4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren otomatik katılıma ilişkin hükümleri uyarınca, işverenler çalışanlarını Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) dahil etmekle yükümlüdür.
OKS, 45 yaş altındaki tüm kamu ve özel sektör çalışanlarını kapsar. 45 yaş ve üstündeki çalışanlar işverenlerinden talep etmeleri halinde sisteme dahil edilebilirler.
Evet, zorunludur. 01.01.2017 tarihinden itibaren çalışan sayısına bağlı olarak kademeli olarak sisteme dahil olunmaya başlanmıştır. Çalışan sayısı tespitinde işverene ait tek vergi levhası altındaki çalışan sayısı baz alınmaktadır: 2017 Ocak ayında 1000+
BES, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun güvencesini tamamlayıcı olarak da görev alır. Sisteme yatırılan paralar, devlet katkısı ile desteklenerek katlanır; emekli maaşına artı bir gelir olur. SGK'ye bağlı tüm çalışanların bireysel emeklilik sistemine dâhil edilmesi zorunlu kılınmıştır.
Otomatik Katılım (Otomatik BES); özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan ya da çalışmaya başlayacak olan 45 yaş altındaki kişilerin işverenleri tarafından otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dâhil edildiği uygulamadır.
İlgili 43 soru bulundu
Başlangıç dönemi içerisinde sistemden ayrılan çalışanlar,ödedikleri katkı paylarının tamamını geri alma hakkına sahiptir. Sistemden ayrılmak için; Garanti Emeklilik İnternet veya Cep Şubesi'ne giriş yapmaları ve "Sözleşmeden Ayrılma" adımını takip etmeleri yeterlidir.
OKS'de maaşımdan ne kadar kesinti yapılıyor? Kazancınızın %3'ü işvereniniz tarafından emeklilik şirketine aktarılmak üzere maaşınızdan kesilir. Daha fazla birikim elde etmek isterseniz, işvereninizden daha yüksek tutarda kesinti yapılmasını talep edebilirsiniz.
Buna göre, 2022'den itibaren, otomatik Bireysel Emeklilik Sisteminden (BES), bir başka ifadeyle Otomatik Katalım sisteminden ayrılan çalışanlar, yeniden işverenleri tarafından sisteme dahil edilemeyecek.
İhlalin Yaptırımı Nedir? 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu geçici 2. maddesi kapsamında çalışanlarını bireysel emeklilik planına dahil etmeyen işverenlere, her çalışan bakımından dahil edilmeyen her ay için 163 Türk lirası (2021 yılı için) idari para cezası yaptırımı düzenlenmiştir.
BES'e katılmak zorunlu değildir. 18 yaşını geçen herkes dilerse bu sisteme katılabilir. BES'ten çıkmak isteyenler isterse iptal işlemi yapabilirler.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Garanti BBVA Emeklilik İnternet ve Mobil'den Otomatik BES sözleşmeleriniz ile ilgili yapılacak tüm işlemleri keşfedin!
Otomatik Katılım'dan Çıkış
Otomatik Katılım'a dâhil olduğunuz ilk 2 ay içerisinde sistemden cayma hakkınız bulunur. Ödediğiniz katkı payları da kesinti olmadan size geri ödenir. 2 aylık sürenin dışına çıktığınız zaman yine ayrılmanız mümkündür, ama bu durumda stopaj kesintisi yaşayabilirsiniz.
Ana Sayfa Otomatik Katılım OKS Nedir? 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren otomatik katılıma ilişkin hükümleri uyarınca, işverenler çalışanlarını Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) dahil etmekle yükümlüdür.
Otomatik BES Kesintisi
Ödenmesi gereken asgari katkı payı, çalışanlarınızın prime esas kazançlarının %3'ü oranındadır ve her ay çalışanın maaşından kesilmelidir.
45 yaş altı tüm çalışanların işverenleri tarafından BES'e dahil edilmesine imkân tanıyan Otomatik Katılım uygulaması, bir başka adıyla Otomatik BES, 2017'de başladı. 2022'nin başında yapılan düzenleme ile de Otomatik BES'te 45 yaş sınırı kalktı.
(Hemen sorgulama yapabilmek için: https://www.turkiye.gov.tr/emeklilik-gozetim-merkezi-bireysel-emeklilik-sistemi-devlet-katkisi-kullanim-ve-limit-bilgileri-sorgulama) internet adresine giriş yapabilir T.C kimlik numaranız ve e devlet şifrenizi girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sözleşmenizin 01.01.2016 ve sonrası olan katkı payı ödemelerine ilişkin olarak belirlenen vadeye ait katkı payı ödemesinin ödeme tarihini takip eden üç ay içinde yapılmaması durumunda sözleşmenizde düzensiz ödeme yapıldığı kabul edilir.
BES sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız bağlı olduğunuz banka veya sigorta şirketi ile irtibata geçmeniz ve talebinizi iletmeniz yeterlidir. BES iptal etme işlemini yaptırmak için kurumun ilgili birimi ile iletişime geçebilir ya da çağrı merkezi, internet sitesi gibi diğer kanallarını kullanabilirsiniz.
10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ı, BES'te 10 yıl süreyi tamamladığında ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda ise devlet katkı payının tamamı alınır.
Hak ediş için en az 3 yıl sistemde kalmalısınız.
3'üncü yılın sonunda %15'ini, 6'ncı yılın sonunda %35'ini, 10'uncu yılın sonunda %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınızda ise devlet katkısının tamamını alabiliyorsunuz.
Otomatik BES'te Devlet Katkısı ile Kazanmaya Devam Ediliyor!
İlk 3 yıl içinde sistemden çıkılırsa alınamıyor. 3. yılın sonunda % 15'i, 6. yılın sonunda % 35'i, 10. yılın sonunda % 60'ı, emekliliğe hak kazanıldığında ise tamamı alınabiliyor.
BES - İşten Ayrılma
Çalışanın işten ayrılması durumunda çalıştığı gün kadarki ücretinin %3'lük kısmı Otomatik BES sözleşmesine aktarılır. Sözleşme işveren tarafından sonlandırılmaz. Sadece “Çalışan Durum Güncelleme” dosyası ile işten ayrılma bildirimi yapılır.
BES brüt ücretin %3'ü katkı payı olarak alınmaktadır. Yasa gereği 45 yaşını doldurmamış olan çalışanlar, Otomatik Katılım Sistemi'ne işverenleri aracılığı ile dâhil edilirler.
SİSTEME DAHİL OLAN KURUMLAR KAÇ ÇALIŞANLI OLMALI? 1 Ocak 2017'de çalışan sayısı 1000 olan kurumların dahil olması ile başlayan sisteme, en son 1 Ocak 2019'dan itibaren, çalışan sayısı 5-9 kişi olan tüm kurumlar dahildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri