Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Lüfer balığının bir türü olan çinekop, en fazla rağbet gören orta boy balıklardan biridir. 15–18 cm arasındaki uzunluğa ulaşan lüfer yavrusudur, ağırlığı 55-65 gr arasındadır.
Yani çoğalamaz. (Bilmeyen için ansiklopedik bilgi: Lüfer ailesi küçükten büyüğe doğru şöyle adlandırılır: defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtı kara.
Yavrusuna kıraça, büyük haline de istavrit azmanı denir.
Lezzetli ve yağlı bir balık olduğundan dolayı çinekop her türlü pişirimeye uygundur. Tavada, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilen çinekop sebzelerle zenginleştirilebilir. Tüm balıklarda olduğu gibi çinekop da taze olarak tüketilmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Lüfer balığı olgunlaşana kadar farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara balıklarıdır. Yasal av boyu 18 cm olsa lüfer diye satılan balık sarıkanat balığıdır.
Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Çinekop, sevgili okuyucular, avlanması yasal olarak yasak olan bir tür. Aynı sarıkanat gibi. Onları avladığınız zaman, üreme boyuna erişemediği için, lüfer ortadan kalkıyor.
Bunun yanı sıra nehir ağızlarına ve lagüner bölgelere de girer. Türkiye'de daha çok güney sahilleri ve Ege kıyılarında yayılım gösterir. 30-50 gram olanları ince lidaki, 100 gram olanları lidaki, 100-180 gram olanları kaba lidaki, 200 gram ve üzeri ağırlıkta olanları da çipura olarak adlandırılır.
Vücudun günlük ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. Ayrıca çinekop A vitamini bakımından da oldukça zengin bir balıktır. Besin değerleri bakımından bu kadar zengin olan çinekopa sofralarınızda kesinlikle yer vermenizi tavsiye ederiz.
Mart ile haziran aylarında da Karadeniz'e döner. Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Ortalama boyları 20-35 cm arasındadır. 6-7 kiloyu bulan çok irilerine de rastlanır. Etinin lezzeti bakımından Ege'nin en makbul balıklarından biri olarak tanınan çipura yazın kıyılara sokulup kışın derin sulara çekilir.
Yemli lüfer takımına oranla Çinakop için kullanılan takım daha ince, zokası daha ufaktır. Kullanılan yemler, bütün halde hamsi, çamuka, aterina, yaprak ve sülük biçiminde küçük ve uzunlamasına kesilmiş istavrit, Kıraça, zargana, uskumru vonozu, izmarit ve istrongilos gibi balıklardır.
Palamut
Büyüklüğüne göre farklı isimlerle anılıyor. Boyu 10-25 cm Çingene, 30-35 cm palamut, 40-45 cm kestane, 50-55 cm zindandelen, 55-60 cm torik, 60-65 cm sivri, 65-70 cm altıparmak, 70 cm ve üzeri de peçuta olarak bilinir.
Lîdaki: Çipura balığının küçüğüne verilen isim. Mantolama: Tavada pişirilen et, deniz ürünü gibi malzemelerin tereyağı ile pişirilmesine denir.
farklı balıklar olmasına rağmen benzerlikler de taşıyan balıklar. balıkların yörelere göre adları, ithamları değişir. mesela doğu karadeniz'de minekopa kötek derler, aynı zamanda da kaya levreği olarak adlandırırlar.
levreğin eti daha yumuşak ve tatlıyken çipuranın eti biraz daha sert ve aromalıdır. gelelim kültür mü değil mi nasıl anlarsınız, ikisi içinde renkleri özellikle çipura gümüş rengi olur ve üçü adedi bir kilo gelirse tadından yenmez. levrek ise daha koyudur.
Çinekop ve sarıkanat lüfer balığının daha küçük halleridir. Bilhassa Marmara ve Karadeniz'de bulunur. Çinekop kılçıklı mı acaba diye merak edenlere kılçıkları olsa da balıklar içinde en az kılçıklı olanlardan biridir denebilir. Lezzet olarak da üst sınıfta yer alır.
Kasım – Aralık aylarının en güzel balıklarından biri olan çinekop, tezgahlara çıktığı gibi yenmesi gereken balıklardandır. Pullu balıkları evde temizlemek zordur. Ancak çinekop gibi pulsuz balıkları evde temizlemek istiyorsanız; dikkat etmeniz gerek bazı noktalar var.
Uskumra, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışrı çıkarılarak karnı temizlenir. Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri