Hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemeli.
İncirin sorunsuz depolanabilmesi için uygun olan meyve neminin %25 ve altı olmalıdır. Bu değerin üzerinde neme sahip olan incirlerin uygun olmayan şartlarda depolanmasıyla meyve şekerinin yüzeyde birikmesi sonucunda meyve de beyaz unumsu oluşumlar gözlenir. Bunların sağlığa zararlı etkileri yoktur.
·Kuru inciri mutlaka güneş görmeyen, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamanız gerekmektedir. Eğer kuru incirlerinizi 1 hafta veya 15 gün içinde tüketmeyi planlıyorsanız bu süre içinde bozulup kurtlanmazlar. Daha rahat şekilde saklayabilirsiniz.
Ufresh'den aldığınız kuru inciri 10-15 gün içerisinde tüketeceğinizi düşünüyorsanız buzdolabında veya derin dondurucuda saklamanıza gerek yok. Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir ve tüketebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Küflenen kuru incir, kesinlikle tüketilmemelidir.
Taze incir (yaş incir), çabuk bozulur ve narin bir yapıya sahiptir.
İncir dışarıda bekletilmeye uzun süre dayanabilecek bir meyve değildir. Hassas yapısı nedeniyle vakit kaybetmeden soğuk bir ortama alınmalıdır. İncir oda sıcaklığında 1-2 gün bozulmadan dayanabilir.
Siyah küf bulunan incirlerin yüzde 99 oranında gözle tespit edilebildiğini anlatan Gabay, Bu durum ihracatta sıkıntı yaratmaz. Çünkü aflatoksin ve benzerleri gibi kimyasal bir şey değil, tamamen bitkinin doğasından kaynaklanan bir durum dedi.
Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak, kuru incir alırken bembeyaz incirlerin değil doğal rengini korumuş ürünlerin tercih edilmesini tavsiye ederek “Kuru incir, beyaz ve tertemiz görünümü peroksit adı verilen kimyasal madde sayesinde almaktadır. Bu nedenle ürünün doğal görünümlü olmasına özen gösterin” dedi.
Kuru incir yıkanır mı sorusu temizlik ve hijyen açısından da olumlu şekilde yanıtlanabilir.
İncir kurtlarının çoğalmasına sebep olan kelebekler geceleri ışığa doğru uçarlar ve kuru incirlere yumurtalarını bırakarak kurtlanıp bozulmasına yol açarlar. Bulaşma riski taşıyan düşük kaliteli incirler, çapraz kontaminasyonu önlemek üzere ayrı kaplara toplanmalı, ayrı alanda kurutulmalı ve depolanmalıdır.
Taze ve nemli olmalı: Kuru incirlerin taze ve nemli olması önemlidir. Kurumuş veya sertleşmiş incirler yerine esneklik ve yumuşaklık gösterenler tercih edilmelidir. Renk ve görünüm: Kuru incirlerin rengi açık veya koyu kahverengi tonlarında olabilir. Fakat üzerinde küf, leke veya bozulma belirtileri olmamalıdır.
Kuru incir, serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklandığı takdirde 1 yıl içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.
P u p a i s e 6 - 8 m m b o y u n d a kahvereklidir. Ortalama 47 günde umurtadan ergin hale geçmektedir. Erginlerin ömrü ise1-2 hafta kadardır. Yılda 3-4 nesil vermektedir.
Peki kuru incir nasıl muhafaza edilir? Serin bir yerde tutulması öneriliyor. Uzun süre boyunca tüketmeyecekseniz, buzdolabı poşetlerine koyarak dolabınıza yerleştirebilirsiniz. Derin dondurucunuz varsa, dondurucunuzda da kuru incirlerinizi muhafaza edebilirsiniz.
O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Tanelerde rutubet arttıkça yağ asitleri ayrışır, acılaşır, mantari faaliyetler başlar ve küflenir.
Kuru incir nasıl beyazlatılır
Kuru incirin doğal şartlarla beyazlatılması mümkün değildir. Bu tarz bir işleme gerekte yoktur. Ancak beyazlatma işlemi ülkemizde çok fazla uygulanan bir yöntemdir. Kuru incirler hidrojen peroksit suyuna bandırılır.
Özellikle kuru incir zararlısı olarak bilinir ve çürümeye, ekşimeye neden olur. Türkiye'de kuru incir üretiminde başta gelen Aydın ilimizde ekşilik böceği mücadelesi başlatılmıştır.
Kuru incirin sert olması veya yumuşak olması saklanma koşulları ile alakalıdır. Eğer saklanma koşulları uygun değilse incir sertleşir ve yenmesi zor olur.
İncirleri kağıt havluyla kaplı bir tabağa dizin. Tabağın üzerini kapatın ve incirler ezilmesin diye üst üste koymamaya özen gösterin. 3-4 gün sonra yenmemiş incirleri buzdolabına aktarın. Tepsi veya tabakta üzeri kapalı olarak bırakın.
Diyabet sorunu olan kişilerin az ve bilinçli incir tüketmeleri halinde hiçbir zararı olmayacaktır. Ancak aşırıya kaçılırsa eğer şeker yükselmesine neden olabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. - Lifli ürünlere alerjisi olan kişilerin incir tüketiminden uzak durmaları gerekir.
Tavsiye= Kuru incir paketi size ulaştığında içinden rastgele 3-4 adet incirin içini açıp kontrol ediniz. Eğer kurt çıkmazsa diğerlerinin içini açmadan tüketebilirsiniz.
Yüksek orandaki lif içeriği sayesinde mideye olumlu etkileri vardır. Yapılan çalışmalarla ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği görülmüştür. 17) Cilt hastalıklarına iyi gelir. İncirin de barındırmış olduğu antioksidanların cilt sağlığında olumlu etkileri bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri