Öküz, Yem Bitince Çifte Gideceğini Bilir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: çalışmanın önemini kavramak için aç kalmak gerekmez.
Cevap: çok gezen, çok yer gören çok şey öğrenir çok yaşayan, çok okuyan onun bildiklerini bilemez.
[1] Çok gezen kişi, gezdiği yerlerde değişik şeyler görür, öğrenir. Eskiden bildiklerinin üstüne yeni bilgiler ekler.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Çok yaşayan (okuyan) bilmez, çok gezen bilir atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır. Bu atasözünün anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak imkansızdır.
Gezgin kelimesi, günlük hayatta bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı yöreleri ve kültürleri keşfeden kişilere denir. Gezgin olanın amacı gezip, farklı kültürleri görmek ve coğrafyaları tanımaktır. Kendileri seyyah, gezgin ya da gezici olarak da tanımlanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
EMEK OLMADAN YEMEK OLMAZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak gerekir.
İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
[1] Kusurlu kimselerle düşüp kalkanlar, onlardan kötü huy kaparlar.
Bu atasözü bazı insanların kendilerine zarar gelmediği sürece etrafında gerçekleşen olumsuz olaylara izin veriyor olması manasını taşıyor. Diğer insanlara zarar gelmesi onun için önemli olmamakla beraber kendisine zarar vermeyen bir kötülüğün dilediği kadar yaşamasında bir sakınca görmüyor.
[1] Atla yolculuk yapan kimse için bir yolun kaç saatlik olduğu söz konusu değildir. Atlı, istersebeş saatlik yolu bir saatte alır. Bunun gibi, bol olanakları bulunan kimse, uzun bir süre içindeyapılabilecek işi kısa zamanda yapıverir.
[1] Gereksiz işlerle uğraşmak başına büyük sıkıntılar açabilir, anlamındaki söz dizisi.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
BAL TUTAN PARMAĞINI YALAR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İmkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır. Herkes Kaşık Yapar Ama Sapını Ortaya (Doğru) Getiremez atasözünün anlamı demek?
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
[1] İnsan tek başına yetersiz olabilir. Başka insanlar ile birlikte olursa daha fazla şey başarabilir.
Eşek Hoşaftan Ne Anlar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birinci Anlamı: Eşek Hoşaftan Ne Anlar sözü, kaba kişilerden herhangi bir incelik ve kibarlık beklenmemesi gerektiğini vurgular. Atasözünde eşek, görgüsüz insanları simgelerken, hoşaf da incelik gerektiren şeylerin sembolü olarak kullanılmıştır.
Yerine göre "Kalemin yaptığını kılıç yapamaz." Demek ki kullanmasını bilenler için "Kalem kılıçtan keskindir." Öyle ki, kalemin yazdıkları asırları aşarak bütün zamanlarda karşımıza çıkar. Kaba kuvvetin varlığı kalem kadar kalıcı, tesirli ve bağlayıcı değildir.
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
[1] Başta bulunan nasıl bir yol tutarsa onun yönetiminin altında bulunanlar da o yolu tutarlar.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Çok öfkeli kişi, kendi sağlığını bozar, vücudunu yıpratır ve işlerini altüst eder.
[1] Büyüklerden gelen şeyleri küçükler geri çeviremezler.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri