1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Öğrenmeyi Öğrenme Stratejileri Nelerdir? Öğrenmeyi öğrenme stratejileri beş başlıkta toplanır: Tekrarlama, anlamlandırma, örgütleme, anlamayı izleme-denetleme ve duyuşsal stratejilerdir.
Arends'e (1997) göre öğrenme stratejisi; belleğe yerleştirme ve geri getirme gibi bilişsel stratejileri ve bilişsel stratejileri yönlendirici yürütücü biliş süreçlerini kapsayan, öğrenenin öğrenmesini etkileyen, öğrenen tarafından kullanılan davranış ve düşünme süreçleridir (akt. Senemoğlu, 2013, s. 557).
İlgili 36 soru bulundu
Bloom'un tam öğrenme yaklaşımı, her öğrencinin öğrenebileceği inancını savunur. Bu modelde, yeterli zaman verildiğinde, şartlar eşitlendiğinde ve olumlu bir öğrenme ortamı sağlandığında tüm öğrencilerin öğrenme başarısı göstermesi beklenir. Öğrenemeyen öğrenci yerine, öğretemeyen öğretmen anlayışını benimser.
Buluş yoluyla öğretim, öğrenci merkeze alarak öğretme-öğrenme sürecini savunan Bruner tarafından 1960 ve 1970'li yıllarda ortaya atılan, öğrencilerin hipotezlerini yapılandırmalarına, karar vermelerine ve bilgilerini keşfetmelerine dayanan bir yaklaşımdır.
Başlıca Öğretim Stratejileri:
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Bilişsel öğrenmenin kavrayış ile öğrenme, model alma ile öğrenme, sözel öğrenme ve farkında olmadan öğrenme olmak üzere dört türü vardır. Kavrama ile öğrenme; olaylar arasındaki bağın aniden kurulması ile gerçekleşir. Arşimet'in suyu bir hamamdayken aniden bulması kavrama ile öğrenmedir.
BULUŞ (KEŞİF)YOLUYLA ÖĞRETİM (BRUNER)
Öğrenciler bilgilere kendileri ulaştıkları (keşfettikleri) için bu strateji kullanılarak kazanılan öğrenmeler daha kalıcıdır. Çoğunlukla kavrama düzeyindeki kazanımlara ulaşmak için kullanılır. Bilgi düzeyinde eksikler olduğu durumda bu stratejinin kullanılması önerilmez.
Farklı öğrenme teorilerini ve yaklaşımlarını anlamak, etkili öğretme ve öğrenme için gereklidir. En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
Öğretim stratejisi, bir öğretmenin, dersin veya bir konunun öğretilmesinde hedefe ulaşmak için seçeceği öğretim metodu, çeşitli teknikler ve hattâ değerlendirme biçimidir. Öğretim stratejisi nedir? Strateji öğretiminde yöntemsel etkinlik, öğretmen eğitimi ve okul organizasyonunun bir doğrultuda geliştirilmesidir.
Öğrenme bir deneyim sürecidir ve bu süreç dört evreden oluşur; Bilinçsiz-yetersizlik: Bilginin varlığından habersiz olunduğu ve o bilginin kullanılamadığı aşamadır. Bilinçli-yetersizlik: Bilginin varlığından haberdar olunduğu ancak bu bilginin kullanılamadığı aşamadır.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Baskın alanlar genellikle; görsel, işitsel ve kinestetik (yaparak) öğrenme olarak 3 gruba ayrılır. En sık gözlenen öğrenme stili %65 ile görsel öğrenme, sonra %30 ile işitsel öğrenme ve %5 ile kinestetik öğrenmedir.
Kişinin kendisini yeniden yaratması olarak nitelendirilebilecek öğrenme için davranış, duyuş ve zihnin değişmesi gerekir.
YAKLAŞIM (Strateji): Dersin hedeflerine ulaşmayı sağlayan oldukça genel bir yoldur. YÖNTEM: Öğrenme ünitesinin hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla teknikleri, içeriği, araç-gereç ve kaynakları ilişkili bir biçimde hizmete sunan bir öğretme yoludur.
Okuma öncesinde, tahmin etme (Prediction) ve tahmin edilen fikirleri organize etme stratejileri (Organization), okuma sırasında araştırma (Search) ve özetleme (Summarization), okuma sonrasında ise değerlendirme (Evaluate) stratejileri kullanılmıştır.
Öğretmen merkezli bir stratejidir ve David Ausubel tarafından buluş yoluyla öğretime alternatif olarak geliştirilmiştir. Sunuş yoluyla öğretim stratejisi, çeşitli kaynaklarda “alış” ya da “ anlamlı öğrenme” olarak da adlandırılmaktadır.
Yineleme (Tekrar) Stratejileri
Kısa süreli hatırlamalar ve basit temel görevler için uygun olan yineleme stratejileri, üst düzey öğrenmeler için çok uygun veya etkili değildir. Sesli okuma, aynen yineleme, liste ezberleme, satır altı çizme ve değiştirmeden yazma yineleme stratejilerine örnek verilebilir (Özer, 2002).
Öğretim hedefi bilgi düzeyinde ise yani kazandırılmak istenen davranışlar tanıma, hatırlama ve ezberden aynen tekrar etme biçimindeki davranışlara ulaşmada takip edilecek strateji sunuş stratejisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri