Norm kadro hesabı yapılırken ders saat sayısı kaç olarak hesaplanır. MEB'in ilgili yönetmeliğine göre a)6-31 saate kadar 1, b)31-42 saate kadar 2, c)42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1, öğretmen norm kadrosu verilir. Yani aslında norm kadronun mantığı öğretmen başına düşen ders sayısının 21 olmasıdır.
6 dahil 6 ila 30 saat ders varsa 1 öğretmen normu verilir. 31 saat dahil 31 ila 42 saat ders yükü varsa 2 öğretmen verilir. 42 saatten daha fazla ders varsa her 21 saat ders yükü için daha o branş için norm verilir.
Norm Kadro, kamu kurum ve kuruluşlarının, görevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için, olması gereken (ne daha görevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için, olması gereken (ne daha az, ne de daha fazla) personel kadrosunun nitelik ve sayısal yönüyle belirlenmesidir.
norm kadroları Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri de alınarak Bakanlıkça belirlenir. Bu kurumların norm kadro sayılarının değişikliğinde de aynı yöntem izlenir ve branş değişikliğine bağlı düzenleme Bakanlıkça yapılır.
Öğretmenler; http://kontenjan.meb.gov.tr/ linkine girerek karşılarına gelen ekranda MEBBİS kullanıcı adı ve Şifrelerini girdiklerinde sisteme girmiş olacaklar. Sisteme girildikten sonra Kurum Bilgileri tıklanırsa norm bilgileri görülebiliyor.
İlgili 40 soru bulundu
Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması halinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il milli eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir.
MEB norm kadro yönetmeliğinin 26. maddesi gereğince, öğrenci sayısının artmasına bağlı olarak yeni derslik/şube açılması, yeni alan veya bölüm açılması, alan veya bölümün kapatılması, sınıfların kapatılması vb. gibi durumların varlığı halinde, süre şartı aranmaksızın norm kadro düzeltmesi yapılabilmektedir.
Peki Norm Fazlası Olan Öğretmen Nasıl Belirlenir? Eğer ilgili kurumda norm fazlalığı oluşmuşsa norm fazlası olan öğretmen hizmet puanı en düşük olan öğretmen olarak belirlenir. Eğer puanlar da eşitse hizmet süresi baz alınır. Hizmet süresi en düşük olan öğretmen norm fazlası olur.
(3) Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir.
Norm kadro okuldaki branşlara göre belirlenen ders yükü ve öğrenci sayısına göre dolayısıyla norm kadro belirleme işlemleri okula göre yapılmaktadır. Dolayısıyla bir okulda norm fazlası olan kadrolu öğretmen başka bir okuldaki normun içindeki sözleşmeli öğretmen norm fazlası olsun diyemez.
Madde 18. b) Öğretmen norm kadrosu: Bulundukları okul ve kurumlarda hizmet puanı az olanlar fazla konumdaki öğretmen olarak belirlenerek bu okul ve kurumlarda norm kadro fazlası olarak bırakılırlar.
“Ek Madde 1 –Herhangi bir branşta norm kadro fazlası bulunan illerde fazla bulunan branşta ek ders ücreti karşılığında görevlendirme yapılamaz, vekil öğretmen çalıştırılamaz.” Maddesi yürürlüğe girmiştir. Okul Yönetimlerinin Sorumlulukları: Okul yönetimleri norm kadro fazlası öğretmenleri bildirmekle yükümlüdürler.
Örneğin 42 saatin üzerinde artan ders yükü 15 saatten az ise aynı bölgedeki tüm artık dersler toplanarak 21'er saatlik paketler halinde yeni normlar verilmekte ve artan ders yükü en fazladan başlanarak hangi okula denk geliyorsa bölge normundan norm verilmektedir.
a) 6-31 saate kadar 1, b) 31-42 saate kadar 2, c) 42'den fazla olması hâlinde her 21 saat için 1, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilir.
4359 sayılı kanunun geçici 3. maddesi 190 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 9.maddesi ve 657 sayılı kanunun 91. maddeleri gereğince norm kadro fazlası öğretmenlerin maaş karşılığı olarak branşı dışında bir işle maaş karşılığının doldurulması kanunlara aykırıdır.
Yukarıda sarı renk ile belirlediğimiz yerden görüldüğü üzere norm fazlası öğretmenler hizmet puanına göre belirlenir. Bir okulda 1 öğretmen norm fazlası olduysa hizmet puanı en düşük olan öğretmen norm fazlasıdır. Eğer 2 öğretmen norm fazlası durumundaysa hizmet puanı en düşük iki öğretmen norm fazlası olur.
Rehber öğretmenlere resen, haftanın belli günleri farklı okullara görevlendirme yapılmaktadır. Norm fazlası olmayan rehber öğretmenlere yapılan görevlendirmeler hukuka, kanun ve mevzuata aykırıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı veya Valiliklerce istihdam fazlası oldukları gerekçesiyle norm kadro açığı olmayan okullara norm kadro dışında öğretmen atamaları yapılmaktadır.
Öğretmenler aynı okulda en fazla 8 yıl görev yapabilecek!
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının görevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için unvan grubu ve sayı itibarıyla bulunması gereken azami personel sayısıdır.
Hizmet puanlarının eşit olması durumunda hizmet süresine bakılır. Hizmet süresi en az olan öğretmen norm fazlası olarak değerlendirilir. Hizmet puanı ile birlikte hizmet süresinin de eşit olması durumunda atamaya esas puanı esas alınır ve en düşük puanda ki öğretmen norm fazlası olarak değerlendirilir.
Bu sebeple, yönetici, zorunlu ve seçmeli ders yüklerinin sistem açılmadan önce alan bazlı hazırlanması gerekmektedir." açıklamasına göre seçmeli dersler norm kadroya esas ders yüküne dahil edilecektir.
Norm Kadro fazlası olan öğretmenlerden; askerlik sebebiyle ücretsiz izinde olanlar norm kadro fazlası olarak belirlenebilecek ve tercih haklarını kullanabileceklerdir.
* 53. Madde 2. Fıkrasına göre norm fazlası öğretmenlerden İl içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanların atamaları, bulundukları ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın (3 yıl şartı aranmaksızın) tercihleri doğrultusunda yer değiştirme döneminde il dışına yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri