Eriklerin çekirdeklerini çıkarıyoruz.bir tencereye alıyoruz. Üzerine şekeri ve suyu ilave edip ocağı açıyoruz. Şeker eriyinceye kadar yüksek ateşte daha sonrada hafif ateşte ara sıra karıştırarak pişiriyoruz. Kıvamını alması 40 dakika 1 saat arası sürüyor.
Toz şeker ile birlikte kendi suyunu bırakan eriklere; su, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin. Kısık ateşte, dibinin tutmaması için aralarda tahta bir kaşıkla karıştırarak reçeli yaklaşık 40 dakika kadar kaynatın.
İlgili 37 soru bulundu
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Reçel tarifleri arasında en sevilenlerden biri erik reçelleri. Mürdüm eriklerinin bir gece şekerde bekletilmesiyle başlıyor yapımı. Ardından limon suyu ile birleştirilerek pişirilıyor. Ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor.
1 kilo mürdüm eriğini dörde doğrayın. Doğramayı bitirince erikleri tencereye koyup üstüne 5 su bardağı (yaklaşık 1 kg) şekeri ilave edin.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Reçelin kıvamını koyulaştırmak için, içerisine bir çimdik nişasta atıp karıştırabilirsiniz. Reçelin kıvamının tutması için, pişirme işleminden sonra mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Reçeliniz soğuduğunda ve kıvamı tuttuğunda, cam kavanozlara doldurabilirsiniz.
Varsa sapları ayıklanan mürdüm erikleri yıkanır ve bıçakla kabukları soyulur.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Mürdüm Eriği Reçeli ve Faydaları
– Anemi (kansızlık) rahatsızlığı olanlara iyi gelir. Kan yapıcı özelliği mevcuttur. – Metabolizma hızlandırılmasına yardımcı olur. – Etkili bir antioksidan olduğu bilinen mürdüm eriğinin faydaları arasında idrar söktürücü özelliği bulunur.
Eğer 1 kilo çilekten, çilek reçeli yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanılması gerekmektedir.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Çilekleri derin bir tencereye alın ve üstüne şekeri dökün. Bu durumda çilekleri ortalama 8-10 saat yani 1 gece civarı dinlenmeye bırakın. Sürenin sonundan çilekleri orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişme esnasında ortaya çıkan köpükleri süzgeç yardımıyla sürekli temizleyin. 45 dakika kadar pişirme işlemine devam edin.
30 dakika civarında pişmesi gerekebilir. Harlı ateşte kaynatma aşaması, süt gibi bir anda kabararak taşmasına neden olabilir. Başında beklenmesi gerekir. "Çilek reçeli kaç dakika kaynaması gerekiyor?" derken orta ateşte ise 45 dakika civarında pişebilir.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Yani 1 kilo toz şeker yaklaşık olarak 5 su bardağı eder. Ayrıca, 1 kilo toz şeker yaklaşık olarak 10 çay bardağı yapmaktadır. 750 Gram Toz Şeker Kaç Çay Bardağı ve Su Bardağı Eder?
Erikleri yıkadıktan sonra dilimleyip derin bir reçel tenceresine alın. Toz şekeri ve karanfilleri ilave ederek 4-5 saat veya bir gece sularını bırakmaları için bekletin (ayrıca su eklemeye gerek kalmıyor).
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri