Olgun kelimesinin anlamına zıt olan kelimeler arasında, ham kelimesi bulunuyor. Çiğ kelimesi de, olgun kelimesinin zıt anlamlısıdır.
Olgun kelimesine karşılık gelecek olan zıt anlamlı sözcükler ham, çiğ ve hoppa kelimeleridir.
Ergin, yetkin ve kamil sözcükleriyle eş anlamlı olan ''olgun'' kelimesi, öz Türkçedir. Olmak fiilinden türetilen bu kelime, yenebilecek kıvama gelmiş meyveler için kullanılır.
Olgun kelimesi ile ergin, kamil ve yetkin kelimeleri aynı anlamdadır ve buda eş anlamlı olduklarını gösterir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Şimdi bu konuda ele alacağımız diğer zıt anlamlı sözcüklerden bazılarına bakalım. Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Cevap kelimesinin zıt anlamlısı nedir sorusunun cevabı soru ve sual kelimeleridir.
OLGUNLUK – YETKİNLİK. Türk Dil Kurumu sözlüğü olgun kelimesini (meyveler için) yenecek duruma gelmiş, (insanlar için) bilgi, görgü ve hoşgörüsü gereği kadar gelişmiş, kâmil olarak tanımlamaktadır[1].
ilerlemek, olgunlaşmak, genişlemek, inkişaf etmek.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Güzel kelimesinin zıt anlamlıları ise 'çirkin, berbat' kelimeleridir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Ham kelimesinin birden fazla zıt anlamı bulunur. Bunlar; idmanlı, yetişmiş ve olgundur. Ham kelimesinin zıt anlamları bunlardır.
Kuzey kelimesinin zıt anlamlısı güneydir. Güney kelimesi kuzeyin karşıt anlamlısı bir sözcüktür.
- Tanrı'nın, mutlak kudreti vardır. - Tanrı, bütünüyle iyidir. - Kötülük vardır. İlave önermeler ise şunlardır: - İyilik, kötülüğün zıttıdır. - Mutlak iyi olan bir varlık, kötülüğe müsaade etmez.
acımasız, insafsız, vicdansız.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Sesli Sözlük - büyüme, gelişme.
anlaşma, uyuşma, uzlaşma.
Olgun insan kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir. Başkalarının kendisini kullanmasına, isteği dışında kararlar alıp yönlendirmesine izin vermez.
Tasavvufta olgun insanlar için insan-ı kamil kelimesi kullanılır. Günümüzde tecrübeli, ağırbaşlı ve görgülü kişiler olgun olarak nitelendirilir. Olgun ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
işini, gücünü, evini, kısacası hayatını bir düzene oturtmuş, ayakları yere basan, ne istediğini bilen, sorunlarıyla sıkıntılarıyla, hayata karşı korkularıyla erkeği boğmayan kadındır kısaca.
Cevap kelimesinin diğer bir ismi yanıttır. Yani cevap kelimesinin eş anlamlısı olarak yanıt kullanılır. Cevabın zıt anlamlı kelimesini ise soru oluşturmaktadır. Soru kelimesinin yanında cevabın bir diğer zıt anlamlısını da sual oluşturmaktadır.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri