İnsanoğlu ruh ve bedenden müteşekkil bir varlıktır. Bilinenin aksine tüm bedeni kontrol eden merkez “beyin” değil, beyindeki “beşerî ruh”tur. Yani “beşerî ruh”, çalışma mekânı olarak beyni kullanmakta ve bir orkestra şefi gibi tüm vücudu buradan yönetmektedir.
Kalbin tarif cümlesinde açıkça görüldüğü gibi, akıl ve vicdan da kalbe bağlı iki temel latifedir. Vicdan hisler âleminin merkezidir, akıl ise fikir âleminin… Buna göre, ruh, kalb, akıl aynı şeylerdir. Kalbin hissiyat cihetine vicdan, fikir cihetine dimağ denilmektedir.
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, Aşkın biyokimyasını anlattı. Beyinde sevgi, aşk gibi duygularla, cinsel istek ve enerji gibi faktörleri etkileyen bir çok merkez ve hormonal faaliyet olduğunu anlatan Dr.
Beyin, sadece bir organdır. Gözle görülür, elle tutulur bir şey. Aynı kalbimiz gibi. Beyin, cismani insanın bir organına, akıl ise ruhani insanın görülemeyen ancak varlığı kabul edilen bir uzvuna işaret eder.
İnsan ruhu denilince canlılık, bilinç, akıl, idrak, irade gibi niteliklere sahip bir özden söz edilmiş olur. İnsanların hayvanlardan farklı olması ruhlarının değişik yaratılmasından kaynaklanır. İnsanlar arasındaki fark da aynı ruh türü içinde değişik mertebelerde bulunmalarının sonucudur.
İlgili 23 soru bulundu
Kalu Bela, dünya yaratılmadan evvel ruhların toplandığı yerdir. Özellikle tasavvuf edebiyatında önemli bir yer tutan Kalu Bela, Bezm-i Elest adıyla da bilinir. Araf Suresinin 172. ve 173 ayetlerinde Allah ile ruhlar arasında geçen konuşma aktarılır.
Kur'an-ı Kerim ve sahih dini kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla ruh diridir, kıyamete kadar da ya cennet bahçelerinden bir bahçede veya cehennem çukurlarından bir çukurda varlığını sürdürecektir. Bu bağlamda ruhun tekrar dünyaya dönmesi gibi bir durum da söz konusu değildir.
Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Duygusal beyin şeklinde de ifade edilen limbik sistem, hipotalamus, hipokampüs, talamus ve amigdala olmak üzere dört bölümden oluşur. Limbik sistemin güçlendirilmesi ve hayati fonksiyonları daha güçlü bir şekilde işlemesi için omega 3 içeriği yüksek olan gıdaların tüketilmesi önemlidir.
Zekâ, karmaşık bir nesnenin ayrıntılarını görebilme, zemin şekil ilişkisini ayırt edebilme, benzerlik ve farklılıkları doğru olarak algılayabilme ve eldeki problemi hızlı bir şekilde çözebilme yetisine verilen isimdir.
Kalp, binlerce yıldır insanlar tarafından duygularla özellikle de sevgi ile ilişkilendirilir. Ancak şu an sahip olduğumuz bilgiler duyguların beyinde ortaya çıktığını gösteriyor.
Kalbimiz, sadece kan pompalayan bir organ değil aynı zamanda duygularımızın da organıdır. Kalbimiz aşk, sevgi, heyecan, mutluluk, üzüntü, nefret gibi duyguların da aynasıdır. Yapılan son araştırmalar duygularımızın, kalp sağlığımız üzerindeki etkisinin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Aşkın en belirgin etkileri ise kalp sağlığı üzerinde görülür. Göğüste oluşan sıkıntı ve heyecan hissi, çarpıntı, kalbin yalpalayarak atması, anlamsız bir huzursuzluk hali aşkın vücudu ele geçirdiğini gösterir. Ancak bu duygular sanılanın aksine kalbe iyi gelir.
Ruh, can ya da tin; din ve felsefede, insan varlığının fiziksel olmayan yönü ya da özü olarak tanımlanır ve genellikle bireysellikle eşanlamlı olarak ele alınır.
Ölümden sonra da varlığını sürdüren, fiziksel olmayan ayrı bir varlık olarak ruhun varlığını destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bilinç ve zihin çalışmaları önemli ilerlemeler kaydetmiştir.
Kalp aydınlanmadan önce bir et parçası gibidir. Fakat Allah'ın nûru vurduğu zaman, onun adına “Gönül” denir; yani kalbin adı “Gönül” olur. Gönül gözü açıldığı zaman; kul, oradaki aydınlanmayla vücudu şakk-ı kamer olur, yani ikiye bölünür.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
Özetlemek gerekirse REM uykusu pontin beyin kökü tarafından düzenlenirken, rüya olgusu genel olarak ön beyin tarafından düzenlenmektedir [5,6,7]. Uyanıklık sırasında görsel aktivite lateral prefrontal korteks (LPFK) tarafından kontrol edilmekte ve REM sırasında LPFK'nin inaktif olduğu bilinmektedir.
Ruh, bedeni ayakta tutan bir kuvvettir. Ruh ölmez. Ruh [can] bedenden ayrı bir varlıktır. Zümer suresinin, (Allah, öleceklerin ölümleri anında, ölmeyeceklerin de uykuları esnasında ruhlarını alır.
Tarihsel olarak bilinç, genelde ruh ile özdeşleştirilerek beyinden ayrı bir varlık olarak değerlendirilir. Günümüzdeki bilim insanları ise spiritüel açıklamaları kabul etmeyerek bilinci beynin bir parçası olarak görüyor.
Ruh bedenin her yerinde, hücrelerin arasında, atomları birbirine yakın tutan boşlukların içindedir. Ruhun bedeni terk edeceği vakit geldiğinde, atomların arasından çıkarak ait olduğu yere çekilir. Beden ise ait olduğu toprağa döner.
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir.
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır.
Ölülerin Berzah Âleminde Birbirleriyle Görüşmeleri:
Onlar bir nevi tutuklu gibidirler. Ama tutuklu olmayıp serbest olan, yani nimet içindeki ruhlar birbirleriyle buluşup görüşürler, birbirlerini ziyaret ederler. Dünyadaki olmuş ve olacak şeyleri müzakere ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri