365-222,5=142,5 gün yıllık çalıştıkları gün sayısı. bazı öğretmenlerinde öğlene kadar çalıştığını hesaplarsan 142/2=71,25 gün yılda çalışıyorlar.
a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat, b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat, c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat, ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat, ders okutmakla yükümlüdürler.
Ders yılının başlaması, yarıyıl tatili, ara tatiller ile yaz tatili ve ders kesimi tarihleri Bakanlıkça duyurulur. Ders yılının 180 iş gününden az olmaması esastır. Ancak 180 inci iş gününün hafta arasına rastlaması durumunda ders yılının bitim tarihi, haftanın son iş gününe kadar uzatılır.
Resmi olarak tatilleri 1 Temmuz ile 1 Eylül arasındadır. Yani tam olarak 2 ay tatil yapar. Yıllık izinleri 30 gün olan bir memurdan 30 gün fazla tatil yapmış olur öğretmenler.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Çalışma Saatleri" başlıklı 99. maddesindeki; "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.
İlgili 15 soru bulundu
Memurlara yapılan Temmuz zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 15 bin 793 lira olan öğretmenlerin maaşları 26 bin 654 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 18 bin 246 liradan 29 bin 538 liraya yükseldi.
Anaokullarında, anasınıflarında, yetiştirme yurtlarında, okuma yazma kurslarında, gezici köy kurslarında görevli öğretmenler ile ilköğretim kurumlarında görevli sınıf öğretmenleri aylıkları karşılığında haftada 18 saat, branş öğretmenleri 15 saat ders okutmakla yükümlüdürler.
Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler.
Müdür yetkili öğretmenler hem yarıyıl hem de yaz tatillerinde öğretmenler gibi izin kullanabilecekler.
Asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmenler yaz tatilinde ise herhangi bir ücret alamıyor. Kendilerini Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) mevsimlik işçileri olarak niteleyen ücretli öğretmenler “Tüm öğretmenlerin kadrolu güvenceli istihdamı esas alınmalı” dedi.
Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü
Bakanlık kadrolarına 11.06.2000 tarihinden sonra ilk defa öğretmen olarak atananlar ikinci hizmet bölgesi içindeki illerde en az dört yıl, üçüncü hizmet bölgesi içindeki illerde en az üç yıl veya her iki bölgede toplam dört yıl çalışmakla yükümlüdür.
Taslağa göre öğretmenler, aynı eğitim kurumunda en fazla toplam 8 yıl görev yapabilecek. 8 yılını dolduran öğretmenler ders yılının sonunda en fazla 2 ay içinde il içinde tercihte bulunacak. Tercihte bulunmayan veya tercihlerine atanamayan öğretmenler de re'sen (isteği dışında) atanacak.
Öğrencileri sevindirecek ve öğretmenleri biraz da olsa dinlendirecek olan haftada 4 gün okul sistemi ile ilgili de aynı şekilde henüz alınmış bir karar yok. Okullarda haftanın 5 günü (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) eğitim ve öğretim devam etmektedir. Cumartesi ve Pazar günleri ise resmi tatildir.
Bu hükümlere göre, öğretmenler açısından Cumartesi ve Pazar günleri tatil günleri olup öğretmenlere, mesleki çalışmalar bu tatil günlerinde yaptırılamaz.
Öğretmenler mesai saatleri dışında toplantılara çağrılamaz.
Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.
Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplam 40 saate kadar ders verebilecektir. Örnek: a) Öğretmen okulda haftada 21 saat derse giriyorsa + 19 saat, b) Öğretmen okulda haftada 30 saat derse giriyorsa + 10 saat kurs verebilecektir.
Öğretmenlerin sözleşmeli olmaları ya da tam zamanlı olmaları maaşlarını etkilemektedir. Ancak, çoğu durumda öğretmenler, yaz tatili boyunca maaş almaya devam ederler. Bunun nedeni, öğretmenlerin eğitim sürecinde önemli bir rol oynamaları ve yıl boyunca yaptıkları çalışmaların karşılığını almalarıdır.
15 tatilde öğretmenlerin ne yaptığını merak edenler, sosyal medyada konuyla ilgili paylaşımlar yapıyor. Eğitimciler ise, 'öğretmenlik tatil demek' şeklindeki eleştirilere tatilde yaptıklarını paylaşarak cevap veriyor. Kimi kitap okuyup müzik dinliyor, kimi hizmetiçi eğitim seminerinde.
Takvime göre, ilk ara tatil 13-17 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Öğrenciler, 22 Ocak Cuma günü yarıyıl tatiline çıkacak. 5 Şubat'ta ikinci dönem başlayacak. Bahar döneminde yapılacak ikinci ara tatilin tarihi ise 8 ile 12 Nisan arası olarak belirlendi. Eğitim-öğretim yılı 14 Haziran'da tamamlanacak.
Uzman öğretmenlerin maaşları ise normal öğretmenlere göre daha yüksek. Öğretmen Kariyer Basamakları sınavına katılarak Uzman öğretmen unvanına sahip olan öğretmenler 2023 Ocak zammı ile beraber 18 bin 246 lira maaş alıyor.
görevli öğretmenlerden hizmet süresi bir yıldan on yıla kadar (on yıl dâhil) olanların yıllık izin süreleri yirmi gün, on yıldan fazla olanların ise otuz gündür.
Milli Eğitim Bakanlığı yer değiştirme mevzuatına göre yer değiştirmelerde zorunlu hizmet affına uğrayanlarda 3 yıl şartını kaldırdığı görüldü. 3 yıl şartı bulunmaktadır. Değişiklik sonrası tüm öğretmenler zorunlu hizmetten muaf edilmişlerdi.
Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdesi verilen ek ders ücretlerinde yapılan değişiklik ile; Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL'den 5 bin 740 TL'ye yükselirken, Haftada 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7 bin 400 TL'ye çıktı.
Memur maaşlarına Ocak ayında yüzde 30 zam yapıldı. Söz konusu zammın ardından öğretmen maaşları da netlik kazandı. 2022 Ocak ayında 8.668 TL olan 1/4 öğretmen maaşı Temmuz ayı içerisinde 12.281 TL'ye yükseltilmişti. 2023 Ocak-Haziran döneminde uygulanacak olan yüzde 30 zammın ardından 1/4 öğretmen maaşı 15.965 TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri