Ölçeğin Sabit Verimi (Ölçeğe göre sabit getiri): Üründeki artış oranı, girdilerdeki artış oranına eşittir. Ölçeğin Artan Verimi (Ölçeğe göre artan getiri): Bütün girdilerin belli bir oranda arttırıldığı zaman ürün miktarının girdilerdeki artış oranından daha büyük bir oranda artması.
Ölçeğe göre değişken getiri (VRS = Variable Returns to Scale) ise girdi düzeyindeki oransal bir artışın, çıktı düzeyine aynı oranda yansımadığı durumdur.
Üretim düzeyindeki artış, girdilerdeki artıştan daha düşük oranda artıyorsa öJçeğe göre azalan getiri söz konusudur. Çalışma ölçegindeki büyüme sonucu ortaya çıkacak iletişim bozuklukları nedeniyle girişimci için işi etkin bir biçimde yürütmenin giderek zorlaşması, ölçeğe göre azalan getiriyi ortaya çıkarabilir.
Ölçeğe göre sabit verim: Girdilerdeki artış oranı ile ürün miktarındaki artış oranının aynı olması durumudur.
büyümesi ile ilintili bazı avantajlardan faydalanan firmaların uzun dönem ortalama maliyetleri azalırken, daha ileriki dönemlerde bu maliyetler tekrar artış göstermektedirler.
İlgili 24 soru bulundu
Ölçeğin Artan Verimi (Ölçeğe göre artan getiri): Bütün girdilerin belli bir oranda arttırıldığı zaman ürün miktarının girdilerdeki artış oranından daha büyük bir oranda artması. Ölçeğin Azalan Verimi (Ölçeğe göre Azalan getiri): Ürün miktarının girdilerdeki artış oranından daha az miktarda artması.
Ortalama sabit maliyet, bir birim başına düşen toplam sabit maliyeti gösterir. Toplam sabit maliyet üretim düzeyinden bağımsız veya analiz döneminde sabit olduğundan, çıktı miktarı arttıkça ortalama maliyet giderek azalır. Grafiklerde toplam sabit maliyet ve ortalama sabit maliyet eğrileri gözükmektedir.
Marjinal fayda son tüketilen birim malın sağladığı faydadır. Marjinal fayda bir malın tüketilen her ek bir biriminin daha önceki tüketilen birimlerden elde edilen toplam faydada yarattığı değişikliği gösterir.
Termodinamik Yasaları gereği %100 verimle çalışan bir sistem olamaz. Buna termodinamikte "Carnot Döngüsü" diyoruz. Sebebi kısaca evrende %100 sürtünmesiz,dirençsiz (ister atomik boyutta, ister makro boyutta) bir ortam yoktur. Ve daima direnç yani kayıp olmak zorundadır.
Kısa dönem, en az bir girdinin sabit, diğer girdilerin değiştiği zaman dilimidir. Uzun dönemde ise bütün girdiler değişmektedir. Kısa dönemde değişmeyen girdiler sabit girdiler, değişebilenler ise değişebilir girdiler olarak adlandırılmaktadır. Kısa–Uzun dönem ayrımı endüstriden endüstriye değişmektedir.
Bu yasa şudur: Üretim girdilerinden sadece birinin miktarının çoğaltılması diğerlerinin sabit tutulması halinde, toplam ürün miktarı bir noktaya kadar sürekli artar, sonra azalmaya başlar. Ortaya çıkan bu genel eğilim kuralına Azalan Verimler Kanunu denir.
Bir üretim sürecinde üretim faktörlerinden sadece birinin miktarı artarken diğer üretim faktörlerinin miktarları sabit kalırsa, miktarı artan üretim faktörünün marjinal veriminde azalma meydana gelir. Bu durum azalan verimler olarak ifade edilmektedir.
Açık (Muhasabe) Maliyetleri: Firmanın (firma sahipleri dışında) kaynaklarını kullandığını kişi veya firmalara yaptığı doğrudan ödemelerdir. Örtük Maliyetleri: Firma sahiplerinin firmanın üretimi için kullandıkları kendi kaynaklarının fırsat maliyetidir.
Değişken fon olması itibariyle hisse senetlerinin yanında kamu veya özel sektör bonolarına yatırım yaparak portföy çeşitliliği sağlar ve hisse yoğun fonlara göre daha düşük oynaklığa sahiptir. Kontrollü risk alarak tahvil getirisi yanı sıra hisse senedinden yararlanmak isteyen yatırımcılar için uygun bir üründür.
Beklenen getiri nedir, bir yatırımcının bilinen tarihsel getiri oranlarına (RoR) sahip bir yatırımdan beklediği kâr veya zarardır. Olası sonuçların gerçekleşme şanslarıyla çarpılması ve ardından bu sonuçların toplanmasıyla hesaplanır.
Fon portföyünün tamamını değişen piyasa koşullarına göre Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen varlık türlerinin tamamına veya bir kısmına yatıran ve hem sermaye kazancı hem de temettü ve faiz geliri elde etmeyi hedefleyen fondur.
Enerji verimliliği, bir sistem ya da makinede enerjinin girdi ile çıktı arasındaki oranın ölçümüdür. Enerji verimliliği yüksek bir sistem, daha az enerji harcayarak aynı işlemi gerçekleştirebilir ya da daha fazla enerji üretebilir.
Enerjiyi hesaplamak için kullanılan formül ise Enerji= Güç x Zaman şeklindedir. Enerjinin, ısı, kinetik, mekanik, elektrik, manyetik vb. birçok çeşidi vardır. Enerji bu çeşitler arasında dönüşüm halindedir.
E sınıfı, düşük enerji verimliliği sağlayan enerji sınıflarından biridir. İndeks değerleri 100 ve altı seviyedeki cihazlar, bu sınıfta yer alır.
Azalan marjinal fayda ilkesi bir malın kullanılan miktarı eşit birimler halinde artırıldığında her yeni birimin sağladığı ek faydanın bir önceki birimin sağladığından küçük olacağını anlatır.
Marjinal, TDK'da 2 anlamı var. İlki 'aykırı' diğeri ise matematikte son birim olması. Marjinal günlük hayatta çoğunlukla aykırı anlamında kullanılıyor. Kelimenin kökeni Fransızcadaki 'marginal' sözcüğü.
Aşırı kar; Fiyatın ortalama maliyeti üzerinde olmasıdır. Zarar; Fiyatın ortalama maliyetin altında olmasıdır.
Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.
Sabit Maliyetler: Belirli bir faaliyet aralığında, toplam tutarı üretim miktarı artsa da azalsa da değişmeyen, ancak birim başına düşen pay, üretim miktarı arttığında azalan, üretim miktarı azaldığında ise artan maliyetlerdir (Küçüksavaş, 2006:37).
İşletmelerin yaptığı her türlü faaliyetten bağımsız olarak düzenli biçimde gerçekleştirilen harcamalara sabit maliyet denir. Yani üretim ya da satış ile beraber hizmet üzerinden meydana gelen maliyetlerin dışında, bunlardan bağımsız biçimdeki maliyetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri