olgun olmayan kimse pasiftir, bağımlıdır, ilgisi düşük düzeydedir. dolayısıyla ast pozisyonundadır. olgun insan modeli ise aktif, bağımsız, ilgisi yüksek ve bunların sonucu ularak üst pozisyondaki kişiyi tanımlar.
Nerede nasıl davranması gerektiğini bilen, davranışları ölçülü olan kişilere olgun denir. Olgun insanlar kibir ve gösterişten uzaktır. Maddi şeylere önem vermezler.
Olgun Bir İnsanların Sahip Olduğu Özellikler
Kendilerini ve hayatlarını kabullenir ve şikâyet etmek yerine varsa bir kusur düzeltmeye yönelirler. Maddi ve manevi özelliklerini sahtelikle örtmeye çalışmazlar. Şikâyet etmedikleri için bağımsızlardır. Bağımsızlıklarına da düşkündürler.
Psikolojik olgunluk kavramı, kim olduğu ya da olmadığı veya duygu ve düşüncelerini ayırt edebilen, benmerkezci olmayan, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında, en az kendisi kadar başkalarının duygu ve düşüncelerine de değer vermeyi ifade eder.
İlgili 26 soru bulundu
Aynı araştırmaya göre kadınlar ise 32 yaşında olgunlaşıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 80'i erkeklerin olgunlaşma yaşı konusunda bilim adamlarının tespitlerini doğru bulmadıklarını ve "Erkeklerin asla olgunlaşmadığını" söyledi.
Ağırbaşlı olmak nerede nasıl davranılacağını, nasıl konuşulacağını bilmek, büyüklerine hürmet etmek ve toplumun belirlediği kurallara uymak demektir. Ağırbaşlı kişiler için vakar, olgun, ciddi ve efendi kelimeleri kullanılır.
Kendinize, mutluluğunuza ve seçimleriniz nedeniyle önünüze çıkan şeyleri kabullendiğinizde olgunlaşırsınız. Olgun bir insanın bir başka özelliği de, sahip olmadıklarından şikayet etmek yerine, sahip olduğu şeyler için minnettar hissetmesidir.
Ruhsal açıdan olgun olduğunuzun göstergeleri şunlardır: İnsanları, size nasıl davrandıklarına göre suçlamayı bırakmış, onların da, büyük bir olasılıkla, size öyle davranmalarını gerektiren, kendilerine özgü nedenlerinin, korku ve kaygılarının olduğunu anlamışsınızdır.
Olgunlaşmak, duygu ve düşünce bakımından yetkinliğe ulaşmak, olgunlaştırmak ise olgun duruma getirmektir. Olgunluk ise, duygu ve düşünce bakımından yetkinliğe ulaşmış olma halidir[3].
İnsanoğlu bu evrede daha sağlıklı geniş ölçüde düşünür hâle gelmiştir. Bundan dolayı 40 yaş tam olgunluk yaşı olarak tanımlanır. 40 sayısı Kur'an-ı Kerim'de üç yerde geçiyor. İlginçtir, pek çok peygambere peygamberlik vazifesi 40 yaşında verilmiştir.
Olgun kadınların yanında daha rahat ya da güvende hissedebiliyor. İşte erkeklerin olgun kadınlardan hoşlanmalarının sebepleri... Bazı erkekler kendilerinden yaşça büyük ya da olgun düşünebilen ve davranabilen kadınlardan hoşlanıyor. Olgun kadınların yanında daha rahat ya da güvende hissedebiliyor.
İşini, gücünü, evini, kısacası hayatını bir düzene oturtmuş, ayakları yere basan, ne istediğini bilen, sorunlarıyla sıkıntılarıyla, hayata karşı korkularıyla erkeği boğmayan kadındır kısaca.
Duygusal olarak olgunlaşmamış insanlar, stresle kolay bir şekilde başa çıkamazlar. Yanıtları tepkiseldir ve basmakalıptır. Mevcut durumu değerlendirmek ve geleceği öngörmek yerine gerçeği inkâr eden, saptıran ya da değiştiren savunma mekanizmaları kullanırlar (Villant,2000). Duygu kontrolleri yoktur.
Olgun ne demek =Olayları hoşgörüyle karşılamak , her türlü ortamda dinleyip analiz yapabilen ve konu hakkında yapıcı eleştirilerde bulunan birisi olgun denir.
Tamamlanmış, İyice İşlenmiş (Yazı, Düşünce Vb.)
Fiziksel olgunluk vücudun yaş grubuna göre gelişmesi olduğu için o kolay ölçülebilir bir şey. Yaşa göre boy, kilo ölçülür, takip edilir. İnsanın ruhsal gelişimi dendiği zaman ise bunun bir zihinsel bir de duygusal boyutu var.
Olgunluğun tanımı şöyledir: Canlının, herhangi bir özelliğinde ya da tüm özelliklerinde yapı ve işlev açısından yetişkinliğe özgü olan düzeye ulaşması.
tanım: bir veya birden fazla duygunun ortaya çıkmasına sebep olan durum ve hallerde, içinde bulunulan şartlar ne olursa olsun, mantığının ve idaresinin kontrolünü yitirmeyen, duygularını uygun bir şekilde ifade edip, yönetebilen ve idare edebilen kişilerin kabiliyetidir.
Olgunlaşma, öğrenme yaşantılarından bağımsız, biyolojik olarak kalıtım tarafından kontrol edilen değişmedir. Gelişim sürecinin önemli bir kavramıdır. Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur. Olgunlaşmanın, yaş, zeka ve sinir sisteminin koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramı vardır.
İlişkilerde olgunluk açıklaması zor bir kavram. Fakat bilinen bir şey var ki olgun ilişkilerin diğerlerine göre daha uzun süreli olduğu. Olgunluk imi zaman partnerlerin sorunlar karşısında gösterdiği direnç, beraberlik ya da alçak gönüllük, ağırbaşlılık olarak tanımlanabilir.
Zihin gelişimi bakımından yetkinlik noktasına erişmiş olmak durumu.
Toplumda saygılı, ahlaklı kişiler içinde ağırbaşlı deyimi kullanılmaktadır.
Her gördüğüne sırıtmayan,nerde ne konuşacağını bilen.Akıllı,sözlerini düşünmeden söylemeyen.Konuştuklarına mantıklı bir açıklama getirebilen.Her doğruyu her yerde söylemeyen. Kendini beğenmeyen,İnsanlara kibirli davranmayan.İnsanlarla iletişimi kuvvetli,her iş atan demiyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri