reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacaktır. kullanım dozu da belirtilecektir.
Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı sınırlaması kalktı
Artık 4 İlaçtan Fazla İlaç da Reçeteye Yazılabilecek.
' Danıştay 10. Dairesi, 'bir reçetede en fazla dört kalem ilaç yazılır' biçimindeki sınırlayıcı düzenlemenin, hekimin hastalığın tedavisini belirleme yetkisine müdahale olduğuna karar verdi.
Örnek 1; İçinde 10 tablet olan A ilacının "Kaç kez/Seferde Kaç doz" 2*1 yazıldığını kabul edelim. Hekim "Kullanım peryodu" bölümünde "1", "Birimi" bölümünde de "günde" seçerse "hasta, 1 günde 2*1 tablet kullanacaktır" anlamındadır.
İlgili 41 soru bulundu
2x1 tarifinde 12 saat aralıklarla demek olduğu her nedense insanlarımızın gözünden kaçar. 3x1 dendiğinde ise sabah 9.00 da içilen ilaç,öğle yemeğinden sonra yani saat 13.00 sıralarında tekrar içilir. Aradan 4 saat geçmiştir. Akşamki ilaç ise 19.00 veya 20.00 de içilir.
Örnek 1; İçinde 20 tablet olan A ilacının "Kaç kez/Seferde Kaç doz" 2*1 yazıldığını kabul edelim. Hekim "Kullanım periyodu" bölümünde "1", "Birimi" bölümünde de "gün" seçerse "hasta, 1 günde 2*1" tablet kullanacaktır" anlamındadır.
Polifarmasi, değişik tanımlamalara sahip olmakla beraber günde 4-5 adet ve üzeri ilaç kullanımı, klinik endikasyondan fazla ilaç kullanımı, en az bir gereksiz ilaç kullanımı şeklinde ifade edilebilir (1-3).
Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir. Hafta sonu günleri Cumartesi, Pazar bu 4 günün içinde sayılmaz. Yani Cuma günü reçete edilen bir ilacı Çarşamba gününe kadar alabilirsiniz.
Doktorum. Evet reçete yazılabilir.
Amaç: Çoklu ilaç kullanımı, polifarmasi olarak ta adlandırılmaktadır. Hastanın aynı anda veya belli aralıklarla, çoğu zaman endikasyon olmadan birden fazla ilacı bir arada kullanmasıdır.
Doğru amaca yönelik olsa dahi gerekli dozdan daha fazla ilaç tüketilmesi, ilacın iyileştirici etkisini yitirmesine ve vücutta büyük hasarların gelişmesine neden olabilir.
DOZ DÜZELTME VE İLAÇ RAPOR DURUM DEĞİŞTİRME Reçetedeki ilaçların dozlarının hatalı olarak girilmesi ve işleme kapatılması durumunda gerekli düzeltme için İl veya İlçe Sağlık Müdürlüğünüze dilekçe ve hatalı girilen reçetenin örneği ile başvurabilirsiniz.
10 günden önce reçete tekrarlanamaz. *Üç hekim imzalı rapora istinaden günlük 400 mg'a kadar en fazla 1 aylık doz için Morfia 15 mg 30 Tablet en fazla 27 kutu, Morfia 30 mg 30 Tablet en fazla 14 kutu reçete edilebilecektir.
''TEİS olarak raporlu hastalarımızı bilgilendirmek isteriz, raporlu ilaçlarını bitirmeden 15 gün önce reçeteye yazdırabilirler. Bu haklarını kullansınlar, ihmal edip geciktirince SGK ilk defa ilaç alıyormuş uygulaması yapıp sadece 28 günlük ilaç verecektir.
REÇETE ÜCRETİ
Hasta ister sigortalı çalışan/yakını ister sigortadan emekli/yakını olsun her reçete başına 3 kutuya kadar 3 TL, 3 kutu sonrası için ise her kutu ilaç için 1 TL ücret alınır. Eğer acil çıkışlı bir reçeteyse bu ücret alınmaz.
reçete yazıldıktan sonra 4 gün içinde alınmaz ise geçerliliği ortadan kalkıyormuş. buna hafta sonu dahil değil. eğer süre aşılır ise yeniden yazdırılması gerekiyor.
--- HASTA MUAYENE OLDUĞU İLİN HARİCİNDEKİ İLLERDEN İLAÇ ALABİLİR Mİ? EVET HER İLDEN İLACINI ALABİLİR.
Reçete süreleri kaç gün geçerlidir? İlaç reçeteleri 4 gün geçerlidir.
(Doz: bir defada verilen ilaç miktarıdır, bir gün boyunca verilmesi önerilen miktar günlük doz diye adlandırılır.)
Doz: Bir defada verilen ilaç miktarıdır.
10- Reçete muhteviyatı ilaçlar bölünemez, hepsinin bir eczane tarafından verilmesi ve fatura edilmesi şarttır. 11- Reçetelerde yazılı ilaçların ambalaj şekilleri (ünite veya mg.)
Sistemle hastanelerin iş yükünün de azaltılması amaçlandı. Kan pıhtılaşması ile ilgili sorunu bulunan hastaların kullandığı ilaçlar "turuncu" reçete, kan ürünleri ile ilgili diğer ilaçlar ise "mor" reçeteyle alınıyor.
Silinecek reçetenin tekrar giriş tarihi ile reçete tarihi arasında 30 gün veya daha az gün olmalı.Aksi halde tekrar reçete girişi yapılmamaktadır. Fatura isteği gönderilmiş reçetelerde Fatura Süreci "İşlem Görmemiş" - "Onaylanmış" durumda ise reçete silinmesi mümkün değildir.
Pembe: Bu, yasal sağlık sigortası olan kişiler için reçete sayfasının rengidir. Böyle bir reçete 28 gün boyunca geçerlidir. Yeşil: Bu reçete kağıtlarında doktorlar reçetesiz satılan ilaçları önermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri