Şeker,limon,şerbet vb malzemeler bulunur. Şeker , limon tuzu su şeker ile su karıştırılıp şerbet elde edilir , daha sonra hangi meyvenim şerbeti yapılacaksa o meyveden koyulur şerbet ile meyveler aynı tencerede buluşur ve bir süre kaynar.
Reçeller, yaş veya kuru meyvelerin veya içlerinin veya bazı çiçeklerin veya yapraklarının mahalli usul ve adetlere göre sadece şeker ve glikoz karışımı veya sadece glikozla veya meyve şekeri ile muayyen koyuluğa kadar kaynatılmasıyla hazırlanır. akıtılan yıkama suyu ile temizlenir.
Su demişken, meyvenin kendi suyunun yanı sıra içine koyduğunuz su da önemli. Kireçsiz, klorsuz, dinlenmiş içme suyu kullanırsanız reçeliniz daha doğal ve lezzetli olacak. Reçelin şeker miktarını çok iyi ayarlamalısınız.
İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır.Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir.Vücuda kuvvet ve enerji verir.Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir.Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.Nezle ve bronşite faydalıdır.
Reçel çeşitlerinin içerisinde bulunan C vitaminine baktığımızda; vişne reçeli 0.4 mg,kayısı reçeli 7.2 mg, çilek reçeli 32.4 mg, portakal reçeli 28.2 mg, incir reçeli 1.8 mg C vitamini içermektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Bağırsakları temizleyerek sindirim sistemine özellikle çok faydalıdır ve sindirim sistemini kuvvetlendirmektedir. Doğal antibiyotiktir, kanı temizler, hastalıklar da tedavi edicidir, kalbe iyi gelir, enfeksiyonlu hastalıklarda vücudu korur ve kuvvetlendirir.
Reçel Kilo Aldırır mı? Özellikle kahvaltılarda tatlı ihtiyacını gideren reçel çeşitleri, besin değerinin büyük kısmını şekerden aldığı için diyette uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.
Organik reçellerin içerisinde kullanılan meyveler, organik olması nedeniyle doğrudan anti kanserojendir. Bu sayede kanser riski olan kişilere reçel tüketimi yapmaları önerilir. Böbrek yetmezliği olan kişiler ya da yüksek kalorili diyetleri olan kişilerde de beslenme listelerinde genelde organik reçeller olması istenir.
Reçel, meyvelerden elde edilen lezzetli bir marmelat ve tatlı türüdür. Mevsiminde toplanan meyveler, şeker, bal veya pekmez gibi tatlandırıcılarla kaynatılır ve kış aylarında da tüketilebilir. Kahvaltılıkları süsleyen reçel çeşitleri günün her öğününde de tüketilebilir.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Reçel, büyük yoğunlukta şeker içermektedir. Bu şeker meyve şekeri ve şeker pancarından elde edilmiş beyaz şekerdir. Şeker bir karbonhidrattır. Bu yüzden reçel karbonhidrat olarak bilinmektedir.
İlk reçel de yaz meyvelerinin uzun süre korunması amacıyla Müslüman Türkler tarafından geliştirilir. Türklerin meyveyi reçel sayesinde uzun süre saklamaları, Batı'yı hayrete düşürür. Önceleri bayramlarda ve uzun kış gecelerinde ikram olarak sunulan reçel, saray ve dergâhların vazgeçilmezidir.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Buna göre reçel, aslında şekerle dayandırılmış bir meyve mamulüdür ( Cemeroğlu ve ark., 2003). Reçel, en az % 60-65 çözünür katı madde içermesi ve bunun çoğunun şeker olması nedeniyle önemli bir enerji kaynağıdır. Ortalama % 70 şeker içeren 100 g reçel 368 Kcal vermektedir.
Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar. Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Cevap. reçel yapılması olayı, kimyasal değişime örnektir. Maddelerin iç yapısındaki değişimler sonucunda kimyaları değişmiştir. Yani çilek reçelinden, çileğin elimizdeki ilk halini elde edemeyiz.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
İçinde glikoz ve fruktoz bulunan hazır reçellerin fazla tüketilmesi, gerek içerdikleri kalori değeri gerekse fruktozun metabolik özelliklerinden, obezite ve diyabet başta olmak üzere birçok metabolik hastalığa yatkınlığı artırmaktadır."
Organik reçeldeki püf nokta organik reçelde kullanılacak meyvelerin organik olarak üretilmesidir. Organik reçel yapımında; hiçbir şekilde şeker ve tatlandırıcı kullanılmaz. reçelde ki meyveler mutlaka organik yetiştirilen meyvelerden olmalıdır.
Şekerce zengin besinlerin yüksek sıcaklıklarda kaynamalarında HMF oluşumu daha çok olur. Bu maddenin Kanserojen ve genotoksik (genleri bozan) olduğu düşünüldüğü için Türk Gıda Kodeksi olası HMF miktarı için sınırlama getirmiş durumdadır. Sanayide üretilen pekmez veya reçeller vakum altında kaynatılmaktadır.
Sade yoğurdunt adınan hoşlanmayanlar için reçelli yoğurt lezzetli bir alternatif olacaktır. Yoğurtta ve sütte bulunan kalsiyum ve fosfor başka hiç bir yiyecekte yoktur.
Organik reçelin özellikle önerildiği kişiler
- Böbrek yetmezliği olan ve yüksek kalorili diyetler önerilen kimselerin beslenme listelerinde organik reçel en kaliteli enerji kaynaklarından biri olarak yer alır. - Çocuk obezite ve beslenme bozuklukları tedavisinde, yine organik reçel sıklıkla kullanılan bir üründür.
Şekersiz reçel, tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılamanıza yardımcı olan düşük kalorili besinlerden birisidir. Doğal yollardan üretilmesi, reçelin içerisinde yer alan meyvenin de faydalarını tam olarak görebilmenizi sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri