Akıl hastalığının çeşitleri
Ana türlerden bazıları depresyon, endişe, şizofreni, iki kutuplu ruh hali rahatsızlığı, kişilik rahatsızlığı ve yeme rahatsızlığıdır. En çok görülen akıl hastalıkları endişe ve depresif rahatsızlıklardır.
İlgili 28 soru bulundu
Ruh hastası, zaman zaman saldırgan davranışlar gösteren kimse anlamındadır. Ruh hastası kelimesinin bir diğer anlamı ise akıl hastalığı olan ve akıl sağlığı yerinde olmayan demektir. Ruh hastası gerçek ve mecazi anlamı açısından sıklıkla duyulan bir kelimedir.
Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Ruh ve Sinir Hastalıkları, muayene ve tetkikler sonucunda tespit edilebilir bir hasar olsun (bunama gibi) ya da depresyon gibi, düşüncede, duygularda ve davranışlarda çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozuklukların tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır.
Ruh sağlığına yönelik rahatsızlıklar, kişilerin hayatını tamamı ile etkileyen, fark edilip çözülmesi gereken sağlık problemleridir. Değişmekte olan hayat şartlarının da bu hastalıklara zemin hazırlaması ile birlikte görülme olasılığı yükselen ruhsal hastalıklar tedavi edilmediği sürece ilerler.
Ruhsal rahatsızlıkların çoğu ilaç tedavisi gibi biyolojik tedaviler ve/veya psikoterapi yöntemleri ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Panik atakları, ölüm, felç geçirme, aklını yitirme, bayılma endişeleri gibi dehşet duyguları yaratan psikolojik süreçlerdir. Atak sırasında bu tür dehşet duygularına eşlik eden, çarpıntı, soluk kesilmesi, ateş basması, sıcağa bağlı olmayan terleme, uyuşma ve karıncalanma, baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler görülür.
Bipolar bozukluk bir akıl sağlığı durumudur. Bipolar bozukluğu olan kişilerde, alışılmadık derecede mutlu veya yüksek (manik) hissetmekten veya inanılmaz derecede düşük ve depresif hissetmekten duygudurum dalgalanmaları olur.
Hastalık belirtisi sayılan anksiyete, kuruntu, kuşku, üzüntü, güvensizlik, korku vb. belirtilerin olmaması. 2-Kişinin içinde yaşadığı aile, yakın ve uzak çevresiyle olumlu ve tutarlı ilişkiler içinde olması. 3-Kişinin insanlarla sevgi ve saygıya dayalı bağlar kurabilmesi. 4-Kişinin kendine güven duyması.
Basit problemler için tedavi genellikle birkaç hafta sürer. Daha ciddi problemler için psikolojik tedavi süresi yıllar alabilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Buna sebep genelde öfke kontrolünde de etkili olan serotonin hormonunun düşüklüğüdür. Yoğun çalışma hayatı, stresli iş ortamı, ailevi sorunlar, üst üste gelen hayal kırıklıkları ve sosyal hayatın kısıtlanması bu hormonun ve dolayısıyla öfke kontrolünün azalmasına sebep olabiliyor.
Ruh sağlığı sorunları biyolojik ve çevresel çok çeşitli faktörlerin sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık, kişilik özellikleri, travmalar, savaş, ekonomik sıkıntılar ve çevresel sorunlar gibi birçok etmen insanlarda ruhsal sıkıntılara ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Genetik faktörler, fiziksel travmalar, kullanılan ilaçlar gibi birçok etken donanımın bozulmasına ve donanımdaki bozukluğa bağlı olarak yazılımın da hata vermesine neden olur. Zihinsel engellilik, otizm, şizofreni ve pek çok bipolar (manik-depresif) bozukluğun kökeninde donanımsal bozukluk vardır.
Psikiyatrik hastalıklar kompleks kalıtım gösterirler. Şizofreni ve bipolar bozukluk, ortak yatkınlık genleri olan ve yüksek kalıtsallık değerine sahip bozukluklardır. Şizofreni hastalarının %1'de kromozom 22q11.2, %15'inde ise diğer kromozom yapısal bozuklukları bildirilmiştir.
Amerikalı antropolog ve Psikolog Paul Ekman'a göre bu altı temel duyguya dayanmaktadır. Neşe, şaşkınlık, öfke, tiksinti, korku ve üzüntü. Duyguların çoğunluğunun olumsuz olduğu fark edilir ve öfke, tiksinti, korku ve üzüntü evrimsel açıdan büyük önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri