Öğrenmeyi etkileyen faktörler, davranışlarda ortaya çıkan değişiklikleri yani öğrenme sürecini doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler. Öğrenmeyi etkileyen faktörler üç ana maddeye ayrılır. Bunlar: Öğrenen kişi ile ilgili özellikler, öğrenme yöntemi ve öğrenme malzemesi.
Öğrenmeyi etkileyen faktörler temel olarak üç ana maddeye ayrılır. Bu faktörler Öğrenen Kişi İle İlgili Özellikler, Öğrenme Yöntemi ve Öğrenme Malzemesi olarak üç ana başlıkta incelenir.
İlgili 24 soru bulundu
Normal zekâya sahip olmak öğrenmenin birinci koşuludur. Zekâsı normal olan çocuklar, dikkatlerini yoğunlaştırmakta zorlandıklarında öğrenme kaliteleri düşer. Bu nedenle dikkat kalite ve süresinin yaşına göre normal olması öğrenebilmek için diğer bir şarttır.
Öğrenmenin birçok tanımı olmakla birlikte en geniş anlamda öğrenme; deneyimler, eğitim ve öğretim sonucu davranışta meydana gelen kalıcı değişiklik olarak tanımlanabilir. Öğrenmede önemli olan faktörler; algılama, anlama ve kavramadır. İnsanların öğrenmelerinde bireysel ayrılıklar vardır.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Öğrenmeyi Öğrenme Teknikleri Nelerdir? Kişinin belirlediği öğrenme amacının gerçekleştirilmesine yönelik olan ve öğrenme sürecini kolaylaştıran tekniklerdir. Bu tekniklerin başında dikkat teknikleri ve tekrar teknikleri yer alır. Anlamlandırma teknikleri ve örgütleme teknikleri de yer almaktadır.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Sosyokültürel etkenler: Kişilerin davranışları, sosyal etkiden bağımsız değildir. Buna bir örnek olarak "öğrenilmiş çaresizlik durumu" gösterilebilir. Bu durum, kişinin ne yaparsam yapayım zaten durumu değiştiremem düşüncesidir ve sosyal anlamda öğrenmenin önünde olumsuz bir etkendir.
İnsanlar yaşamları boyunca çevre ile etkileşimlerin sonucu bilgi, beceri, tutum ve değerler kazanırlar. Öğrenmenin temelini bu yaşantılar oluşturur. Bundan dolayı öğrenme kişilerde oluşan kalıcı değişmeler olarak tanımlanabilir.
Öğrenmenin iyi olması için öğrencinin derse karşı dikkatli olması gerekir. Bu da pekiştirme ve kaygılandırma yoluyla güdülenerek sağlanabilir. Öğretmenlerin kullandıkları güdüleme ve araçlarının en önemlisi nottur. Ayrıca konunun önemi anlatılarak da güdülenme sağlanabilir ve böylece dikkat artırılabilir.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğrenme, bir kişinin deneyimleri, gözlemleri ve etkileşimleri yoluyla yeni bilgiler, beceriler veya anlayışlar elde etmesi ve bu bilgileri zihinsel olarak işlemesi ve anlamasıdır. Öğrenme, beynin sinir hücrelerindeki (nöronlar) bağlantılarının güçlendirilmesi ve yenilerinin oluşturulmasıyla gerçekleşir.
Olgunlaşma öğrenmenin ön koşuludur. Bireyin dışarıdan gelen uyarıcıları alma derecesidir.
Bilgi Aşaması : Bilgi yeni öğrenilen ya da önceden öğrenilen ve hatırlanan bir bilgi olabilir. Bilgi aşamasında, kullanılacak bilgi zihne gelir. Bu aşama Bloom Taksonomisinin ilk basamağıdır. Kavrama : Bilginin etraflı bir şekilde öğrenilmesi ve kavranılması anlamına gelir.
Yaşa, cinsiyete ve kültüre göre farklılıklar gösterebilir. • Bilişsel, duyuşsal ve çevresel boyutları vardır. Öğrencilerin kendi öğrenme özelliklerini bilmeleri, tek başına etkili bir öğrenmenin gerçekleşeceği anlamına gelmez.
Öğrenmenin üç temel özelliği vardır:
Öğrenme yaşantı (deneyim-tecrübe) ürünüdür. Ancak öğrenmede oluşan davranışın içgüdüsel ya da refleks olmaması gerekir. Büyüme, olgunlaşma, hastalık vb. sonucu değişimler öğrenme değildir. Öğrenme bireyseldir.
* Öğrenme kalıcı izlidir. * Öğrenmeden söz edebilmek için, bireyin gösterdiği davranış değişikliğinin sürekliliğinin olması gerekir. * Türe özgü hazır oluş: Öğrenecek olan organizmanın istenilen davranışı göstermek için gerekli biyolojik donanıma sahip olması anlamına gelir.
Bilişsel öğrenmenin kavrayış ile öğrenme, model alma ile öğrenme, sözel öğrenme ve farkında olmadan öğrenme olmak üzere dört türü vardır. Kavrama ile öğrenme; olaylar arasındaki bağın aniden kurulması ile gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri