Simav, özellikle Eynal, Çitgöl ve Naşa Kaplıcaları ile ünlü bir jeotermal tesisi merkezidir. İç Anadolu Bölgesi'ne yakın bir konumda olmasına rağmen geçiş ikliminin özelliği ile bol ormanlara sahiptir.
Simav ilçesinin gezip görülecek yerleri arasında ise; Eynal Kaplıcaları, Gölcük Yaylası Krater Gölü, Simav Çitgöl Kaplıcaları, Nadarçam Yaylası, Simav Hisar Kalesi ve Ulu Camii yer almaktadır.
Ünlü gezginimiz evliya çelebi, Simav'a da uğramış, seyahatnamesinde şehrimizle ilgili bilgilere yer vermiştir: “Germiyanoğlu Beyi Babık, Simavna adlı Rum kralı elinden aldığı için Simav derler. bir rivayete göre de Simab(gümüş-suyu)'dan galattır derler. Hakikaten suları gümüş gibi parlaktır.”
Yemeden dönülmemesi gereken meşhur lezzetler; Sini Mantısı, Cimcik, Ispanaklı Şibit, Dolamber Böreği, Haşhaşlı Gözleme, Ilıbada Dolması, Tirit, Gökçümen Hamursuzu, Tosunum Böreği, Sıkıcık Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Küp Kebabı, Kütahya Usulü Güveç, Sütlü İncir Tatlısı, Yufka Tatlısı, Hekmane Erik Hoşafı'dır.
Türkiye'nin 81 ili içinde en köklü illerden birisi olarak bilinen Kütahya'ya bağlı Simav'ın 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle belde ve köyleriyle birlikte nüfusunun 61 bin 845 olduğu öğrenildi.
İlgili 39 soru bulundu
Ünlü dilbilgini Şemsettin Sami' ye göre Simav 1812 yılında ilçe olmuş ve Kütahya Sancağı' na bağlanmıştır. Merkez nüfusu 5 bin, kaza nüfusu 32.662'dir ve 125 köy bağlıdır.
Kula aşiretine bağlıdır. Dolayısıyla Karakeçili'dir. Simav.
ADI İNCİR UYUTMASI. KÜTAHYA'YA ÖZGÜ OLAN BU TATLI KOLAY YAPIMI VE HAFİFLİĞİYLE SOFRALARINIZDAKİ YERİNİ ALACAĞA BENZİYOR.
İşte, Kütahya'nın en meşhur yemekleri: Sini Mantısı Cimcik. Ispanaklı Şibit.
Kütahya'da buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Ev makarnası denen erişte, bulgur ve tarhana yörede en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Ayrıca kızılcık tarhanası yapılmaktadır. Cimcik denilen hamur yemeği yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir.
Simav, Kütahya'daki yörük nüfusunun en yoğun bulunduğu ilçelerden biridir.
İlçede yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, şeker pancarı, patates, kestane, nohut, elma ve erik yetiştirilir. Az miktarda da fasulye, soğan, armut, arpa ve kenevir yetiştirilir. Göl arazisinde de örtü altı seracılığı yapılmaktadır. Hayvancılıkta ise büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır.
İl merkezine uzaklığı, 143 km. En yakın olduğu il merkezi, 80 km ile Uşak ilidir.
Haftanın Çarşamba günleri sabah saat 08.00'de açılan ve bugünlerde akşam saatlerine kadar devam eden pazarda yaklaşık 800 üretici ve satıcı yer alırken gün sonunda en çok çalışması gerekenler ise temizlik işçileri oluyor.
Sıcaklığı: 90 C° dir. Etkili Olduğu Hastalıklar: Kireçlenme, bel fıtığı, siyatik lumbago, romatizma, egzama, böbrek kumları, mide ülseri, nefrit, guatr, cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Fatih Kalay - Simav Belediye Başkanı
Simav'da çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında görevde bulunmuş olup halen SİHMED Başkanlığı yürütmektedir.
Kütahya'ya özgü hediyelikler olarak; çeşitli çini tabak, kase, duvar süsü, kupa, bardak takımı, fincan takımı, nihale, takı, çeşitli kutular, biblo, heykel çeşitleri, küllük gibi çini ürünler, yöreye özgü anahtarlık, magnet, açacak, kupa gibi hediyelik ürünler alabilirsiniz.
Meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi ülkemizde en fazla yetiştirilen vişne çeşidi olup aynı ad altında oldukça farklı tipleri mevcuttur.
Kütahya deyince herkesin aklına ilk olarak çini gelmektedir. Şehrin en ünlü simgesi olan çinilerle süslenen harika Çinili Cami, Kütahya gezilecek yerler arasında mutlaka olması gereken güzellikte bir camidir.
Kütahya'da ne yenir? sorusunun cevabı, sini mantısı, cimcik, küp kebabı, dövmeç, göveç, ılıbada dolması, dolamer böreği, ıspanaklı şibit ve sıkıcık çorbası gibi Kütahya'nın yöresel lezzetlerinde saklı diyebiliriz.
Kütahya ovasının hemen güneyinde Yellice Dağı (1764 m.) ve Gümüş Dağı (1901 m.); kuzeyinde Yeşil Dağ (1533 m.); batısında Türkmen Dağı (1829 m.), güneyinde Murat Dağı (2312 m.), Şaphane Dağı (2121 m.) ve batısında Eğrigöz Dağı (2181 m.) kenti dört tarafından çevrelemektedir.
En çok söylenen ve bilinen türkülerimizin başında Kütahya'nın Pınarları Akışır, Meşeden Gel, Hisardan İnmem Diyor, Mezar Arası, Hasılhas Başında, Gediz Pazarı, Elif Dedim, Feracemin Ucu Sırma, Karanfil Oylum Oylum, Ah Hamamcı gelmektedir.
Yaykın, Kütahya ilinin Simav ilçesine bağlı bir köydür.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
SİMAV RAHİMLER - ŞEHİTLİ AŞİRETİ Oğuz Türklerinin Kayı... | Facebook.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri