ortalama 2 bin 500 çeşit çorba ile buluşuyor. Bu lezzetler arasında biz Türklerin çorbadaki ilk tercihi Mercimek çorbası oluyor.
Haşlanan mercimeğin suyunu süzüp tencereye ekliyelim. 1.5 lt su ile mercimekleri pişinceye kadar kaynatalım. Erişteyi, dövülmüş sarımsak ve sirkeyi de katalım. Erişteler pişip çorba koyulaştıktan sonra kırmızı pul biber ve naneyi erittiğimiz yağın içinde kızdırıp çorbaya ilave edelim.
Karadeniz yöresine ait nefis bir çorbamız var: Gorgot çorbası.
Klasik çorbaların içinde oldukça bilinen ve kökeni Fransa'ya dayanan Soğan Çorbasının tarihi antik çağlara dayanmaktadır. Antik çağlarda çanaklar içinde yapılan soğan çorbası, 18. yüzyılda modern şekilde Fransa'da çıkmıştır. Zamanla Fransız mutfağının en ünlü ve önemli çorbası olarak farklı kültürlerde yer edinmiştir.
peynir, domates, taze soğan, sarımsak, maydanoz, yeşil biber, salça, pul biber (karabiber, kimyon) ve zeytinyağı ile yoğurulur, köfte haline getirilir, pişirmeden böylece yenir.
Yufkaların çıtırlığını kaybetmemesi gerektiği için, yumurtayı direk yufkanın üzerine kırmıyoruz. Pişmeye yakın, yumurtayı yufkalarla karıştırın ve tuzunu ekleyin. Pişen omacı, yine köy yufkasının içine sararak da yiyebilirsiniz.
Yufkalar açılır içine sıvı yağ sürülür, istenirse peynir, sucuk konulur. Yine aynen kare şekilde katlanır. Ceviz kadar yağ damlatılan tavaya konulur ve üzerine yumurta kırılır, alt tarafı kızarınca çevirip yumurta pişince alınır. Servis yapılır.
Bulamaç, un ile su, süt ya da yumurta farklı malzemeler ile karıştırılarak yapılan sıvı bir hamurdur. Bulamaç çeşitli gıdaların hazırlanmasında kullanılır.
Tencereye sade yağı alın. Unu ekleyip orta ateşte kavurun, unun kokusu biraz geçince sıcak suyu azar azar ilave edip tel çarpıcıyla sürekli karıştırın ki topaklanmasın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve şekeri ekleyin. Kıvamı katı ayran şeklinde olacak.
Amasya toyga çorbası 01.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Leblebi ilk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390 yıllarında bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir.
Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi, Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır.
Çorum'un nohut üretim miktarı açısından Türkiye'nin altıncı kenti olduğunu dile getiren Sarı, "Yılda ortalama 475 bin ton olan nohut üretimimiz, son yıllarda 500 bin tonun üzerine çıktı. 22 bin hektar olan ortalama üretim alanı da 25 bin hektara yaklaştı." diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri