büyük mutluluklar, büyük üzüntüler, büyük umutlar ve büyük hayal kırıklıkları ile ulaşılan, kazanmayı da kaybetmeyi de göze almadan elde edilemeyen meziyet.
Türk Dil Kurumu sözlüğü olgun kelimesini (meyveler için) yenecek duruma gelmiş, (insanlar için) bilgi, görgü ve hoşgörüsü gereği kadar gelişmiş, kâmil olarak tanımlamaktadır[1].
Nerede nasıl davranması gerektiğini bilen, davranışları ölçülü olan kişilere olgun denir. Olgun insanlar kibir ve gösterişten uzaktır. Maddi şeylere önem vermezler.
Olgun insan kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir. Başkalarının kendisini kullanmasına, isteği dışında kararlar alıp yönlendirmesine izin vermez.
Olgun insan, kendisiyle ve yaşadığı anlamlı hayatla barışık, dolayısıyla kendini bilen, sınırlarını, zaafını, meziyetlerini bilen demektir. Başka bir değişle olgun insan, duygularını dışa vurmayan, az konuşan ve konuştuğu zaman önemli şeylerden söz eden kişilerde olgun olarak nitelendirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Psikolojik olgunluk kavramı, kim olduğu ya da olmadığı veya duygu ve düşüncelerini ayırt edebilen, benmerkezci olmayan, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında, en az kendisi kadar başkalarının duygu ve düşüncelerine de değer vermeyi ifade eder.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
İnsanoğlu bu evrede daha sağlıklı geniş ölçüde düşünür hâle gelmiştir. Bundan dolayı 40 yaş tam olgunluk yaşı olarak tanımlanır. 40 sayısı Kur'an-ı Kerim'de üç yerde geçiyor. İlginçtir, pek çok peygambere peygamberlik vazifesi 40 yaşında verilmiştir.
Aynı araştırmaya göre kadınlar ise 32 yaşında olgunlaşıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 80'i erkeklerin olgunlaşma yaşı konusunda bilim adamlarının tespitlerini doğru bulmadıklarını ve "Erkeklerin asla olgunlaşmadığını" söyledi.
İşini, gücünü, evini, kısacası hayatını bir düzene oturtmuş, ayakları yere basan, ne istediğini bilen, sorunlarıyla sıkıntılarıyla, hayata karşı korkularıyla erkeği boğmayan kadındır kısaca.
olgun olmayan kimse pasiftir, bağımlıdır, ilgisi düşük düzeydedir. dolayısıyla ast pozisyonundadır. olgun insan modeli ise aktif, bağımsız, ilgisi yüksek ve bunların sonucu ularak üst pozisyondaki kişiyi tanımlar.
Bir kimsenin anlayış, duygu, tutum ve beceri gibi özellikler bakımından içinde yaşadığı toplumun yetişkin üyelerinin genellikle erişmiş oldukları düzeye gelmesi durumu.
Kendinize, mutluluğunuza ve seçimleriniz nedeniyle önünüze çıkan şeyleri kabullendiğinizde olgunlaşırsınız. Olgun bir insanın bir başka özelliği de, sahip olmadıklarından şikayet etmek yerine, sahip olduğu şeyler için minnettar hissetmesidir.
Ruhsal açıdan olgun olduğunuzun göstergeleri şunlardır: İnsanları, size nasıl davrandıklarına göre suçlamayı bırakmış, onların da, büyük bir olasılıkla, size öyle davranmalarını gerektiren, kendilerine özgü nedenlerinin, korku ve kaygılarının olduğunu anlamışsınızdır.
Olgun ne demek =Olayları hoşgörüyle karşılamak , her türlü ortamda dinleyip analiz yapabilen ve konu hakkında yapıcı eleştirilerde bulunan birisi olgun denir.
Kız çocuklarındaki ergenlikte cinsel gelişim döneminde ikinci aşama olarak olgunlaşma dönemi gelir. Kız çocukların ergenlik döneminde cinsel gelişim ile ilgili belirtileri 8 ve 13 yaşları arasında ortaya çıkar.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
Bu alanda yapılan araştırma ve istatistikler gösteriyor ki, kadınların en güzel oldukları yaş aralığı 30 ila 35 yaşlarıdır. Bu yaşlar arasında kadın olgunluğun getirdiği duruş ve zerafet ile her zamankinden daha çekici görünüyor. Bu yaş aralığında olan kadınlar genç kızlara göre daha cazip görünüyor.
17 Yaşını Dolduranların Evlenebilmeleri için ya Yasal Temsilcilerinin ya da Hakimin İzin Vermiş Olması Gereklidir: TMK madde 124/1, “Erkek ya da kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez“, demek suretiyle temelde 17 yaşını dolduran kişinin evlenmesine karşı olmadığını ortaya koyuyor.
Yaşlanmaya ne zaman başlarız? Biyolojik olarak büyüme potansiyeline ulaşınca: kadınlar 18-19, erkekler ise 22,23 yaşından itibaren yaşlanmaya başlar. Kronolojik olarak ise 50 yaşından itibaren insan yaşlanır.
Olgun kadınların yanında daha rahat ya da güvende hissedebiliyor. İşte erkeklerin olgun kadınlardan hoşlanmalarının sebepleri... Bazı erkekler kendilerinden yaşça büyük ya da olgun düşünebilen ve davranabilen kadınlardan hoşlanıyor. Olgun kadınların yanında daha rahat ya da güvende hissedebiliyor.
Erkekler daima akranı olan kadınlara kıyasla, daha olgunlardır. Tam anlamıyla olgunlaşmaları 25-30 yaşına tekabül eder.
Gerontofili, yaşı oldukça yüksek insanlara karşı, cinsel arzu duyan kişilere denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri