Yeşil zeytini, ham meyve olarak düşünebiliriz. Zeytin olgunlaşmadan toplanır ve acısı alınarak salamuraya yatırma işlemi yapılar ve yemeye hazır hale getirilir.
Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.
Domat zeytini genellikle dolmalık zeytin olarak tüketiliyor. Bu tür iri ve etli bir görünüme sahiptir. %23 oranında yağ içerir. Bu zeytin türüne Antalya, Şanlıurfa, Adana, Mersin ve Gaziantep illerinde rastlamak mümkündür.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
Kül zeytinin acısını alıyor ve tatlanmasını sağlıyor
"Peki neden kül?" diye soracaksınız. Yeşil zeytinin külle karıştırılıp bu şekilde bekletilmesinin sebebi odun külünün zeytinin acısını alması ve onu tatlandırması. Zira piyasada hazır satılan diğer zeytinlerin birçoğunda yapay tatlandırıcılar kullanılıyor.
Kavlak Zeytin, yere değmeden, tam mevsiminde, dalından elle toplanan zeytinleri, kimyasal işleme tabii tutmadan, hiç bir katkı maddesi ilave etmeden, sadece su ve tuz ile fermente ederek size sunuyor. Böylece bu mucize besin, besin değeri kaybına ve vitamin kaybına uğratmadan sağlıklı sofralarınızda yer buluyor.
Manzalina zeytin çeşidi İspanyolların en önemli zeytin ırkı ve çeşitlerindendir. Son yıllarda ülkemizde de fidan üretiminin başlamasıyla zeytinliklerimize girmeye başlamıştır. Meyveleri orta büyüklükte, çekirdekleri küçüktür.
Zeytinlerin yapısında bulunan acılığı almak için; zeytinler özel bir yıkama ve dinlenme işleminden geçer. Bu işleme konfit zeytin hazırlama adı verilir. Besinlerin iç ısısının 90 dereceyi geçmemesi önemli bir kuraldır. Şayet 90 derece üzerinde bir iç ısı yakalanırsa; besinler kızarmaya başlayacaktır.
Çelebi zeytini: Marmara Bölgesi'nde en çok yetişen yeşil sofralık zeytin çeşididir. Domat zeytini: Manisa ve İzmir civarlarında yetişen, İri meyveli, çok yağlı, etli bir zeytin türüdür.
Pirina zeytinlerin yağa işlenmesi sonucunda elde edilen katı yan ürün olup, zeytin küspesi şeklinde de tanımlanabilir. Aynı süreçte sıvı yan ürün olarak elde edilen karasuyun aksine, pirina zeytinyağı işletmeleri için önemli bir gelir kaynağıdır.
Domat zeytininin, meyveleri iri, çekirdekleri orta büyüklükte olup etten kolay ayrılır ve % 20,6 yağ içerir. Domat zeytinin yağı oldukça koyu kıvamlı ve lezzetli bir yağdır. 2021 Zeytin Sezonu'nda sitemizde yalnızca domat zeytininden yapılmış zeytinyağına ulaşabileceksiniz.
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
“Kekik, zeytin sineğinin baş düşmanıdır”
12 milyonun üzerinde zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi'nde zeytin sineği zararlısını doğal yoldan durduracak çözümün kekik olduğunu ifade eden Ulusoy, zeytin tarlalarında mutlaka kekik ekilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Bozkurt, yüzyıllar önce bu uygulama ile sineklerle mücadele edildiğini söyledi. Zeytin bahçelerinde önemli verim kayıplarına yol açan zeytin sineği zararlısından korunmak için bahçelere eskiden olduğu gibi incir ağacı dikilmesi önerildi.
Yarım yemek kaşığı limon tuzu olacak şekilde salamura suyu ayarlanır. Ardından 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir karıştırılır. Şeker zeytinin kararmasını önlüyor.
Ev yapımı zeytinler için, yapıldığı kabın içerisine bir miktar ayçiçek yağı ya da mısır özü yağı konulmalı ve çalkalayarak tüm zeytinlerin yağ ile harmanlanması sağlanmalıdır. Ev yapımı zeytin için zeytinyağı kullanılması çok önerilmemektedir.
Sarımsaklar soyulup bir fiske tuz ile dövülür. 1 limon sıkılır. Baharatlar, biber salçası, limon suyu ve zeytin yağı sarımsaklarla karıştırılır. Hazırlanan sos zeytinlerin üzerine dökülür. Kahvaltıdan 1-2 saat önce hazırlanırsa sosun lezzeti zeytine daha iyi geçer.
Zeytinin boyalı olup olmadığını anlamak için tek kriter çekirdektir. Eğer zeytini tuttuğunuzda elinizi boyuyorsa o zeytin boyama işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği elinizi boyuyorsa o da boyanmış zeytindir.
En lezzetli yağ da zeytin yeşilden pembeye dönerken tam ALACA dediğimiz zamanda toplanan zeytinden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri