Öğrenci belgesi, hızlı bir şekilde e-devlet üzerinden alınabiliyor.
14 yaşını doldurmuş okuma-yazma bilmeyen ya da bir nedenle ilkokulu tamamlamamış kişiler Halk Eğitim Merkezlerindeki Okuma-Yazma kurslarına katılarak Okur-Yazar Belgesi veya ilkokul diploması yerine geçen 2. Kademe Okur-Yazar Belgesi alabilirler.
Toplam 120 saatlik bir eğitimdir. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olanlar 1.Kademe Okur-Yazar Belgesini almaya hak kazanır.
Eğitim Durumu Okur Yazar Ne Demek? Okuma yazması olması ile beraber belli bir derecede eğitim görmüş kişiler için okuryazar sözcüğü kullanılır. Bu doğrultuda eğitim durumuna bağlı olarak lise veya üniversite ile beraber daha yüksek yapılar üzerinden ele alınır.
İlgili 43 soru bulundu
D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş 24'tür. Karayolları Trafik Yönetmeliğine bağlı olarak ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının en az ilkokul 4. sınıfı bitirmiş olması gereklidir. İlkokul mezunu olmayanlar Halk eğitim merkezine başvurarak 2. Kademe okuryazar belgesi alarak ehliyete başvurabilir.
Eskiden sadece adını okuyup yazabilene, imzasını atabilene okur- yazar deniliyordu. Zamanla bu sınırlı ölçüler değişmeye başlamıştır. Unesco 1951 yılında okur-yazarı, "Günlük hayatı ile ilgili basit ve kısa bir cümleyi anlayarak okuyup-yazabilen kişi”, olarak tanımlamıştır.
15.03.2023 Çarşamba günü YETİŞKİNLER I. KADEME OKUMA-YAZMA SEVİYE TESPİT SINAVI ile başlayan ve 18.03.2023 Cumartesi günü YETİŞKİNLER II. KADEME OKUMA-YAZMA SEVİYE TESPİT SINAVI ile sona eren okuma yazma alanındaki sınavlar sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır.
Yetişkinler Eğitimi II. Kademe Başarı Belgesi: I.Kademe Okur Yazarlık Belgesi olan yetişkinler ile ilkokul ikinci sınıfı bitiren veya ilkokulun diğer üst sınıflarında öğrenimini terk edenler, öğrenim belgelerinin aslını ibraz ederek yetişkinler II. kademe okuma yazma kurslarına kayıt yaptırabilirler.
Kurs sürecinin sonunda ya da seviye tespit sınavında Türkçe, Yaşam Becerisi ve Matematik derslerinden başarılı (100 tam puan üzerinden en az 50 puan) olan kursiyerler için “Okur Yazarlık Belgesi” düzenlenir.
Kademe Okuma-Yazma Kursunu başarı ile bitiren yetişkinlere verilen belgeye "Okur Yazarlık Belgesi" denir. Okur-yazarlık belgesine sahip olanlar II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına katılmaya hak kazanırlar.
Bunun yanında ilkokul 3 ya da 4. sınıfa kadar okumuş fakat öğrenimini tamamlayamamış adaylar da sonradan Halk Eğitim Müdürlüklerinden belli bir saat karşılığında alınan eğitim yani ikinci kademe yetişkinler eğitim belgesi de geçerlidir. Dolayısıyla ikinci kademe ya da 4. sınıfı bitiren herkes sürücü belgesi alabilir.
Bunun için T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Daha sonra arama kısmına "Öğrenci Belgesi Sorgulama" yazılır. Sonrasında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak iki farklı seçenek gelmektedir. Buradan ilgili kısmı seçerek öğrenci belgesine ulaşılır.
e-Devlet uygulaması içinde Millî Eğitim Bakanlığı sayfasında yer alan 'Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama' ekranından belgeye ulaşılabilmektedir. Bu belge ile tüm vatandaşlarımız hayat boyu öğrenme kurumlarından aldıkları kurs bitirme belgelerine e-Devlet Kapısı uygulaması sayesinde ulaşabileceklerdir.
Açıköğretim Fakültesinde okuyan öğrenciler, Açıköğretim Fakültesi bürolarına bizzat veya posta yoluyla başvurarak, öğrenci belgesi alabilmektedir. Azami öğrenim süresini aşan öğrenciler ise öğrenci belgesi yerine öğrenim durum belgesi alabilmektedir.
- Bu kursu, etiSEM-59-10 kodlu Okuma - Yazma I. Kademe Okuma Yazma kursundan başarılı olanlar alabilir. - Kurs programının toplam eğitim süresi MEB mevzuatı çerçevesinde her bir ders saati 40 dakika olmak üzere 144 ders saati olarak planlanmıştır.
Hayır sertifikaların bir zamanaşımı ya da geçerlilik süresi yoktur. Ömür boyu geçerlidir.
Sınav, 19 Ocak 2021 tarihinde saat 13.00'da gerçekleştirilecektir. İlkokul diplomasına eşdeğer olan YETİŞKİNLER II. KADEME EĞİTİMİ BAŞARI BELGESİ sınavına girmek isteyen vatandaşlarımızı, başvuru için Halk Eğitimi Merkezimize bekleriz.
Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursu: Bu kursta “Yetişkinler İkinci Kademe Öğretimi Programı” uygulanır. Program süresi 180 saattir. Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Programını tamamlayanlar ilkokul programına denk bilgi ve beceri kazanırlar. Yetişkinler için II. Kademe Eğitimi Kursları ücretsizdir.
2023/2 dönemi sınav tarihi olan 03 Eylül 2023 günü tüm adayların sınavları gerçekleştirilecektir.
Okuma Yazma Kurslarına kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne başvurmaları gerekir. Okul Müdürlüklerimizin vatandaşlarımızı bilgilendirip Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne yönlendirmesi uygun olacaktır.
Okuryazarlık; bir dilin yazınlarını okuyabilme, okunan ögeleri algılama ve kavrama yetisine sahip olunmasıdır. UNESCO'nun tanımına göre okuryazarlık; değişik türdeki yazılı kaynakları, kayıtları kullanarak tanımlama, anlama, yorumlama, bir araya getirme, iletişim kurma ve hesap yapma yeteneğidir.
Yazar olmak için belli bir eğitim almak şart değildir. Yazarlık becerisi olan herkes, bu mesleği yapabilir. Meslekte avantajlı konumda olmak isteyen kişiler, Metin Yazarlığı Eğitimi ve Dijital İçerik Yazarlığı Eğitimi gibi programlara katılabilir.
okuma yazması olmayan şeklinde kalıp bir anlam kazanan ümmi kelimesinin oluşumu hakkındaki iki yorum şöyledir: 1- ümmi arap ümmetine mensup olan demektir, çünkü araplar okuma ve yazmadan yoksun kimselerdi. böylece bu kelime de okuma yazma bilmeyenler için istiare yoluyla kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri