"Kemankeş, Osmanlı döneminde savaşlarda ok atan askerlere deniyor. Biz de sergimizde, savaşlarda ok atarak bize bu medeniyeti kazandıran, dakikada 25-30 ok atan okçularımızı anmak için sergiye bu adı verdik."
Sesli Sözlük - ok atan, okçu.
Kemankeşlik; Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan bir okçuluk sporudur. Osmanlı İmparatorluğunda okçuluk Orta Asya Türkleri'nden gelmiştir. Osmanlı kemankeşlik sporu yüzyıllardır adını çok bilmediğimiz büyük kemankeşlerin (Bursa'lı Şüca, Havandelen Solak Bali, Tozkoparan İskender vs.) çıkmasını sağlamıştır.
Türk Dil Kurumundan alınan bilgiye göre Kemankeş kelimesi yay ile ok atan kişiye denmektedir.
Şukufe bazı sözlüklerde çiçek veya çiçek motiflerine dayanan bir süsleme sanatı olarak açıklanmaktadır. Sözlük anlamına bakıldığında açmamış çiçek ve tomurcuk anlamında da kullanılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Halk dilinde kepaze genel olarak utanmaz, gülünç durumda olan ve değersiz kimse demektir. Bunun yanı sıra kepaze rezil kişiler içinde kullanılmaktadır.
Meyyal kelimesi eğilimli veya eğilim şeklinde ifade edilir. Yani bu sözcük eğilim halinde olunduğu zaman kullanılmaya müsaittir. TDK'ya göre meyyal şöyle ifade edilir; - Eğilimli, eğilim.
Yeniçeri Ocağı'nda Kara Hasan Ağa tarafından yetiştirildi ve zaman içinde yükselerek yeniçeri ağası oldu. Okçuluktaki yeteneğinden dolayı "Kemankeş” ve "Kara” lakaplarıyla anılmaya başlandı. Revan seferindeki başarılarından dolayı kaptan-ı deryâlığa getirildi.
Tozkoparan Kime Denir? Tozkoparan, 9. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde yaşamış bir pehlivanın lakabıdır. Bu lakap bizzat Yavuz Sultan Selim tarafından verilmiştir. O dönemden sonra Anadolu'da güçlü kişiler için de tozkoparan kelimesi kullanılmaya başlanmıştır.
Dayanak noktası, elin çene üzerinde olduğu ve kirişin de okçunun yüzüne değdiği yeri ifade eder. Okçulukta uzun mesafe atışına menzil atışı adı verilir.
Okçuluk, yay kullanarak oku hedefe göndermeye dayanan bir spor dalıdır. Kökeni avcılığa dayanan ve günümüzde olimpik spor olarak yapılan spor türüdür. Okçuluk sporunda kullanılan bazı terimler ise şöyle, zihgir, sadak, arrow-test, clicker, berger...
Okçuluk, ok fırlatmak için yay kullanma sanatı, pratiği veya becerisidir. Ok fırlatmak için yay kullanan kişilere "okçu" denir. İnsanlar, yazılı tarihten çok daha eski zamanlarda avcılık ve şiddet için yay ve ok kullanmıştır.
Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
İskender, doğum ve ölüm tarihi net olarak kayıtlı olmayan, devşirme bir okçudur. Okçuluk yaparak Tozkoparan lakabını almıştır.
İskender Bey'in "Tozkoparan" lakabını nasıl aldığına dair rivayetler vardır. İşte, Tozkoparan İskender kimdir, gerçekte var mı sorusunun cevabı Bir rivayete göre, okçuluk talimi yaparken yayın toz olarak adladırılan kısmını koparmıştı. Bunu gören Yıldırımlı Baba "Bu pehlivan toz koparan!" demiştir.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Osmanlı Devleti Dönemi Türk Okçuluğu
Osmanlı Devletinde okçulukla uğraşanlara tirendaz, tirzen, kemankeş, kavvas ve tirkeş gibi çeşitli isimler verilmiştir (Yıldız, 1979, s.157).
"Kemankeş, Osmanlı döneminde savaşlarda ok atan askerlere deniyor.
Muammalar, divan şiirinde, başta Esma'ül Hüsna (Allah'ın doksan dokuz güzel ismi) olmak üzere konusu insan ismi olan manzum bilmeceler. Kelime "gizli, örtülü, anlaşılması güç veya işaret remiz yoluyla söylenmiş söz" anlamlarına gelir.
TDK'ya göre ney çalan kimseler anlamına sahiptir.
Bukağı bir tür kelepçe fonksiyonunu yerine getiren ve kaçmasını önlemek için hayvanın ayağına takılan demir köstektir. Bukağı köken olarak da Türkçe bir kelimedir. Sadece hayvanların değil, eski zamanlarda mahkumların ayaklarına da geçirilen ve ucuna pranga bağlanan genellikle demir bir halkadır.
3. Kıymetsiz, kalitesiz, âdi: Yahu, bugünkü paçozların yanında Atilla Pavoritti, Ömür Timo Rossi, Nil Dalida gibi kalmış (Star).
Yaşantısı içerisinde onurlu, şerefli bir duruş gösteren kişiler için alicenap denmektedir. Aynı zamanda yüksek bir karakteri olan ve bu karakterini bozmayan kişiler adına da bu sözcük kullanılır. Genelde daha çok eski dönemlerde kullanılmış günümüzde ise çok fazla öne çıkmayan sözcüklerden biridir.
Eski Türkçe bir kelime olan tıknaz kelimesi kısa boylu ve kilolu kişiler için kullanılır. Halk arasında yaygın olarak kullanılan pöstek sözcüğü de tıknaz ile eş anlamlıdır.
İlk kadın sivil polis/ilk kadın okçu: Betül Or
İlkler alanında iki farklı kategoriye adını yazdıran Betül Or (evlendikten sonra Diker soyadını aldı), İsmail Hakkı Or ve Nimet Salahor'un kızı olarak 1918'de dünyaya geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri