Saf ses odyometri testinde yetişkinlerden farklı olarak çocukların yaş aralıklarına göre Davranışsal Gözlem Odyometrisi, Görsel Pekiştireç Odyometrisi veya Oyun Odyometrisi ile değerlendirme yapılır. Ölçüm yapılırken hava yolu ve kemik yolu işitme eşikleri ayrı ayrı ölçülür.
Tarama Odyometri cihazı kullanılacak. 500-1000-2000-4000 Hz ve 20 dB'de test yapılacak. Herhangi bir frekansdan kalan çocuk 48 saat- 1 hafta içinde tekrar test edilecektir. Tarama tekrarından da geçemeyen çocuklar, tam bir KBB muayenesi ve odyolojik değerlendirme için Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına sevk edilmelidir.
2008 yılından bu yana 81 ilimizde uygulanmakta olan Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Programına 2015 yılı sonunda Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı eklenmiş olup halen 81 ilde ilköğretim 1. Sınıflara yönelik tarama programı devam etmektedir.
Otoakustik emisyon testleri
Çocuğa kulaklık takılır ve 2-10 dakika süren testle işitip işitmediği anlaşılır. Ancak işitme kaybının derecesi tam olarak tespit edilemez. O durumda da daha ayrıntılı bir test olan beyin sapı odyometrisi uygulanır.
Ses yalıtımlı bir odada gerçekleştirilen test sırasında kişiye dışarıyla bağlantıyı olabildiğince kesen bir kulaklık takılır. Farklı frekans aralıklarında sesler verilerek kişinin tepkileri, kemik ve hava iletimi ile birlikte değerlendirilir.
İlgili 26 soru bulundu
İşitme testi ses geçirmeyen özel test odalarının bulunduğu hastanelerde ya da işitme merkezlerinde yapılır. Test yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer.
Odyometri işitme testi, genellikle bir saat kadar sürer. Test sırasında, işitme uzmanı size talimat verecektir. Test sonunda, işitme kaybının derecesi, türü ve nedeni hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Çocuklarda normal işitme seviyesi -10-15 dB arasındadır, işitme kaybının seviyesi; çok hafiften çok ileri derecelere kadar değişmektedir.
Bir odyolog tarafından hastanın alnına ve kulak arkalarına elektrotlar yerleştirilir. Daha sonra kulaklık/kemik vibratör aracılığıyla işitsel uyaran gönderilerek işitme sisteminin cevabı kaydedilir. Test esnasında hastanın sakin ve hareketsiz kalması, küçük çocukların ve bebeklerin uyuması gerekmektedir.
Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz.
Bu nedenle Ülkemizde 2015 yılında 81 ilde Okul Çağı İşitme Tarama Programı da başlatılmıştır. Okul çağı işitme tarama programında amaç; okul çağı çocuklarda sonradan oluşan işitme kaybını erken dönemde saptamak, tanılamak ve rehabilite etmektir.
Yenidoğan bebeklerde işitme testi
Bu test, sağırlığın erken teşhisi ve tedavisinde büyük önem taşır. Test, bebek 24 saatini doldurduktan sonra yapılabilir. Ancak en uygun zaman, doğum sonrası 48 saatlik olduğundadır.
Bebeğiniz beklenmedik yüksek sesli gürültülerde irkilmiyor, ağlamıyor ya da herhangi bir tepki vermiyorsa, seslendiğinizde başını size doğru hareket ettirmiyorsa, 6-12 ay arasında konuşma sesi çıkarmamışsa, sorduğunuzda tanıdık eşya veya kişileri gösteremiyorsa işitme kaybı olabilir.
Hastalara genellikle en sık uygulanan test saf ses odyometrisidir. Bu test ile amaç, iletişimde önemli olan frekanslarda işitme eşikleri ve işitme duyarlılığının nasıl olduğudur. Her kulağa farklı ses ve perdelerde kısa ses tonları dinletilmektedir. Bu sesler saf ses olarak adlandırılmaktadır.
Tarama testleri bir bebeğin işitme kaybı riski açısındanerken dönemde yakalanmasını sağlar. Eğer tarama testi yapılmazsa bebek 1 yaşına gelip ilk sözcükleri söylemeye başladığın zamana kadar işitme kaybının varlığı belli olmayabilir.
Bir adet prob, kulak kanalına yerleştirilir ve hafif bir basınç değişimi oluşturulur. Bu, kulak zarının hareketini ölçmeye ve orta kulak basıncını belirlemeye yardımcı olur. Timpanometri, orta kulaktaki sıvı birikimini veya tıkanıklığı tespit etmede yardımcı olabilir.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Saf ses odyometri testinde yetişkinlerden farklı olarak çocukların yaş aralıklarına göre Davranışsal Gözlem Odyometrisi, Görsel Pekiştireç Odyometrisi veya Oyun Odyometrisi ile değerlendirme yapılır. Ölçüm yapılırken hava yolu ve kemik yolu işitme eşikleri ayrı ayrı ölçülür.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
İç kulaktaki sıvı basıncının artışı da işitme ve denge bozukluları yaparak ani işitme kaybı ile karışabilir. İç kulak sıvı basıncını artıran diğer hastalıklar, kafaya veya kulağa alınan darbeler ve yüksek volümlü sese maruz kalmak da işitme kaybı yapan diğer etmenlerdendir.
Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür.
Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri