Yay ve ok, esnek fırlatma aleti (yay) ve uzun mesafe gidebilen atkıdan (ok) oluşan menzilli silah sistemidir. Okçuluk, ok fırlatmak için yay kullanma sanatı, pratiği veya becerisidir.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
O olimpik, mekanik yaylar falan, modern zaman için cılkı çıkarılmış şeylerdir. Arbalet alması, kullanması, bulundurulması yasaktır.
Ok, yay vasıtasıyla atılan ucu sivri ya da özellikle ucuna metalden sivri bir başlık takılan çubuktur.
Yay ve havalı tüfek için ruhsat gerekmez.
İlgili 34 soru bulundu
Buna göre; ''Avda ve sporda kullanılan tüfekler, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı, alımı, satımı ve bulundurmasına dair kanun'' kapsamında kullanımına izin verilmektedir. Kanun kapsamında havalı tüfek ve silahlar için ruhsat almak gerekmez.
Airsoft silahlar ülkemizde tamamen yasal olarak satışı gerçekleştirilen ürünlerdir. Dolayısıyla airsoft silah taşımak suç değildir.
Arkeolojik çalışmalarda, Mısır'da M.Ö. 5000 yılında okun avlanma ile ortaya çıktığı görülse de tarihçilere göre ise okun ortaya çıkışı 25 bin yıl öncesidir. M.Ö. 1500'lü yıllarda Asurluların yayı daha da geliştirmesi ile atıcıya kolaylık sağlayan bir model ortaya çıkmıştır.
Karbon, alüminyum, cam elyaf (fiberglas) ve ahşap olarak binbir çeşit ok şaftı bulunmaktadır. Örneğin, menzil atışları yapan geleneksel okçular sedir ağacından yapılmış şaftları çok severken, bir salon makaralı okçusu alüminyumdan şaşmayabilir.
Geleneksel Türk Okçuluğu atış tekniğinde oldukça kısa bir yay -sağlaklar için- sol elle tutulur, ok en arkasından, gez kısmından tutularak sporcunun sağ tarafa takılan tirkeşten çekilir. Yay tutan ele tutturulan ok, yayın sağında kalacak şekilde kirişe takılır (gezlenir).
Ortaçağ'da, Katolik Kilisesi'nin yasaklamayı uygun gördüğü, ancak kontrolsüz bir şekilde kullanılmaya devam etmesi ile ünlü arbaletler bugün Türkiye'de de yasaklıdır.
Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemleri, ok, yay, mavzer, av tüfeği ve benzeri her türlü silah, yaba, balyoz ve benzeri araçların amatör avcılıkta kullanımı Yasaktır.
Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. Kirişin ortası, ok tutturabilmek için belli miktarda iplik sararak kalınlaştırılır. Günümüzde polyesterden yapılma kirişler kullanılmaktadır. Hafif, sağlam ve aşınma ile suya karşı dayanıklı olması yeğlenir.
Peygamber, “Ok atma, at ve deve yarışı dışında ödül caiz değildir” (Tirmizi, “Cihad”, 22; Nesaî, “Bey”,14) buyurarak, bu tür sporları teşvik etmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Modern okçulukta salonda (indoor) 18 metre, açık havada (outdoor) makaralı yaylar için 50 metre, olimpik yaylar için 70 metre mesafeden ok atışları yapılır. Geleneksel okçulukta oklar 30 – 90 metre mesafeden atılır. Menzil okçuluğunda ise mesafe sınırı yoktur.
Erkekler: Spor ayakkabı, beyaz eşofman veya pantolon, şort, kısa ve uzun kollu forma, şapka ve okçulukla ilgili aksesuar. Beyaz süveter ve yelek giyebilir. Takım sporcuları ve antrenörü aynı tip kıyafeti giymek zorundadır. Hava şartlarına göre koruyucu ceket, yağmurluk vs. giyilebilir.
Ok hızı (Archery Chrony, F–1 modeli) öz ışık kaynaklı bir süreölçerden yararlanılarak ölçülür. Yay süreölçer camından yaklaşık 1 yarda (0,91 m) uzakta yer alır. Ölçümler bu yakın yay mesafesinde ok türü, biçimi ve tüylendirme şeklinden etkilenmez.
Yaya sarılan sırmaya "toz", okun ucundaki demir parçaya "temren", okun arkasındaki tüyeyse "yülek" ya da "yelek" denmiştir.
Türklerde İslam öncesi dönemde ok tabiri ile “kabile, boy, aşiret” anlamı da kastedilmiştir.
Osmanlıcada keman=yay, keş=çeken demektir. Kemankeş de yay çeken, yâni okçulara verilen ad.
Okmeydanı'nda bulunan en eski menzil taşı, menzil sahibi usta bir kemankeş (okçu) olan Hattat Şeyh Hamdullah'a ilişkindir (1429–1520). Sultan II. Bayezid döneminde Meydan Şeyhliği hizmetinde bulunmuş ve ünlü Tozkoparan İskender'e atıcılık öğretmiştir.
2 Günde atılır ise 1. gün uzun mesafeler (Erkeklerde 90m - 70m, Bayanlarda 70m 60m), 2. günde kısa mesafeler (Erkeklerde ve Bayanlarda 50m – 30m) atışları yapılır). Aşağıda kategorilere göre belirtilmiş olan mesafelerde 2 x 36'şar ok olmak üzere toplam 72 ok atışı yapılır.
Havalı silah taşıma yapmak için bunlarda dikkat etmek gerekiyor. Havalı tabanca belinde taşımak yasaktır. Çünkü bunlar hobi amaçlı kullanıldığı için taşımak için kutusunda bir yerden başka bir yere havalı tabanca taşıma yapabilirsiniz.
Bu kadar kolay ulaşılabilen havalı silahları taşımak suç mu sorusu da merak edilmektedir. Hemen belirtmek gerekirse havalı tabanca ya da havalı tüfek taşımak suç değildir. Tamamen yasaldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri