Ancak, derslik ve ders yapılan bölümler, öğretmenler odası, yönetici ve diğer çalışma/dinlenme odaları, rehberlik odası, kütüphane, spor salonu, yüzme havuzu, tuvalet lavabo, ibadethane ve benzeri birimlerin içini görecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilemez." hükümleri bulunmaktadır.
Okuldaki güvenlik kameraları başta bahçe ve bina kapı girişleri olmak üzere güvenlik ile ilgili tüm birimlerde kullanılabilir. Sınıflarda, öğretmen, müdür odasında, dinleme/çalışma alanlarında, kütüphanede ve okulun diğer alanlarında ise kamera kullanılması yasal değildir.
Ancak, [b]derslik ve ders yapılan bölümler[/b], öğretmenler odası, yönetici ve diğer çalışma, dinlenme odaları, rehberlik odası, kütüphane, spor salonu, yüzme havuzu, tuvalet, lavabo, ibadethane ve benzeri birimlerin içini görecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilemez.'' hükmü yer almaktadır.
İşyerindeki soyunma, emzirme odası, wc vb. özel alanlarda kayıt yapılması kabul edilmemektedir bu husus özel hayatın gizliliğine ihlal niteliği taşıyacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığınca 11 Eylül 2023 tarihinde başlayacak olan 2023-2024 eğitim öğretim yılında okullarda öncelik sırasına göre güvenlik kamerası zorunlu olacak.
İlgili 40 soru bulundu
Çalışanların ve öğrencilerin fiziki ve psikolojik şiddetten korunması için iletişim araçları ile kamera ve alarm sistemlerinden yararlanılarak gerekli tedbirler alınır." hükümlerine göre okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarda güvenlik kameraları bulunması zorunluluktur.
Güvenlik kamerası bulundurma zorunluluğu, halkın yoğun olarak bulunduğu işyerleri ile banka, büyük market, döviz büroları, kuyumcular, oteller, benzin istasyonları vb. alanları kapsayabilmektedir. Görüntüleme sisteminde kullanılacak kameraların özellikleri de kararnamelerde belirtilebilmektedir.
İdare Mahkemesi, personelin çalışma alanına kamera koyulmasınının, özel hayatın gizliliğine aykırı olduğunu belirtti.
Uygulamada işyerlerinde genel güvenliğin sağlanması ile iş sağlığı ve güvenliği bakımından kamera ile izleme faaliyetleri yoğun olarak yapılmaktadır. İşverenin üstün menfaati kapsamında işyerlerinin ortak alanlarında bu tür kamera izleme faaliyetlerinin yapılmasında hukuka bir aykırılık bulunmamaktadır.
Apartman Güvenlik Kamera Kayıtlarını Kim İzleyebilir? Herhangi bir adli vaka gerçekleşmemiş ya da delil niteliği taşımıyor ise güvenlik kamera kayıtlarının izlenmesine izin verilmez. Bu durum bireyler kadar kurum ve kuruluşlar için de geçerlidir. Kayıtların izlenmesi gereken hallerde ise izin alınması gereklidir.
Yönetmelikte “derslik ve ders yapılan bölümler, öğretmenler odası, yönetici ve diğer çalışma/dinlenme odaları, rehberlik odası, kütüphane, spor salonu, yüzme havuzu, tuvalet, lavabo, ibadethane ve benzeri birimlerin içini görecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilemez” ibaresi bulunmaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan yeni düzenlemeye göre, özel okulların güvenliğini arttırmak amacıyla bahçe giriş ve bina kapıları öncelikli olmak üzere görüntü kayıtlarını depolayacak güvenlik kamera sistemi kurulması zorunluluğu getirildi.
Okullarda güvenlik açısından riskli olan tüm birimlerinde kamera bulunması gerekliliğine rağmen öğretmenler odasına veya sınıflara kamera konulmasının güvenlik amaçlı olmadığı, öğretmenleri kişisel takip amaçlı olduğu açıkça ortadadır.
Okul kamera görüntülerinin saklanması için belirlenen süre 1 yıldır. 1 yıl boyunca kamera görüntüleri saklanır ve arşivlenir. Bir sene doldurulduktan sonra ise okula ait olan kamera kayıtlarının silinmesine izin verilmektedir.
Hayır. Kimse zorla kamera açtıramaz size.
Bu sorularından bir tanesi uzaktan eğitimde kamera açmak zorunlu mudur şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda yaptığı açıklamaya göre EBA dışındaki platformlardan derslere girildiğinde kamera açılmamasına dairdir. Öte yandan EBA üzerinden yapılan derslerde kamera açılmalıdır.
İŞÇİYİ KAMERAYLA İZLEMEK, SES VE GÖRÜNTÜLERİNİ KAYDETMEK YASAL MI? Ülkemizde işverenler teknolojiyi ne yazık ki kötüye kullanmayı bir marifet biliyorlar. İşyerinde işveren kamera koyup burada işyerini olumsuz olaylara karşı tepki alabilir. Ses kaydı ise ancak kişinin yazılı rızası şartıyla alınabilir.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Şöyle ki, yöneticinin veya başka bir kimsenin bir apartman veya sitenin ortak alanlarını görüntüleyen güvenlik kamerası kayıtlarını, kişisel amaçlarla izlemesi durumunda, Türk Ceza Kanunu'nun 134. maddesinde düzenlenen “Özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan sorumlu tutulması mümkündür.
Kişinin mahremiyetini güvenlik amaçlarını aşan şekilde müdahale sonucu doğurabilecek alanlarda (Örneğin, Giyinme-soyunma odaları, tuvaletler vb.) izlemeye tabi tutulmamaktadır.
Bu maddeye göre hastane giriş, çıkış bölgeleri, kafeteryalar, hasta kayıt bankoları, yataklı servis hemşire bankoları, bahçe, idari katlar ve odalarda kamera bulunmalıdır. Muayene odaları, ameliyathaneler kan alma odaları, enjeksiyon odaları ve emzirme odalarında kamera bulundurulamaz.
İnternet bağlantısına ihtiyaç duyulmadan kullanılabilen güven kamera sistemleri de bulunmaktadır. Her kamera sistemi için bir internet bağlantısına sahip olmak şart değildir. Kapalı devre güvenlik kamerası olarak adlandırılan bu sistemlerde görüntüler bir kayıt cihazına veya bilgisayara kaydedilir.
Kişinin haberi olmadan ses kaydı veya görüntü kaydının alınması, fotoğrafının çekilmesi veya videosunun çekilmesi Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil eder. Dolayısıyla ses, görüntü kaydı alan kişilerin elde ettiği verilerin hukuka aykırı olmasının yanı sıra bu eyleminin suç teşkil etmesi de söz konusu olabilecektir.
Şahsi olarak bir suçun aydınlatılması için polise resmi başvuru sonucunda olayla ilgili kamera kayıtları toplatılabilmektedir. Herhangi bir kaçırılma, kayıp gibi can güvenliğinin tehlikeye düşmesi durumunda güvenlik kameralarının kayıtları resmi makamlarca talep edilebilmektedir.
Suç oranlarının kontrol altına alınması için 1 yıla kadar kayıt saklayabilen kameralar bulunmaktadır. Ancak 30 gün saklama süresine sahip güvenlik kameralarının olduğunu da söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri