Sıklık / olay kaydı: davranışın belirlenen gözlem süresince kaç kez ortaya çıktığının kaydedilmesidir. Süre kaydı: davranışın ne kadar sürdüğünün kaydedilmesidir. Bekleme süresi kaydı: öğrencinin bir davranışı yapması istendikten ne kadar süre sonra o davranışı yapmaya başladığının ölçülüp kaydedilmesidir.
Her olay kaydı tek bir olayı anlatmalıdır. Olay kaydında, gözlenen öğrencinin hareketleri, sözleri, ses tonu, mimikleri, duyguların gözlenebilir davranışsal belirtileri ve diğerlerinin öğrenciye karşı tepkileri belirtilmelidir. Olay kaydında yorumun ve önerilerin bulunması zorunlu değildir.
3) HANGİ DURUMLARDA Anekdot Kayıt'ı Tutulmalıdır?: Göz- lemci öğrenciye özgü davranışları kaydedebilme amacıyla, öğrenciyi çeşitli durumlarda gözler (sınıfta, sınıf dışında, çalışırken, oyunda, yalnızken, başkaları ile beraberken v.b.). Bu durumlardan herhangi biri gözlemin başlangıcı olabilir.
Bekleme Süresi Kaydı
Bazı durumlarda bir uyaranla davranışın başlaması ya da tamamlanması arasında geçen süreyi belirlemek önemlidir. Bekleme süresi kaydı süre kaydındaki ilkeler dikkate alınarak tutulur. Örnekler: Öğretmenin “yerine otur” demesinden sonra öğrencinin yerine oturması arasında geçen süre.
Olay kaydı, süre kaydı ve bekleme süresi kaydı kesin kayıt teknikleridir.
İlgili 23 soru bulundu
Serbest davranışlar, meydana gelme olasılığının uygulamacı tarafından kontrol edilmediği davranışlardır. Örneğin, sınıfta gezinme, arkadaşa teşekkür etme, vb. Serbest davranışlar olay kaydı formu ile gözlenebilir. Hedef davranışın ne kadar süre ile devam ettiğinin belirlenmesi amacıyla tutulan kayıtlardır.
Zaman örneklemi kaydı: gözlem süresinin önceden belirlenip eşit aralıklara bölünmesi ve bu aralıkların sonunda davranışın ortaya çıkıp çıkmadığının kaydedilmesidir.
Bütün yaş gruplarının öğretmenleri tarafından kullanılan anekdot kayıtları, çocukların bireysel farklılıklarını yansıtır. Anekdot kayıtlarında öğrencilerin beklenmedik durumlardaki tutum ve davranışlarına yer verilerek gelişimsel ilerlemelerini takip edebilmek amaçlanır.
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür.
Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
Olaya dayalı örneklem alma, olay adı verilen daha önceden belirlenen davranışları gerçekleştiği anda gözleme ve kaydetme yöntemidir. Tüm davranışlar için kullanılabilse de bu yöntem genellikle sorun olduğu düşünülen davranışların incelenmesinde, nedenlerinin bulunmasında ve çözüm önerileri üretilmesinde kullanılır.
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür.
Anekdot (Olay) Kaydı
Herhangi bir öğrencinin belli bir ortamda, özgül bir davranışının ayrıntılı olarak betimlenmesidir. Anekdotlar, somut durumlar içinde öğrencinin davranışlarını betimleyen bir dizi notlardır.
Vaka kaydı belli bir ortamda gözlenen öğrenci davranışlarının objektif bir yorumlanması olup hem yapısı hemde amacı bakımından diğer bireyi tanıma tekniklerinden ayrılır.
Anektod Kayıtları
Çocuğun davranışlarının yazılı olarak tanımlanmasıdır. Bu kayıtlar ne yaşandığını, ne zaman ve nerede yaşandığını objektif olarak anlatmaya yarar. İsterse öğretmen kendi yorumlarını ve notlarını da kayıtların altına ekleyebilir.
Bir anekdotta; gözlemcinin adı, soyadı ve unvanı, gözlenen öğrencinin adı, soyadı, numarası, sınıfı ve şubesi, olayın geçtiği yer ve zaman, gözlenen olayın objektif olarak betimlenmesi, gözlemcinin yorumu ve önerisi için ayrılmış kısımların bulunması gerekir. Anekdot kayıtlarına ABC kaydı da denmektedir.
Problem Davranış; çocuğun sosyal ilişkilerine, iletişimine ve öğrenmesine engel olan, bazen kendine, ailesine, yaşıtlarına ve diğer yetişkinlere zarar vermesine sebep olan süreklilik halini kazanmış davranışlardır. Bu davranışlar; öfke nöbetleri, şiddet eğilimi, ağlama krizleri gibi durumlar olarak ortaya çıkar.
PEKİŞTİREÇ NEDİR ? Pekiştirme istendik davranış değişikliğini gösteren bir bireye ödül vermek ya da hoşlandığı bir durumu elde etmesini sağlamak olarak tanımlanır.
Kayıt formları, iletişim bilgileri gibi her türlü veriyi toplamanıza yardımcı olur. İsim, e-posta adresi, tarih, telefon numarası gibi birçok özel form alanı ile müşterileriniz veya etkinlik katılımcılarınız hakkında her türlü bilgiyi hızlı bir şekilde toplayabilirsiniz.
Anekdot (Fransızca: anecdote), Bir edebî eserde anlatılan olayın başlı başına ayrı bir bütünlük gösteren parçasıdır. Kısa öykü, fıkra, menkıbe anlamları da taşır.
Anekdot sözcüğüyle eş ve yakın anlamlı olan kelimelerden bazıları şunlardır: Done, Fıkra ve Kesit.
İnsanlar başlarından geçen olayları veya şahit olduğu durumları diğer insanlar ile paylaşır veya aktarırlar. Bu şekilde olan küçük hikaye anlatımları birer anekdot olarak bilinmektedir.
Örtülü davranış: Uyaranın tepkiyi başlatmadan önce geçen süredir. Seçenekli bir durum karşısında diğer seçenekleri değerlendirmeden, ilk seçeneği seçme örtülü davranışın süresi azlığına örnektir. Örtülü davranış fazlalığı ise uyarana gecikerek tepkide bulunmadır.
AYRIMLI PEKİŞTİRME
İki temel pekiştirme ilkesine dayanır. Birinci olarak, davranış uygun ayırt edici uyaranı izlediğinde pekiştirilir. İkinci uygulamada, diğer davranışlar görmezden gelinirken belli bir hedef davranış pekiştirilir.
KULLANIM AMACI: Öğrencinin eğitim ortamındaki ilgi, yetenek, kişilik özellikleri, akademik başarısı, gelişimi, tutumları, davranış problemleri vb. özelliklerini daha yakından takip edebilmek ve tanımak amacıyla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri