Yakıtın Atomizasyonuna Göre Brülör Çeşitleri Sıvı yakıt brülörleri; buharlaşmalı brülörler (karbüratörlü), pompalı brülörler ve dönel brülörler olmak üzere üç grupta toplanır.
– İki Kademeli Brülörün Çalışma Prensibi
Kazan üzerinde bulunan termostat ve presostatın ayarlanmış değerlerine göre sırasıyla 1. Ve 2. Kademeler devreye girer. İki kademeli çalışmayı yürütebilmesi amacıyla, iki adet meme ve selenoid vanasının yanısıra, yakma havasını otomatik olarak ayarlayan servomotor vardır.
Brülör kataloğunda fan basıncı, kazan karşı basınç değerinin 2 katı veya üzerinde olacak şekilde seçim yapılır. Kullanılacak meme açısı yanma odası boyutlarına bağlıdır. Dar ve uzun yanma odalarında 45° açılı, geniş ve kısa yanma odalarında 60° açılı meme kullanılmalıdır.
Bunsen brülörü, ısıtma, sterilizasyon ve yanma için kullanılan, tek bir açık gaz alevi üreten yaygın bir laboratuvar ekipmanı parçasıdır. Adını Robert Bunsen'den almıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Oransal brülörler, yakıtın yanma hızını değiştirerek, yanma sırasında oluşan ısıyı kontrol eden cihazlardır. Bu sayede, belirli bir sıcaklıkta tutulabilen bir ateşleme noktası sağlanır. Oransal brülörler, yakıtın yanma hızını kontrol etmek için hava ve gaz akışını ayarlayan bir kontrol ünitesi kullanır.
Doğalgaz yakan cihazların (brülör, bek v.b.) emniyetli ve verimli olarak çalışmalarını temin etmek maksadıyla tesis edilen sistemlerdir. Gaz kontrol hattında kullanılacak olan ekipmanlar yakıcının kapasitesine, brülör tipi ve şekline bağlı olarak değişiklik gösterir.
Brülör Nedir ve Brülör Ne İşe Yarar? Brülör, yakıtın hava ile uygun oranda karıştırılarak tam olarak yakılmasını sağlayan bir cihazdır. Özellikle mekanik tesisatlarda kullanılan brülörler, kazanlarda kullanılan yakıtın tam olarak yanmasını ve kontrol edilmesini sağlarlar.
Üflemeli Brülörler: Bu brülörlerin en önemli özelliği yanma havasının bir fan vasıtasıyla cebri olarak gönderilmesidir. Üflemeli brülörlerde yakma havasını sağlayan fan aynı zamanda yanma hücresinde oluşan karşı basıncı ve eğer varsa bacadaki dirençleri yenmeyi sağlar.
BRÜLÖR, YAKITIN HAVA İLE OPTİMUM ORANDA KARIŞTIRILARAK KONTROL ALTINDA TAM OLARAK YAKILMASINI SAĞLAYAN CİHAZDIR. Yakıt içerinde bulunan karbon, hidrojen, sülfür oksijen ile tepkimeye girerek yanma işlemi gerçekleşir.
Brülör Ne İşe Yarar? Brülörün amacı, sıvı ya da gaz yakıtı hava ile normal karışım yaparak emniyetli şekilde alevin oluşumunu sağlamaktır. Yakıtı ısı enerjisine çeviren brülör, mekanik tesisatta kazanlarda kullanılan bir mekanizmadır.
Brülör multiblok, çoklu yakıt kaynaklarını (örneğin gaz, mazot, dizel) kullanabilecek ve bu yakıtlar arasında otomatik olarak geçiş yapabilecek bir tip brülör sistemidir. Bu sistemler, esneklik, verimlilik ve maliyet avantajı sağlar. Brülör multiblok, brülör sistemlerinde kullanılan bir gaz dağıtım araçlarıdır.
Ekonomik brülör veya normal brülör ile kullanı- labilir. Ocakta birden çok nor- mal brülör mevcutsa Simmer Plate'nin arka veya ön sağ normal brülöre yerleştirilmesi önerilir.
Betonlu brülörler olark da tabir edilirler. Ortam yanma havası 550 derece ön ısıtılmasına kadar aynı kapasiteyi verebilecek şekilde çalışabilmektedirler.
Brülörün görevi yakıtlarda mevcut olan enerjiden ısı olarak yararalanmasını sağlamaktır.Büyük su hacimli kazanlarda genellikle gaz veya sıvı yakıt kullanılır.Brülörlerede yanma havası sıcakılığı genellikle 5 C⁰ ile 40 C⁰ arasında olmalıdır.
Brülörde yakıt varken ateşleme gerçekleşmiyorsa: Fuel oil brülör arızaları içinde en sık görülenlerden biri ateşleme sorunudur. Brülörde yakıt varken cihaz ateşleme yapamıyorsa bu durumda memede pislik birikmiş olabilir. Meme kısmını temizleyerek çözüme gitmek mümkün.
Yağ yakıtlı brülörler, fuel oil ve mazot gibi sıvı yakıtları kullanarak çalışan brülörlerdir. Doğalgazın bulunmadığı yerlerde ısıtma sistemleri için tercih edilir. Yağ yakıtlı brülörler, yüksek verim ve düşük yakıt tüketimi ile öne çıkar.
Gaz Brülörü, hava ve yakıtı kontrollü ve verimli olarak yanmayı sağlayacak karışım oluşturan cihazdır. Bu cihazların genel prensibi; esas olan yanma verimini yükselterek ideal yanma şartlarına ulaşılarak çevre kirliliğinin önlenmesi ve enerji tasarrufu sağlanmasıdır.
Brülör ve yakım tesisinin bakımı
Brülör memesi 3-4 günde bir defa sökülmeli, mazotla yıkanarak temizlenmeli. (Meme deliğini açmak için tel vs. kullanılmamalı. Mazot içinde çalkalamakla veya meme içine mazot doldurup parmakla basınca kolaylıkla açılır.) Fotosel her gün temiz ve kuru bir bezle silinmeli.
Gaz brülörü, asetilen, doğalgaz veya propan gibi bir yakıt gazını, ortam havası veya verilen oksijen gibi bir oksitleyici ile karıştırarak, ateşleme ve yanmaya izin vererek kontrollü bir alev üreten cihazdır. Alev genellikle ısı, kızılötesi radyasyon veya ürettiği görünür ışık için kullanılır.
10- Brülör Memesi : Yakıtın püskürtülerek hava ile karıştırılması için kullanılırlar. Memelerin üzerinde iki rakam vardır. Bunlardan biri yakıtın 7 bar basınçta püskürttüğü yakıt miktarını galon olarak verir. İkinci rakam ise püskürtme açısını bildirir.
Premix Brülörler, ön karışımlı yanma teknolojisini kullanırlar. Brülöre verilmeden önce yüksek verimli yanmayı sağlamak için gaz ve yanma için gerekli olan havanın karışımı Premix teknolojisi olarak adlandırılır.
GAZ VE HAVA PROSESTAT
Hava presostatı Brülör beyni Fanın çalışıp çalışmadığı konusunda bilgi sağlama görevi vardır. Zamanında fan devrede kaldığında veya devre dışı kaldığında brülör beynini arızaya geçirir. Gaz presostatı Gaz hattındaki gaz basıncı konusunda bilgi verir. Yüksek basınç ve düşük basınçta kullanılır.
Brülör bakımı, çeşitli endüstriyel proseslerde kullanılan brülörlerin verimli ve güvenli çalışmasını sağlamak için en az yılda bir ağır bakımlarının yapılması gerekir. Düzenli bakım arızaları önlemeye, brülör performansını optimize etmeye ve ekipmanın ömrünü uzatmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri