Sıkça sorulan “kabak çekirdeği reflüye iyi gelir mi” sorusu doğru miktarda ve düzenli tüketildiğinde evet olarak cevaplanabilir. Her gün bir avuç kabak çekirdeği yiyerek mide asidi sebebiyle oluşan yanma hissinin önüne geçebilirsiniz.
Yemeden önce reflünüzü düşünün, midenizi koruyun. Turunçgiller; portakal, mandalina, greyfurt, limon, üzüm, karpuz, kavun, yaban mersini, çilek, kızılcık, çekirdekli kara üzüm antioksidan açısından oldukça zengin olmalarına rağmen reflüde dikkatli tüketilmeli.
Düşük yağlı muz ekmeği ve yine düşük yağlı kabak keki reflü hastaları için iyi seçeneklerdir.
Badem. Düşük asit seviyesine sahip kuruyemişlerden biridir. Badem, reflü semptomlarını hafifletebilir. Alerjiniz olmadığı sürece faydalı bir gıda olması sebebiyle denemenin herhangi bir zararı yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Bu nedenle ara öğünlerde tüketilmelidir. Pekmez reflü sürecinde hafifleme sağlayan bir diğer besindir. Makul miktarda tüketildiğinde mide yanması gibi şikayetlerin azalmasını sağlar.
Günde belirli miktarlarda yutulan zeytin çekirdekleri, ülser ve gastrit gibi hastalıkların tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır. Günlük olarak belirli miktarlarda zeytin çekirdeği yutmak, reflü ve mide yanması gibi rahatsızlıkların önüne geçmektedir.
Kola, soda, gazoz gibi gazlı içecekler; portakal suyu, vişne suyu gibi asitli içecekler ve yağlı sütler reflünüzü artırabileceğinden bu içecekleri tüketmeyin; çok fazla çay, çikolata, kahve ve alkol tüketiminden kaçının.
4) Hazır ve katkılı gıdalar, asitli gazlı içecekler, aşırı acı, turşu, tuzlu, baharatlı, soslu gıdalardan uzak durulmalıdır. Çikolata, kahve, sıcak içeceklerin çok sıcak içilmesi reflüyü arttırır.
Reflü için riskli olan gıdalardan kaçınılmalıdır.(çay,kahve, asitli içecekler, domates, patlıcan, baharat, yağ, soğan,sarımsak,...) Korse gibi dar giysilerin giyilmemesi gerekmektedir.
Karpuz, salatalık, armut, havuç gibi su oranı yüksek asit oranı düşük meyveler reflü hastalığı olanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
Uzun saatler aç kalmak sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyerek reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastalarının, uzun saatler aç kalmanın yaratacağı olumsuz etkilerden kaçınabilmesi için yemek seçimlerinde daha dikkatli olmaları tavsiye edilir. Reflünüz varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Maydanoz sindirimi kolaylaştıran bir sebzedir. Her öğünde rahatlıkla tüketilebilir. Yemeklerin mideyi yormaması adına, çiğ şekilde tüketilmesi önerilen maydanoz reflünün doğal bir ilacıdır. İsterseniz maydanoz çayını gün içinde sabah ve akşam olmak üzere tüketerek reflü yanmalarının önüne geçebilirsiniz.
Fındık: Yüksek miktarda lif içerir ve sindirimi yavaşlatarak asit reflüsünü azaltmaya yardımcı olabilir. Midede asidi nötralize eden doğal antiasit özelliklere sahiptir ve reflü semptomlarına iyi gelebilir.
Patates, yulaf ezmesi, havuç, lahana, pancar, karpuz, ıspanak, salatalık, taze fasulye, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, armut gibi daha az asit içeren gıdalar reflüye iyi gelebilmektedir.
Bu hastalığa sahip kişiler sebze ağırlıklı gıda tüketimine özen göstermelidir. Çünkü alkali özelliği olan sebzeler mide asidini dengeler. Salatalık, patates, brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzeleri daha fazla yiyerek reflü semptomlarından kurtulabilirsiniz.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Mide sorunlarına iyi geliyor
Mide suyunu emen leblebi, bu özelliğiyle mide yanması başta olmak üzere birçok mide rahatsızlığına iyi geliyor. Reflü üzerinde dahi hafifletici etkileri olduğu biliniyor.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Reflü rahatsızlığı çeşitli bitkiler, içecekler ve çaylar hafifletilebilir. Özellikle hazmı kolaylaştırıcı bitkiler tercih edilmelidir. Zencefil çayı, papatya çayı , meyan kökü çayı, hatmi kökü çayı, zerdeçal çayı ve rezene çayı reflüye sahip kişiler tarafından içilebilir.
Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar. Genellikle basit hayat tarzı değişikleri ve ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzun süreli hastalıkta yemek borusunun alt kısmında asidin oluşturduğu hasarın endoskopik olarak tetkik ve takip edilmesi önerilir.
Oruç sırasında mide asidi üretimi azalır ve bu da sindirim sistemi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Mide asidi üretiminin azalması yemek borusuna geri kaçan asidin tahrişine ve reflü atağına neden olabilir. Bu durum özellikle sahur ve iftar arasındaki sürede daha belirgin hale gelebilir.
Reflü hastaları 30 derece eğimli yataklarda mümkün olduğunca sol tarafına dönerek yatmalıdırlar. Dar kıyafetler giyilmemeli ve ağır sporlar yapılmamalıdır. Medikal tedavisinden asit salgısını azaltıcı ve yüzeyle asit temasını azaltıcı ilaçlar yer tutar. Cerrahi müdahale reflü için bilinen kesin çözümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri