Belli başlı zarf-fiil ekleri şunlardır: -(y)A (göre göre, yaşaya yaşaya ); -(y)(D)p (yazıp, okuyup ); -(y)ArAk (giderek, uyuyarak); -(y)IncA, (başlayınca, saklayınca); -(y)AII (iyileşeli, geleli); -mAdAn (çekinmeden, yılmadan); -(1)ken (otururken, kalkarken) vb.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Kıraât (Arapça: قراءة qıraeh-Okuma, okuyuş), Kuran'ın farklı rivayetlerle gelen okunuş farklılıklarını ve kurallarını, bunların kaynağı olan kıraat alimleri ve rivayet zincirleriyle ilgilenen ilim dalıdır.
Fiil+Ma = Kalıcı İsim
Bunun ne eki olduğunu anlamak için cümledeki kullanımına bakıyoruz. Bu kitabı okuma! “Oku” sözcüğü cümlede fiil görevinde.
Sonuç olarak zarf-fiillerin hem sözcük hem de sözcük grubu şeklinde kullanılabilen yapılar olduğu ifade edilmelidir. Dolayısıyla bütün zarf-fiil grupları aynı zamanda zarf-fiildir; fakat bütün zarf-fiiller zarf-fiil grubu değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Cümlede zarf görevinde kullanılan eylemsilere Zarf-Fiil adı verilmektedir. Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
“Okumak” anlamına gelen “to read” fiili, İngilizce'deki en yaygın fiillerden biridir.
Okuma kalıcı isim mi? Hayır, cümledeki kullanıma bağlı olarak isim fiil ya da çekimli fiildir.
Bir eylemin ne zaman, nasıl ya da hangi maksatla yapıldığını bildiren kelimelere zarf deni. Örneğin: ''Sabahtan beri bekliyoruz.'' cümlesinde ''sabahtan beri'' tamlaması zarf olarak kullanılmıştır. Çeşitli ekler alarak zarf olarak kullanılan kelimelere ise zarf fiil ya da ulaç adı verilir.
"Çiz-, oku-, kır-, at-" fiilleri nesne aldıkları için iş fiilidir.
(uyu- fiili geçişsiz bir fiildir) Ali uyuttu. (uyu-t- fiili oldurgan geçişli bir fiildir.) Fiiller birden fazla Geçişlilik Eki de alabilirler.
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır.
Zarf fiiller cümlede zaman ve durumu belirtirler. Zarf fiili bulmak için cümlenin yüklemine "Nasıl?" ve "Ne zaman?" soruları sorulur. Tüm fiilimsiler gibi zarf fiiller de olumsuzluk eki alırlar ancak çekim ekleri almazlar. Zarflar, fiilimsileri, fiilleri, sıfatları ya da kendi türünden olan kelimeleri niteler.
Zarf-fiil ekleri, fiillerin zaman ve durumlarını bildirmek suretiyle kavram adları yapan eklerdir. Zarf-fiiller isim çekim ekleri almazlar.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
KALIPLAŞMIŞ BİR ZARF FİİL: “giderek” (A PATTERNED GERUND: “giderek”) - Selcen ÇİFÇİ - | The Journal of Academic Social Science Studies.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
Kalıcı Ad Yapım İşlevi
Karaağaç eki bir isim- fiil eki olarak ele almış ve “Az da olsa kalıcı adlar, eylemle ilgili nesne adları yapar: as- > asma; dol- > dolma; dön- > dönme: kabart- > kabartma; kar- > karma; yaz- > yazma (Karaağaç 2013: 280)” açıklamasını getirerek örneklendirmiştir.
Fiil kök ve gövdelerine isim-fiil ekleri gelerek isim-fiiller yapılır. Türkçede -mAk (-mak, -mek), -mA (-ma, -me), -Iş (-ış, -iş, -uş, -üş) ekleri isim-fiil yapan eklerdir. İsim-fiiller, fiillerin adlarıdır.
Bu zarf fiil yan cümledeki eyleme gelerek temel cümledeki eylemin gerçekleşme zamanını, ne zaman gerçekleştiğini anlatır. -dığında zarf fiil ekleri bazen birbirinin yerine de kullanılabilir.
Bilinenlerle sınırlı kalınarak bir morfolojik tahlil yapmak gerekirse eğit- bir fiil kökü, eğitim de bu kökten türetilmiş bir isimdir.
Fiilden isim yapan ekler
ecek: giy-ecek, yak-acak, aç—acak, iç-ecek. ak: yat—ak, kaç—ak, dur—ak. aç: kaldır—aç, say—aç, ayır—aç
Hasta dinlenerek iyileşebilir. Zarf oluşturma fonksiyonunun yanı sıra cümleleri sıralı olarak bağlama işlevi de üstlenebilen bir diğer zarf-fiil eki de -ken'dir. -ken eki, “i-mek” ek-fiilinin zarf biçimidir.
Kalıplaşmış Bir Zarf-fiil: “giderek”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri