Oksidasyon ya da yükseltgenme, elektronların bir atom ya da molekülden ayrılmasını sağlayan kimyasal tepkimedir. Bir elementin, kimyasal reaksiyonda elektron alması olayına indirgenme denir. İndirgenme olayına redüksiyon, yükseltgenme olayına da oksidasyon denir.
Diğer adı da yükseltgenme olan oksidasyon elektronların molekül atomlarının ayrılması ile ortaya çıkan bir durumdur. Oksidasyon işlemi için bazen nötr durumun olması bazen de artı değerli iyonlar olması gerekir. Biyolojide oksidasyon örneği olarak fotosentez yapmayan organizmaların örnek verilmesi mümkündür.
Oksidasyon, kimyasal maddelerin yardımıyla, düşük sıcaklıktaki bir banyoda çelik malzemelerin üzerinde siyah ve parlak bir görünüm oluşturan bir oksitleme işlemidir. İşlem sonrasında malzemelerin korozyon dayanımı artarken estetik bir görüntü elde edilir.
Serbest radikallerdeki bu eşit sayıda olmayan elektronlar, diğer moleküllerle kolayca reaksiyona girer. Bu durum vücudunuzda büyük zincirli kimyasal reaksiyonlara sebep olabilir. Vücudunuzda oluşabilecek bu reaksiyonlara oksidasyon adı verilir. Oksidasyon, vücudunuzda meydana gelen normal ve gerekli bir süreçtir.
Oksidasyon, diğer adıyla karartma, kullanılan metalin korozyon dayanımını artıran bir uygulamadır. Oksidasyon kimyasal maddelerin yardımıyla düşük sıcaklıktaki bir banyoda çelik malzemelerin üzerinde siyah ve parlak bir görüntü meydana getiren oksitleme işlemi olarak tanımlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Oksidasyon diğer adıyla yükseltgenme, elektronların bir atom ya da molekülden ayrılmasını sağlayan kimyasal tepkime olarak tanımlanmıştır. Tam tersi durumda, bir elementin kimyasal reaksiyonda elektron alması olayında indirgenme olur. İndirgenme olayına redüksiyon adı verilir. Yükseltgenme olayına da oksidasyon denir.
Oksidasyon ya da yükseltgenme,elektronların bir atom ya da molekülden ayrılmasını sağlayan kimyasal tepkimedir. Oksitlenme işlemi, maddelerin elektron verme prosesinin bir sonucudur. Oksijenin bir elementle birleşmesi ya da bir maddedeki oksijen miktarının artması oksidasyon olayını meydana getirmektedir.
Yağ asitlerinin oksidasyonu başlıca mitokondriayada gerçekleşir. Sentezi ise sitoplazmada cereyan eder. Yağ asitleri, kas, böbrek ve karaciğer dokusu için önemli enerji kaynaklarıdır.
Başka bir deyişle: Oksidasyon, elektronların bir atom ya da molekülden ayrılmasını sağlayan kimyasal tepkimedir. Redüksiyon, bir atomun elektron almasını sağlayan kimyasal tepkimedir.
Gıda maddesinin bozulmasının önemli bir kaynağının oksijen olduğu bilinmektedir. Bu olaya "oksidasyon" denirken, gıdalarda ürünü oluşturan bileşenler ile havanın oksijeni arasında kendiliğinden ortaya çıkan reaksiyonlara "otooksidasyon" adı verilir.
Burada oluşan başlıca bileşikler hidrokarbonlar, alkoller, furanlar, aldehitler, ketonlar ve ürik asittir.
Oksidasyon veya diğer adıyla karartma, malzemenin korozyon direncini arttıran bir uygulamadır. Yüksek sıcaklıklarda çalışan bu ürün grubu öncesinde metale yağ alma işlemi uygulanmalıdır. Kaplanan metal üzerinde koyu siyah bir görüntü oluşacaktır ve koruyucu yağ ile işleme devam edilmelidir.
Oksidasyon, maddeler ve oksijen molekülleri arasındaki temasın neden olduğu reaksiyondur. Bu tür maddeler metal olabilir veya canlı dokular gibi metal olmayan maddeler olabilir. Daha teknik olarak, oksidasyon, iki veya daha fazla elementin etkileşime girdiği faz sırasında bir elektron kaybı olarak tanımlanabilir.
YAĞ ASİTLERİNİN BETA OKSİDASYONU. Beta-oksidasyon, yağ asitlerinin mitokondride 2 karbonlu ünitelere parçalanarak katabolize edildiği, enerji ihtiyacının karşılanmasında çok önemli olan bir ana metabolik yoldur.
Oksidan boya kutularının içerisinde bulunan beyaz renkli kremsi bir sıvıdır. Boyanın rengini saça nüfuz edebilmesi için boya kutusunun içerisnde bulunan oksidan krem formlarında yer alır ve tüp içerisindeki renk veren boyanın birbiri ile karıştırılması ile aktif hale getirilir.
Serbest radikallerdeki bu eşit değerde olmayan elektronlar, öteki moleküller ile kolaylıkla tepkimeye girerler. Bu durum bedende büyük zincir oluşturan kimyasal tepkimelere yol açabilir. Bedende oluşabilecek bu tepkimelere oksidasyon denilmektedir ve bedende oluşan olağan ve gerekli bir evredir.
Oksidasyon : Ayrışma esnasında mineral atomların bileşiminde bulunan elektronların eksilmesi veya kaybedilmesiyle meydana gelen kimyasal olaya oksidasyon denir.
Protein oksidasyonu, ROT (OH˙, H2O2 gibi) ile doğrudan veya oksidatif stresin sekonder ürünleri ile reaksiyonu sonucu dolaylı olarak indüklenen, proteinlerin kovalent modifikasyonu olarak tanımlanmaktadır (Gülbahar 2007).
Oksidasyona yol açan veya hızlandıran reaktiflerin başında oksijen gelmekte olup, ayırca ışık, sıcaklık, demir ve bakır gibi metal iyonları, bir kısım pigmentler ve doymamışlık derecesi oksidasyonu hızlandırmaktadır (Riemenschneider, 1955; Keskin, 1981; Dziezak; 1986; Anon., 1991; Frankel, 1991).
Oksidatif fosforillenme aerobik organizmalarda ki enerji metabolizmasının son basamağıdır. Karbohidratlar, yağlar ve amino asitlerin yıkımı ile ilgili tüm oksidatif adımlar, hücresel solunumun bu son aşamasında birleşir. Oksidasyon enerjisi ATP sentezlemek için kullanılır.
Yanma,oksitlenme olarak da bilinir. Yanma olayının gerçekleşmesi için yanıcı madde, yakıcı madde (Oksijen gazı) ve tutuşma sıcaklığı gereklidir.
Oksidasyon. Yağ asidi yıkımı enerji eldesiyle sonuçlanan bir süreçtir.
Atmosferde oksijenin ortaya çıkması “Büyük Oksidasyon Olayı” olarak adlandırılıyor. Bu ise gezegenin başına gelen en önemli olaylardan biri olmuştur. Zira oksijen olmasaydı yeryüzünde bugün gördüğümüz canlılar da olmayacaktı.
Oksidasyon, kimya terimi olarak, bir maddenin oksijenle etkileşime girmesi sonucunda oluşan kimyasal değişimi ifade eder. Bu kimyasal reaksiyonlar sırasında, madde oksijenle elektronlarını paylaşır veya verirken oksitlenir ve oksidan maddeler tarafından etkilenir.
Oksidasyon Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Oksidasyon: Oksitlenme. Oksijen ile reaksiyona girme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri