Okaliptüs, (diğer adıyla Sıtma ağacı) mersingiller (Myrtaceae) familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç (nadiren çalı) cinsi. L'Hér. Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazı türler de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur.
Eucalyptus ismi Yunanca'daki eu ve kalypto isimlerinden kaynağını alır ve “gözkapağı gibi kapatmak” anlamına gelir. Çiçek zarfları goncalarını bu şekilde kapatır. Türün ismindeki globulus küre şeklinde anlamındaki “globe” kelimesinden gelir; genç yaprakların ya da meyvesinin şekline atıfta bulunur.
Okaliptus üst solunum yolları başta olmak üzere sıkça yaşanan solunum yolu hastalıklarına çözüm oluyor. Özellikle balgam söktürücü etkisi sebebiyle tercih ediliyor. Buhar banyosu yapılarak değerlendirildiğinde nefes açıcı, ferahlatıcı bir etki oluşturuyor. Boğaz ağrılarını hafiflettiği de biliniyor.
Okaliptus yaprakları ülkemizde en çok üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. İshal kesici, mikrop öldürücü, boğaz iltihaplarını ve soğuk algınlığını önleyici, kan şekerini düzenleyici ve balgam söktürücü özellikleri ile tanınır. Ege ve Akdeniz bölgesinde bu amaçlarla kullanımı çok yaygındır.
Okaliptus TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Mersingillerden, asıl yurdu Avustralya olan, boyu 100 metreyi aşabilen, toprağın suyunu çekerek yerin bataklık duruma gelmesini önleyen bir ağaç, sıtma ağacı (Eucalyptus globulus)
İlgili 45 soru bulundu
Okaliptüs, (diğer adıyla Sıtma ağacı) mersingiller (Myrtaceae) familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç (nadiren çalı) cinsi. L'Hér. Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir.
Okaliptüs, doğal bir soğuk algınlığı ilacı olarak yaygın olarak kullanılır ve soğuk algınlığı ve öksürük ürünlerinde yaygın bir bileşendir. Araştırmalar, mukusu azaltabileceğini ve akciğerlerinizdeki bronşları ve bronşiyolleri genişletebileceğini göstermiştir. Aynı zamanda doğal bir anti-inflamatuar ajandır.
Birçok krem ve maskenin içerisinde okaliptus yağı bulunmaktadır. Okaliptus yağını cildinizi nemlendirmek için kullanabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken okaliptus yağı, bal ve limonu karıştırıp cildinize sürmek. 10 dakika bekleyin ve sürenin sonunda ılık su ile cildinizi karışımdan arındırın.
Anavatanı Avustralya'dır. Ülkemizde Tarsus, Mersin, Adana, Antalya'da yaygın olarak yetiştirilir. Yedi yüze yakın farklı türü vardır. Dünyanın en uzun boylu ağacı olarak ün salmıştır.
Okaliptüs yağı; solunum yolu ile ve haricen kullanılabilmektedir. Solunum yolu ile kullanılması adına yastığa, birkaç damla kadar okaliptüs yağı damlatılmalıdır. Bunun dışında şişe ile kokusu çekilebilir. Okaliptüs yağı; sırta, göğse ya da boğaza da birkaç damla damlatılabilir.
Güçlü bir balgam sökücü olan okaliptüs, özellikle kış aylarında hemen hemen herkeste görülen burun tıkanıklığına ve boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Doğal bir şifa kaynağı olan okaliptüs, üst solunum yollarını rahatlatarak daha rahat nefes almayı sağlar.
Öksürük Rahatlatıcı
Okaliptus yağının en geleneksel kullanımı öksürük hafifletici ve rahatlatıcı olarak kullanılmasıdır. Avustralya yerlilerinden, tropik asya ülkelerine kadar uzun yıllardır rahatlatıcı olarak kullanılan okaliptus yağının ticari değeri de buradan gelmektedir.
Koalalar gün içinde bir kilogram yaprak yiyebilirler. Otobur oldukları için başta okaliptüs olmak üzere pek çok ağacın yapraklarını yerler. Mideleri ve vücutlarında bulunan bağışıklık sayesinde zehirli otları sindirebilirler.
149 LİRA PARA CEZASI KESİLECEK
Muğla Bölge Orman Müdürlüğü yetkilileri, kesilen ağaçların orman arazisi içinde bulunmaması ve okaliptüs ağaçlarının da değerli orman ağacı olmamasından dolayı, Orman Kanunu'nun 116'ncı maddesi gereği, izinsiz ağaç kesmenin cezasının 149 lira idari para cezası olduğunu belirtti.
Lavanta, papatya ve okaliptüs yaprağıyla dinlendirici, karanfil, nane ve adaçayı ile enerji verici tütsüler hazırlayabilirsiniz.
Ferahlatıcı etkisiyle kalp sıkışmalarını ve nedensiz bunalımları yok eder. Ağrı kesici özelliği sayesinde baş ağrılarını dindirmek için kullanılabilir. özellikle üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Kötü enerjilerden tamamen arınmayı ve huzuru yakalamayı sağlar.
Ökaliptus İlkbahar aylarında türüne göre beyaz, sarı veya kırmızı çiçekler açar. Ökaliptus kış aylarında - 6°C'ye kadar dayanabilir. Ökaliptus üretimi tohumla yapılabilir.
Fidanın büyüme hızı - Yılda genellikle 2 metre kadar bir boy atar. Üretim durumu - Tohumdan çoğaltılır. Okaliptüs fidanının bilinen diğer isimleri - Sıtma ağacı, bataklık kurutan, garip dost. Yaklaşık kaç yıl yaşar - 1000 yıl yaşayanlarına rastlanmıştır.
Yetişmesi çok kolay olan ve yüksekliği yer yer 60- 70 metreye ulaşan bu ağacın1, 700'e yakın türü ve çok sayıda varyasyonu bulunmaktadır. Çok hızlı büyüyen okaliptüsler kış ve yaz yapraklarını dökmeyen, düz kenarlı, söğüt yaprağı ya da tırpan şeklinde karşılıklı dizilişli ağaçlardır.
· Okaliptus yağı cilde faydaları olan bitkisel bir yağdır. Cilt lekelerini azaltır, cildin genç ve parlak görünmesini sağlar. Okaliptus yağı siyah nokta temizliği yapar, sivilceleri yok eder. · Eğer siz de okaliptus yağının bu faydalarından yararlanmak istiyorsanız haftada 1-2 kez okaliptus maskesi yapabilirsiniz.
Antibakteriyel etkiye sahip olan okaliptus yağı, kötü ağız kokusunu önlemek için kullanılabilir. Çeşitli ağız gargaraları ve diş macunlarının içeriklerinde kullanılan bileşenlerden biridir.
Günlük kullandığınız şampuana ( 100 ml saç yıkama ürününüze 10-15 damla okaliptüs yağı dozunda) ilave edilebilir, bunun dışında saç maskesi olarak ta kullanılır. 50 ml zeytinyağına 5-7 damla okaliptüs yağı ilave edin, saç diplerine uygulayın ve üzerini bone ve havluyla kapatın, 30 dak bekletip yıkayın.
Okaliptus uçucu yağı, su buharı distilasyonu ile elde edilen saf uçucu yağdır. Hoş kokusuyla ferahlık hissi veren ve aromaterapide sıklıkla kullanılan uçucu yağlardan biridir.
Evet, soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarda okaliptüs yağını göğsüne sürebilirsin. urun tıkanıklığına okaliptüs yağı Okaliptüs yağı öksürüğü azaltabilir ve daha rahat nefes almana yardımcı olabilir. Vücuda okaliptüs yağı kullanmak için ayaklara okaliptüs yağı sürebilirsin.
Diş bakımında gargara yapmak için su ile karıştırılarak kullanılıyor. Astım hastaları, olası bir astım krizi nöbeti anında birkaç damla yağı göğüs bölgesine damlatıp göğüs bölgesine masaj yapabilir. Çünkü okaliptus yağı faydaları başında nefes darlığına çözüm de gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri