Öğretim görevlisi, üniversitelerde öğrencilere ders veren ve doktora derecesine sahip olma zorunluluğu bulunmayan kişilerdir. Araştırma görevlisi ise üniversite bünyesinde bilimsel çalışmalar yaparak ve öğrencilere yardımcı olarak çalışan, genellikle doktora öğrencisi olan bireylerdir.
Mesleğe başlarken araştırma görevlisi olarak görevine başlar ve profesörlük ile sona erer. Öğretim görevlileri doğrudan öğretim görevlisi kadrosuna girerek işe başlar. hiç bir akademik çalışma zorunlulukları yoktur. Öğretim üyeleri genellikle birinci ve ikinci sınıflardaki mecburi temel dersleri verirler.
Araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların öğretim görevlisi kadrolarına doğrudan geçişi mümkün olmamaktadır. Öğretim görevlisi kadrolarına geçiş yapmak isteyenler üniversiteler tarafından ilan edilen kadrolara müracaat etmelidir.
Bu unvanlar araştırma görevlisi olarak başlayarak doktora eğitimi tamamladıktan sonra Dr. Öğretim Görevlisi, Doçent ve Profesör unvanı şeklinde sonlanır. 2018 yılında Türkiye'de yardımcı doçent unvanı kaldırılmış yerine ise Dr. Öğretim Görevlisi unvanı getirilmiştir.
Öğretim Elemanı: Akademik personele verilen genel isimlendirmedir.Bir araştırma görevlisi de bir profesör de öğretim elemanı olarak adlandırılır. Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.
İlgili 21 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.660 TL maaş alıyordu.
Bu süre, lisansüstü öğrencilerin “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde tanımlanan azami süresini aşmamalıdır. Yönetmelik gereği azami süre Yüksek lisans öğrencisi için 6 yarıyılı, Doktora öğrencisi için 12. yarıyılı geçememektedir.
Devlet üniversitelerinde lisansüstü eğitim süresince görev yapan kadrolu araştırma görevlileridir. Daimi bir kadro değildir, doktora veya diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olanların kadro ile ilişikleri bir yıl uzatılır.
Profesör (kısaca Prof.), en yüksek düzeydeki akademik rütbe ve akademik unvana sahip kişilere verilen unvandır.
Yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi olmak mümkün mü? Evet, bu mümkün. Yüksek lisans ya da doktora yaparken de üniversitelerin araştırma görevlisi kadrolarında yer alabilirsiniz. Bütün şartları sağlıyorsanız ve eğitim süreciniz iyi gidiyorsa bunu yaparak kariyerinizi adım adım yükseltebilirsiniz.
Öğretim görevlileri, belirli bir uzmanlık alanında ders verirken, akademisyenler doktora derecesi ile daha geniş bir alanda bilimsel çalışma ve araştırma gerçekleştirebilirler. Her iki meslek grubunun da, üniversite eğitiminde önemli rolleri vardır.
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Meslek Yüksek Okullarında (MYO) temininde güçlük çekilen öğretim elemanı kadrolarına başvurularda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartı aranmayacak, "uzmanlık alanları" yeniden belirlendi.
Akademisyen olmak için yüksek lisans ve doktora sürecinde araştırma görevlisi olmak şart değildir. Hiç araştırma görevlisi olmadan, doktora bittikten sonra da akademik kadrolara başvuru yapılabilir.
(3) (Değişik:RG-3/10/2019-30907) Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak veya lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlardan mezun olmak şartı aranır.
Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu yükseköğretim kurumunda haftada asgari on saat, öğretim görevlisi ise haftada on iki saat ders vermekle yükümlüdür.
Yani belirli açılardan 657 sayılı Kanun hükümleri kendilerine uygulansa bile öğretim elemanları hukuki statü anlamında memur olmayıp, 2914 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Kanun hükümlerine tabi bulunmaktadır.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır.
Ordinarius sıfatı Latince "nizami, usule uygun" anlamına gelir. Profesörlerin hocası anlamına da gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nde bu unvanın son sahibi Reşat Kaynar'dır.
Araştırma görevlisi (eskiden "asistan") yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcısı. Başlangıçta asil olarak tayin edilmeyen asistanlar, bu tarihten bir yıl sonra asil kadroya geçerler.
Madde 1- Maaş karşılığı haftalık ders yükü, öğretim üyeleri için 10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar için 12 saattir.
Milli Eğitim Bakanlığı üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışanları öğretmenliğe kabul etmektedir.
Memurların ilk maaşı her zaman peşin ödenir. bu yüzden memurlar ilk atandıklarında çift maaş alırlar..
Sayıları 40 bini bulan ve lisans eğitiminden sonra üniversitede kadrolu olarak çalışıp hem yüksek lisanslarını hem de doktoralarını yapan araştırma görevlileri kanunda ki “iş garantisi yoktur” ifadesinden dolayı doktora eğitimlerini tamamladıktan sonra işsiz kalmak ile karşı karşıya.
Öğretim üyesi kadrolarına öğretim görevlileri en çok iki yıl süre ile atanabilirler; bu süre sonunda işgal ettikleri kadroya başvuran öğretim üyesi bulunmadığı ve görevlerine devamda yarar görüldüğü takdirde aynı usulle yeniden atanabilirler. Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer.
Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise, haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür." hükmü bulunmakta olup, araştırma görevlilerine yasal olarak ders verme zorunluluğu getirilmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri