Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili alınan kararları açıkladı. Erdoğan, KYK öğrenim kredilerinin geri ödemelerinin enflasyon ve faiz farkı olmaksızın, anapara miktarında olacağını duyurdu.
Ancak, öğrenim kredisi geri ödemeli bir kredi türüdür. Faiz uygulaması olmayan bu kredi, öğrencinin mezuniyet sonrasında belirli bir süre içinde başlamak üzere geri ödenir. KYK tarafından belirlenen ödeme planına göre, mezun olan öğrenci belirli bir çalışma süresinin ardından öğrenim kredisini geri ödemeye başlar.
Öğrenim kredisi borcu mezun olunan tarihten iki yıl sonra ödemeye başlanır. Eğer borç ödeme planı oluşturulduğu şekilde zamanında ödenmez ise aylık %1,40 oranında gecikme zammı günlük olarak hesaplanarak aylık öğrenim kredisi borcuna eklenir.
TÜFE'nin yüzde 10'un üzerinde olması durumunda, öğrenim kredisi borcuna yüzde 10 faiz uygulanacak. Kanun teklifi yasalaştığında, ödemesi başlamayanlardan faiz alınmayacak, ödemenin ertelenmesi durumunda belirtilen şartlara göre faiz alınacak.
Öğrenciler borçlarını, öğrenimlerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak kredi aldıkları süre kadar aylık taksitler halinde geri öder.
İlgili 32 soru bulundu
Öğrenciler ödemelerini T.C. kimlik numarası ile https://kygm.gsb.gov.tr/ internet adresinde yer alan "e-Ödeme Bölümü" ya da "Geri Ödeme Bölümü"nden yapabileceği gibi T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden veya internet bankacılığından da yapabilmektedir. Öğrenciler taksitlerini vadesinden önce ödeyebilmektedir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili alınan kararları açıkladı. Erdoğan, KYK öğrenim kredilerinin geri ödemelerinin enflasyon ve faiz farkı olmaksızın, anapara miktarında olacağını duyurdu.
Kyk Borcu Kaç Yıl Ödenmezse İcra Gelir? Öğrenim Kredisi veya Katkı Kredisinin borç taksitlerinden birini zamanında ödemeyen kredi borçlusunun bir yıllık borçları için tahsil işlemleri devreye girer. Birden fazla taksitlerini zamanında ödemeyenlerin ise borçlarının tamamı için tahsil işlemleri devreye girer.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında 2023 yılında verilecek KYK burs ve kredi miktarını da açıkladı. 2023 KYK burs ve kredileri ne kadar oldu? Cumhurbaşkanı Erdoğan "Üniversite öğrencilerinin kredi ve burs miktarlarını lisansta 1250, yüksek lisansta 2500, doktorada 3750 liraya yükselttik. " açıklamasını yaptı.
2022-2023 eğitim öğretim yılında ön lisans ve lisans öğrencileri için burs ücreti aylık 1.250 TL olarak belirlenmişti. Burs ödemeleri yüksek lisansta 2500 TL, doktorada 3750 TL olarak güncellenmişti.
Düzenleme ile sicil affı da getirildi. 1 Ekim 2022'den önce olan borçlarını, 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin olumsuz sicil kayıtları silinecek. Borçlarını yapılandıranlar da düzenlemeden yararlanabilecek.
Kredi borcu ödemeleri, program bitiminden 2 sene sonra başlar. Bu süre sonrasında öğrenim hayatı boyunca devletten alınan maddi desteğin geri ödenmesi gerekir.
Kredi ve Yurtlar Kurumu İkinci Üniversite Okuyanlara Kredi Yok.
İşte öğrenim kredisindeki durum ve vaziyet budur. Bu nedenle öğrencilere verilen öğrenim ve katkı kredileri haram değildir. Enflasyonun altındaki farkın faiz olmadığı görüşleri dikkate alındığında ve kredi farkı da enflasyonun altında bir oranda tutulduğundan bu yönüyle de mahzur teşkil etmediği görülmektedir.
2024 KYK BURSU NE KADAR OLDU? Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılı kredi ve burs rakamlarını lisans öğrencileri için 2 bin, yüksek lisans için 4 bin, doktora öğrencileri için 6 bin liraya çıkardıklarını açıkladı.
Alttan ders alınca burs kesilmemektedir.
Öğrenim süresi boyunca yapılan burs ödemeleri, T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre her ayın 6 ve 10'uncu günleri arasında yatırılmaktadır.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Eğer gelir durumunuzu gösteren bir belgeniz yoksa ve öğrenci olduğunuz için çalışmıyorsanız bu durumda banka, velinizi kefil olarak isteyebilir. Aileniz size kefil olduğu zaman kredinizi ödeyemediğinizde parayı sizin yerinize ödemekle yükümlüdür.
Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında düzenledikleri “Burs/Kredi Taahhütnamesi”nde borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak kredi aldıkları süre kadar aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedir.
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un sorusunu yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, “Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkânı mevcuttur” dedi.
İşte ayrıntılar. KYK BORÇ FAİZLERİ SİLİNDİ Mİ? KYK borç fazilerinin silindiğini açıklayan Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu Öğrenim Kredisi Borçlarında Yeni Dönem Bilgilendirme Toplantısı'nda "1 milyon 392 bin 629 öğrencinin 27 milyar liralık borcu kaldırıldı." ifadesini kullandı.
Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Örneğin %2'lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60'lık bir gecikme faizi eklenir.
Hesabında para olmasa da her ay Harçlık Avans limitin kadar ekstra alışveriş yapabilirsin. KYK ödemen devam ettiği sürece bu fırsattan faizsiz/masrafsız yararlanabilirsin. Her ay kullandığın Harçlık Avans bakiyesi, KYK burs/öğrenim kredisi ödemen içerisinden otomatik olarak tahsil edilir.
VERGİ DAİRESİNE DEVREDİLEN ÖĞRENİM/KATKI KREDİSİ BORÇULARININ DİKKATİNE. Hiç ödeme yapmayan ya da iki veya daha fazla taksitini düzenli ödemeyen öğrencilerimizin borçları, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle vergi dairelerine aktarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri