Tikler, genellikle erken yaşlarda başlamaktadır. Tikler, sıklıkla 3-4 yaşından sonra görülmektedir. Nadiren, 15 aylık gibi erken bir dönemde de görülebilir. En sık görüldüğü yaşlar ise, 6-7 yaş ve 11-13 yaşları arasıdır.
Tikler geçici ya da kalıcı olabilir. Geçici olarak niteleyebileceğimiz tikler, çeşitli beden bölgelerinde ortaya çıkar ve bir yıldan kısa bir sürede kaybolur. Bu bozukluk, çocuklar arasında oldukça yaygındır. Sağlıklı çocukların %12-14'ünde, daha sık, 3-10 yaşları arasında görülür.
Tourette Sendromu'nun nöropsikiyatrik bir hastalık olarak değerlendirilmesinde psikolojik ve çevresel faktörlerin etkisi bulunmaktadır. Kişilere stres, yorgunluk, heyecan ve panik yaratan aile, arkadaş, okul ya da iş ortamları gibi çevresel faktörler de tiklere neden olabilmektedir.
Tikler motor yada vokal kasların istemsiz kasılmaları sonucu ortaya çıkan, ani, aralıklı, tekrarlayıcı, ritmik olmayan sesler ve davranışlardır. Tiklerin sıklığı ve şiddeti zaman zaman kişinin kendi istemi ile, istirahat halinde veya konsantrasyonla azalabilir veya kaybolabilir veya stresle artabilir.
Tourette Sendromu tanısı uzman bir psikiyatrist ve/veya nörolog tarafından konulmalıdır. Yale Global Tik Şiddeti Skalası uygulanmalı ve aşırı sıkıntı, kendini yaralayıcı davranış ve/veya yaşam kalitesinin bozulmasıyla ilgili güçsüzlüğü ortaya koymalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Bazen ses çıkarma şeklinde vokal tikler de görülebilir. Tikler, bir süreliğine çocuk tarafından baskılanıp ertelenebilir ancak tiklerin tümden kontrolü çocuğun elinde değildir. Tikler yer değiştirebilir; örneğin göz kırpma şeklinde başlayan tik bozukluğu 1 ay sonra baş sallama şeklinde devam edebilir.
Tourette sendromu sinir sistemini etkileyen ve kişide istemsiz ani hareketlere (tik) ve ses çıkarmalara neden olan bir rahatsızlıktır. Tekrar tekrar göz kırpmak ve omuz silkmek bu davranışlara örnek olarak gösterilebilir. Tourette sendromu olan kişiler düşünmeden garip veya kötü anlamlı sesler çıkarabilir.
-Çocuğa sevildiği hissettirilerek, olumlu bir benlik algısı ve kendine güven duygusu geliştirmesi sağlanmalıdır. -Çocuk tikleri bir süre durdursa dahi, bu tiklerin onun kontrolü altında olmadığı bilinmelidir. Ebeveynlerin yaklaşımı bu yönde olmalıdır. -Tikler çocuğun özgüvenini tehdit eder, sosyal uyumunu bozar.
Tik Çeşitleri
Kronik motor ya da vokal tikler, bir yıldan daha uzun sürmektedir. Tiklerin olmadığı dönem üç aydan daha azdır.
Tik hareketi kökleşirse, etkilenen birey, oluşumundan nispeten habersiz olabilir. Tikler sıklıkla yüz ve hava geçişlerini içerir. En sık kullanılan tikler, tekrarlayan yüz buruşturma, göz kırpma, burnunu çekme, horlama, burun veya boğazda tıklanma, seğirme veya omuz silkmedir.
Tikler ve Takıntılar
Tikleri olan çocukların yüzde 50'sinde takıntılarının da olduğu gözlemlenmektedir. Bunun sebebi ise tikler ve takıntıların beynin benzer bölgelerindeki işlevsel bozukluk sebebiyle ortaya çıkıyor olması. Tik ile birlikte en çok görülen takıntılar ise Obsesif Kompulsif Bozukluk(OKB)'tur.
Tik ve takıntıların birbirinden ayrı şeyler olduğunu, tiklerin vücudumuzdaki bazı kasların istemsizce kısa süreli kasılması sonucu oluşan hareket ve sesler olduğunu belirten Gökten, “Motor tik ve ses tiki olmak üzere iki tür tik vardır.
Geçici tik bozukluğu, şiddeti dalgalı seyir gösteren, bir ya da daha fazla basit motor tikin eşlik ettiği, 3-8 yaş arasında sık gözlenen, çoğu kez 1 yıl içinde kendiliğinden düzelen tik bozukluğudur. Aile çoğu kez farkında bile olmayabilir.
Özellikle obsesif kompulsif bozukluk ve dikkat eksikliği de eşlik ediyorsa tedavi edilmelidir. İlaç tedavileri dışında basit motor tiklerde çocuğun yaşı uygunsa botoks tedavisi de fayda sağlayabiliyor.
Tourette Hastalığı olarak da bilinen Tourette sendromu, genellikle çocukluk çağında başlar. Ortalama olarak, 7 yaşında görünür. Bu bozukluğu olan çocuklar yüz, baş ve kollarda spazmlar ile kendini gösterir. Tikler, hastalık ilerledikçe vücudun diğer alanlarına yoğunlaşıp yayılabilir.
Tikler hangi durumda, ne kadar sıklıkla ortaya çıkıyor tespit edilerek psikolojik destek ve gerekliyse ilaç uygulaması ile tedavi edilebilir. Burun çekme tiki de basit tikler arasında yer alır.
Tourette sendromu, bakteriyel enfeksiyon, beyin kimyasallarının metabolizmasındaki anormallikler ve genetik faktörler nedeniyle sıklıkla 5-9 yaşlarında başlar ve erkek çocuklarda daha sık görülür.
Tourette Sendromu (Tik Hastalığı), çocukluk döneminde başlayan, istem dışı gerçekleşen, devamlı tekrarlanan ani hareketler veya seslerden meydana gelen tikler olarak ifade edilen nörolojik bir hastalıktır. Tourette sendromu, Fransız Doktor Gerard Gilles de La Tourette tarafından ilk kez 1985 yılında tanımlanmıştır.
Tikler erkeklerde kızlara nazaran en az iki kat daha yaygındır ve semptomlar genellikle çocuk ergenliğe girmeden önce başlar. Belirtileri 4 ila 6 yaş arasında ortaya çıkarken, 10 ila 12 yaşları arasında en şiddetli seviyeye ulaşma eğilimindedir ve çocuk ergenlik dönemine girdikçe düzelir .
Tik Bozuklukları çocukluk yaşlarında yüksek oranlarda görülürken yaşla birlikte sıklıkları belirgin olarak azalır. Basit tiklerin %70-80'i kendiliğinden ortadan kalkar.
Bu tür seğirmeler genellikle geçici olup, uzun süren durumlar dışında tedavi gerektirmezler. Tedavi gerektiren seğirmeler için, sıcak kompres, Botoks® enjeksiyonu veya bazı diğer ilaç tedavileri kullanılabilir. Göz kırpmaları, daha çok çocukluk yaşlarında görülmekte ve genellikle geçici nitelikte olmaktadırlar.
Geçici tik bozukluğu özellikle 5-9 yaşları arasında erkek çocuklarda sıktır. Okul çağındaki çocukların %5-24'ünde geçici tik öyküsü vardır. Geçici olan tikler genellikle basit tiptedirler ve ilaç tedavisi gerekmez.
Tikler uykuda da olur, ancak uyanık hale göre uykuda olma sıklığı azalabilir; tiklerin uykuda devam etmesi diğer hareket bozukluklarının ayırıcı tanısında önemlidir. Tiklerin sıklığı anksiyete, stresli yaşam olayları, heyecanlanma ya da aşırı yorgunluk gibi durumlarda artar.
Tourette sendromu, toplum içinde tik olarak adlandırılan, kişilerin kontrol edemedikleri ani hareketler veya sesler çıkarmalarına neden olan sinir sistemi ile ilgili bir sorundur. Bu sendroma sahip olan kişide göz kırpma, dokunma, bağırma ve boğaz temizleme gibi tikler olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri