Ölçme Türleri. Ölçme; ölçülen özelliğe ve ölçülen özelliğin gözlenme şekline göre yani ölçümün elde ediliş biçimine göre üçe ayrılmaktadır: Doğrudan, dolaylı ve türetilmiş.
Nominal, Ordinal, Aralık ve Oran, her biri çoktan seçmeli bir soru olan anketler ve soru formları şeklinde veri toplamak için kullanılan dört temel ölçüm ölçeği seviyesi olarak tanımlanmaktadır.
Ölçek Türleri (Sınıflama, Sıralama, Eşit Oranlı ve Aralıklı) Ölçek Türleri (Sınıflama ,Sıralama ,Eşit Oranlı ve Aralıklı) olarak dörde ayrılmaktır. Ölçek kavramları en az bilgi verenden en çok bilgi verene doğru sıralarsak Sınıflama< Sıralama< Eşit Aralıklı < Eşit Aralıklı dır.
Literatürde kullanılan dört temel ölçek tipi; sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeği; sıralama (ordinal) ölçeği; eşit aralıklı (interval) ölçek; ve oranlı (ratio) ölçek olarak sayılabilir. Sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeğinden oranlı (ratio) ölçeğe doğru gidildikçe karmaşıklığın derecesi artmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Metre ile yapılan ölçümler, kilo ile yapılan ölçümler, hasta sayısı, hız, gelir gibi değişkenler bu ölçme düzeyinde ölçülür. Oranlı ölçek ile tüm istatistiksel işlemler yapılabildiği için diğer ölçek türlerinden istatistiksel olarak daha güçlü bir ölçektir.
Ölçmenin dört düzeyi vardır: saymalı (nominal) ölçme, sıralı (ordinal) ölçme, aralıklı (interval) ölçme ve oranlı (ratio) ölçme. İlk iki düzey metrik olmayan (kategorik), son iki düzey de metrik olarak ifade edilmektir.
1.Sınıflama (nominal): Ortak özelliklere göre alt gruplara ayrılma (eşit, eşit değil). Cinsiyet, lise türü vb. 2. Sıralama (ordinal): Ölçme sonuçlarını sıralayabilme (eşit, eşit değil, büyük, küçük).
Örnek: 1/1000 veya 1:1000 ölçeğinin bize anlattığı: haritada iki nokta arasında ölçülen 1 cm uzunluğu arazi ortamında 1000 cm olarak görmektir. Ölçek ayrıca bir projenin veya planın büyüklüğünü veya kapsamını ifade etmek için de kullanılır.
ÖLÇME TÜRLERİ Doğrudan (Temel) Ölçme Ölçülecek özelliklerin, araya başka bir değişken girmeden doğrudan doğruya gözlenmesi sonucu yapılan ölçme türüne “doğrudan ölçme” denir.
Ölçüm Nedir ? : Ölçme işlemi yapıldıktan sonra elde edilen sayı veya sembolün kendisidir. Burada sonuç yazılır. Örnek : Ayşe Türkçe'den 40 aldı. Bu cümlede ölçtüğümüz şey Ayşe'nin notudur ve bu not 40 olduğu için ölçüm 40 dır.
Başlıca geleneksel ölçme ve değerlendirme araçları; yazılı ve sözlü yoklamalar, çoktan seçmeli testler, doğru - yanlış soruları, kısa cevaplı sorular, boşluk doldurma ve esleştirme sorularıdır.
DOĞRUDAN ÖLÇME (Ortalama okuma süresi 2 dakika, 7 saniye.) Metre aracılığı ile bir yazı tahtasının uzunluğu ölçülmek istendiğinde yapılan ölçme işi doğrudan ölçmedir. Bu örnekte ölçülmek istenen özellik tahtanın uzunluğu, ölçme aracı ise kendisi de bir uzunluk olan metredir.
Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. Diğer bir deyişle, bir uzunluğun, bir alanın, bir kapasitenin veya herhangi bir olgunun belirli bir birim cinsinden hesaplanmasıdır. Bunun için standart ölçü birimleri kullanılır.
Scale: yaş, ağırlık gibi eşit oranlı verilerdir. Ordinal: Ölçekler sonucunda elde edilen verilerdir.
Sıralama ölçeği, aralarındaki varyasyon derecesini belirlemeden verilerin sıralamasını ve düzenini bildiren 2. ölçüm seviyesidir. Sıralı ölçüm düzeyi, dört ölçüm ölçeğinden ikincisidir. “Ordinal” “sıra” anlamına gelir.
İstatistik açısından nominal ölçek, anlaşılması ve uygulanması en kolay ölçektir. Bu değişkenler Erkek/Kadın, Evet/Hayır gibi en az iki bölüme sahiptir. Bu ölçeğin sayısal bir değeri yoktur, örneğin – cinsiyet, etnik köken, ırk vb.
Değişkenin değerleri belirli bir özelliğe veya yargıya göre aralarındaki uzaklığı tanımlamadan bir sınıflama belirten bir ölçek türüdür. Örneğin; Başarı durumunu gösteren değişken; zayıf(1), orta(2), iyi(3), çok iyi(4) gibi isimsel veya rakamsal değerler alabilir.
yapımda önüne geçilemeyen nedenlerle oluşan duyarsızlıktan dolayı bir boyutun, arasında değişebileceği iki sınırı da dolaylı olarak gösteren anma ölçüsü; itibari ölçü.
Nominal Veri Tanımı Nominal veriler, birbiriyle örtüşmeyen çeşitli gruplara ayrılabilen “etiketli” veya “adlandırılmış” verilerdir. Bu durumda veriler ölçülmez veya değerlendirilmez, sadece birden fazla gruba atanır.
Sıralama (Dereceleme) Ölçeği (Ortalama okuma süresi 3 dakika, 15 saniye.) Özelliklerin büyüklük küçüklük ilişkisine göre sıralanmasıyla elde edilen ölçektir. Sınıflama ölçeğinin bir üstünde yapılan ölçme İşlemi sıralamadır. Aynı sınıftan nesneler arasında kullanılır.
Küçük Ölçekli Haritalar: Stratejik ve askeri çalışmalar için kullanılır. 1/500.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. Orta Ölçekli Haritalar: 1/500.000-1/100.000 arası haritalardır. Büyük Ölçekli Haritalar: 1/100.000 hariç daha büyük ölçekli haritalardır.
düzenin olduğu, iki değişken arasındaki farkın anlamlı ve eşit olduğu ve sıfırın varlığının keyfi olduğu ölçüm ölçeği. Ortak bir ölçek boyunca eşit aralıklarla var olan değişkenleri ölçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri