(*): İş Hukuku ve Bankacılık Hukuku gerçekte “Karma Hukuk” niteliği taşırlar. Yani hem Kamu hem de Özel hukukun kapsamına girerler.
İş hukuku en yalın tanımıyla bağımlı çalışma durumunu düzenleyen özel hukuk dallarından biridir. Özellikle sanayi devriminden sonra bağımlı çalışan işçi sınıfının artmasıyla bu hukuk dalı gelişerek günümüze ulaşmıştır. İş hukuku, işçilerin korunmasını hedeflemektedir.
Özel Hukukun Dalları Şunlardır:
Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Karma hükûmet, aristokrasi ve monarşinin unsurlarını bir araya getiren bir yönetim biçimidir;anarşi, oligarşi ve tiranlık olarak kabul edilen ayrımların imkansız hale getirilmesini amaçlar.
İlgili 23 soru bulundu
3-KARMA TEORİ: Bir menfaatin hak niteliği kazanması, sadece hukuken korunması ile sağlanamaz, bunun yanında sahibinin iradesine de bağlıdır. İradeden kasıt, sadece menfaat sahibinin değil, başka bir kimsenin de iradesi söz konusu olabilir.
Bundan ötürü de iş hukuku aslında bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku olmak üzere iki ayrı dalda incelenmektedir. Bununla birlikte toplu iş hukuku da sendikalar hukuku, iş mücadelesi hukuku ve toplu iş hukuku olarak sınıflandırılmaktadır.
İş hukuku, devlete hizmet ilişkisine dayanarak çalışan işçinin ilişkilerini düzenlemesi ve kapsaması, zaman zaman devletin de iş ilişkilerine müdahale etmesi sebebiyle ne sadece özel hukuk ve ne de sadece kamu hukukuna ait bir hukuk dalıdır. değil, Bu nedenle, iş hukuku karma nitelikli bir hukuk dalıdır.
İş hukuku, işçi hakları, çalışma koşulları, işçi ücretleri, işçi sendikaları ve işveren-işçi ilişkileri ile ilgili konuları inceleyen hukuk dalıdır.
4857 sayılı İş Kanununa göre, asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.
İş hukuku, iş ilişkilerini düzenler. Konusu, bireyler arasındaki iş ilişkileridir. Bağımlılık kriterinin iş hukukunda önemli bir yeri vardır. İşi veren ile işi yapan arasında bağımlı bir hukuki ilişki varsa bu, iş hukukunun kapsamına girer.
1- İşverene göre zayıf konumda olan işçinin korunması öncelikli amaçtır. 2- Herhangi bir belirsizlik durumunda işçi lehine yorum ilkesi uygulanır. 3- İşçiler, sendikalar bünyesinde yönetime katılabilir. 4- Özel hukuka ait özellikler taşısa da bünyesinde devlet müdahalesini barındırdığı için karma hukuk niteliğindedir.
İş hukukunun karma hukuk dalı olmasının sebebi devlet müdahalesinin olmasıdır. Bu yönüyle iş hukuku sadece iş sözleşmesinin tarafları olan işçi ve işveren arasında geçerli değildir. Ayrıca taraflardan birinin üye olduğu sendika ile de ilişkilerini inceler ve düzenler.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.
Sigorta hukuku, ya sosyal sigortalar bağlamında kamu hukuku kuralları ile oluşturulan ya da özel hukuk kurallarına tabi olarak yapılan bir sigorta sözleşmesi ile ortaya çıkan sigorta ilişkisini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.
Hukukun bu alanı ile ilgili kanun olan İş Kanunu 1475 sayılı kanun uyarınca ele alınır. Peki iş hukuku kaça ayrılır? Basitçe açıklamamız gerekirse hukukun bu dalı ikiye ayrılır. Bu ayrım bireysel ve toplu iş hukuku ve işverenin yükümlülükleri olarak yapılmaktadır.
İş hukuku iş ile ilgili konuları inceleyen hukuk dalıdır. İş hukuku iş ile ilgili pek çok alanı kapsar. Bunlara örnek olarak işçilerin hakları ve çalışma koşulları, emeklerinin karşılığında aldığı ücretler, sendikalar, işçi ile işverenin ilişkileri verilebilir. İş hukukunun yasal sorunları iş mahkemeleri ile görülür.
Buna göre; iş hukuku avukatı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, izin alacağı, maaş alacağı vb. gibi iş davalarına bakmakla yükümlüdür. Söz konusu davalar İş Mahkemesinde görülür.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
İş hukukunun amacı
İş hukukunun ortaya çıkış amacı işçinin korunmasıdır. İş hukukunda borçlar hukukundaki soyut sözleşme taraflarının yerini somut olarak işçi ve işveren almaktadır. Borçlar hukukundaki geniş sözleşme serbestisi, iş sözleşmesinin zayıf tarafı olan işçiyi korumaktan uzak kalmıştır.
Resmî merciler tarafından çıkarılan kanun, tüzük, yönetmelik, Bakanlar Kurulu Kararları, genelgeler ve genel emirler gibi yazılı tasarruflara “iş hukukunun resmî kaynakları” denir.
Nitekim, iş mevzuatında yer alan düzenlemelerin büyük çoğunluğu emredici niteliktedir. Aynı şekilde toplu iş sözleşmesinin iş sözleşmeleri üzerindeki doğrudan ve emredici etkisi 2822 sayılı Yasada açıkça tanınmıştır (TSGLK m.6/I). Bir hükmün emredici olması, buna aksi yolda bir hukuki işlemde bulunmamayı gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri