Yönetmelikte “derslik ve ders yapılan bölümler, öğretmenler odası, yönetici ve diğer çalışma/dinlenme odaları, rehberlik odası, kütüphane, spor salonu, yüzme havuzu, tuvalet, lavabo, ibadethane ve benzeri birimlerin içini görecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilemez” ibaresi bulunmaktadır.
Okuldaki güvenlik kameraları başta bahçe ve bina kapı girişleri olmak üzere güvenlik ile ilgili tüm birimlerde kullanılabilir. Sınıflarda, öğretmen, müdür odasında, dinleme/çalışma alanlarında, kütüphanede ve okulun diğer alanlarında ise kamera kullanılması yasal değildir.
İşyerindeki soyunma, emzirme odası, wc vb. özel alanlarda kayıt yapılması kabul edilmemektedir bu husus özel hayatın gizliliğine ihlal niteliği taşıyacaktır.
Herhangi bir kaçırılma, kayıp gibi can güvenliğinin tehlikeye düşmesi durumunda güvenlik kameralarının kayıtları resmi makamlarca talep edilebilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 11. maddesinin 4. fıkrasında, “Okullarda, bahçe giriş ve bina kapıları öncelikli olmak üzere, en az on beş gün süreyle görüntü kayıtlarını depolayacak güvenlik kamera sistemi kurulur.
İlgili 19 soru bulundu
Apartman Güvenlik Kamera Kayıtlarını Kim İzleyebilir? Herhangi bir adli vaka gerçekleşmemiş ya da delil niteliği taşımıyor ise güvenlik kamera kayıtlarının izlenmesine izin verilmez. Bu durum bireyler kadar kurum ve kuruluşlar için de geçerlidir. Kayıtların izlenmesi gereken hallerde ise izin alınması gereklidir.
Çalışanların ve öğrencilerin fiziki ve psikolojik şiddetten korunması için iletişim araçları ile kamera ve alarm sistemlerinden yararlanılarak gerekli tedbirler alınır." hükümlerine göre okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarda güvenlik kameraları bulunması zorunluluktur.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Okul Kamera Kayıtlarının Silinme Süresi Nedir? Okul kamera kayıtlarının silinmesi için belirlenen süre 12 aydır. Saklama için en az 1 yıllık süre boyunca kamera kayıtlarının muhafaza edilmesi ve korunması gerekir. Bu kayıtların silinmesi için günlük ya da haftalık işlemin yapılması çoğunlukla önerilmez.
d) Üniversitenin merkezî kamera sistemiyle kayıt altına alınan görüntüler, teknik imkânların elverdiği ölçüde 45 günden az olmamak üzere saklanır. MADDE 10 ‒ Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde ilgili mevzuat hükümleri geçerlidir. MADDE 11 ‒ Bu Yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Uygulamada işyerlerinde genel güvenliğin sağlanması ile iş sağlığı ve güvenliği bakımından kamera ile izleme faaliyetleri yoğun olarak yapılmaktadır. İşverenin üstün menfaati kapsamında işyerlerinin ortak alanlarında bu tür kamera izleme faaliyetlerinin yapılmasında hukuka bir aykırılık bulunmamaktadır.
İdare Mahkemesi, personelin çalışma alanına kamera koyulmasınının, özel hayatın gizliliğine aykırı olduğunu belirtti.
Güvenlik kamera kayıtlarını kendi telefonu veya bilgisayarı üzerinden anlık olarak takip etmesi, kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal etmektir ve suçtur” uyarısında bulundu.
Okullarda güvenlik açısından riskli olan tüm birimlerinde kamera bulunması gerekliliğine rağmen öğretmenler odasına veya sınıflara kamera konulmasının güvenlik amaçlı olmadığı, öğretmenleri kişisel takip amaçlı olduğu açıkça ortadadır.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı, anaokullarında velilerin çocuklarını internet üzerinden kamerayla izlemesine olanak veren sistemleri yasakladı. Bakanlık kararında, kamera sisteminin "çocukların kişiliğini geliştirmesine engel teşkil ettiği" vurgulandı.
Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), kreş ve anaokullarında velilerin çocuklarını internet üzerinden kamerayla izlemesine olanak veren sistemleri yasakladı.
Bunun için, tüm güvenlik kameraları sonuç olarak ses kaydetmez. Bir güvenlik kamerasının ses kaydedip kaydedemeyeceğini belirlemenin başka bir yolu da ürün kılavuzuna bakmaktır.
Kamera sistemine bağlı olarak, seçili kayıtları silme seçeneğini bulmanız gerekebilir. Genellikle kullanıcı arayüzünde veya yönetim yazılımında “Sil” veya benzeri bir seçenek bulunur. Bu seçeneği seçerek kayıtların silinmesini başlatabilirsiniz.
Suç oranlarının kontrol altına alınması için 1 yıla kadar kayıt saklayabilen kameralar bulunmaktadır. Ancak 30 gün saklama süresine sahip güvenlik kameralarının olduğunu da söyleyebiliriz.
Gizli olarak elde edilmiş ses, fotoğraf, görüntü ve video gibi kayıtlar eğer hukuka uygun şekilde elde edilmiş ise ceza yargılamalarında ve özel hukuk davalarında delil olarak sayılır ve delil olarak kullanılabilir.
Elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcılar, diğer delillerle desteklendikleri takdirde "delil" olarak hükme esas alınabilir. Bu veriler tek başına vakıaların ispatına yeterli değildir.
“Belge Delili” Nasıl Hukuka Uygun Olur? Karşı tarafın rızası dahilinde alınan ses, görüntü ve video kaydı hukuka aykırılık teşkil etmez. Hukukun öngördüğü biçimde, rıza dahilinde ve kanuni yollarla elde edilmiş olan bu deliller mahkemece değerlendirilir ve olayların ispatı bakımından delil olarak kullanılabilir.
Ancak telefon kamerası izlenebilir mi sorusunun cevabı evettir: Teknik olarak bu mümkündür ve kötü amaçlı yazılım yükleme veya güvenlik açıklarını ortadan kaldıran güncellemeleri dikkate almama gibi nedenlerle telefonunuz hacklenebilir ve kamerasına uzaktan bağlanılabilir.
İşyerinde meydana gelen adli olay sonrasında kolluk birimi, C. Savcısının talimatı ile adli tahkikata başlayarak delil kapsamında işyerinizin güvenlik kamera kayıtlarını muhafaza altına alma yetkisi ve görevi vardır. Bunu yazılı olarak talep edebileceği gibi acele hallerde sözlü olarak da talep edebilir.
Güvenlik kamerası görüntüleri; bilgisayar, cep telefonu, tablet vb. akıllı cihazlar üzerinden izlenebilmektedir. Fakat izlemede kullanılacak cihaz ile güvenlik kamerası programının uyumlu olması gerekebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri