Ağzını tutmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: boşboğazlık etmemek. kötü söz söylememek. bir konuda arzu edilmeyen düşüncelerin açığa çıkmasını susarak önlemek.
Yüz tutmak deyimi yönelmek, bir şey, olmak üzere bulunmak, giderek biçim ve renk değiştirmek anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yüztutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Ekmek sıtması tutmak
Anlamını babası şöyle açıklamış: Yemek (özellikle akşam yemeği) sonra- sı, genellikle yaşlılarda kısa süreli bir üşüme, ürperme hissedilir. İşte bu duygunun karşılığı olarak böyle bir deyim ortaya çıkmıştır.
Dilini tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sonunu düşünerek gelişigüzel konuşmaktan sakınmak, ölçülü konuşmak, rast gele konuşmamak.“Dilini tutmasını bilmeyenlerin başına neler geldiğini sana söylemediler mi?”
Kısaca atasözü açıklaması hakkında detaylar. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer atasözünün TDK'ya göre anlamı, 'Bir olaydan gerekli dersi alan ve zarar gören kişinin bunu bir daha yapmayacağı' biçiminde ifade bulmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Bir kenara çekilip çevresiyle ilgisini kesmek, toplumun yaşayışına karışmamak, dünya işleriyle ilgilenmez olmak.
Aklını peynir ekmekle yemek deyimi akli melekelerini kaybetmek, sağlıklı bir şekilde düşünememek ve mantıktan uzak hareket etmek demektir. TDK'ya göre aklını peynir ekmekle yemek deyiminin iki anlamı vardır. Anlamı: Doğru düzgün düşünememek ve hiçbir dayanağı olmayan saçma fikirler öne sürmek.
Dili tutulmak deyimi Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmıştır. Bu tanım şu şekildedir: Bir insanın aşırı korku, coşku, sevinç, şaşkınlık, hastalık gibi bir nedenle ansızın konuşamaz olmak.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşmuştur. Bu durum birleşik kelimelerin Türkçede ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Günlük konuşma dilinde, çeşitli yayınlarda karşılaşılan birleşik sözcüklerden biri de Ağız alışkanlığı şeklindedir.
Ekmek kapısı DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çalışıp para kazanılan, geçim sağlayan iş yeri.
Deyim. Bir kimsenin acısını fazlalaştıracak, derdini derinleştirecek davranışlarda bulunmak.
Her taşın altından çıkmak: Kendisini ilgilendiresin ilgilendirmesin her işe karışmak.
: Güvenmek, beğenmek.“O adamı gözüm tuttu benim.”
Kafa tutma deyimi geçmişten günümüze kadar kullanımı bulunan deyimlerden biridir. Direnme, karşı durma, dik durma ifadelerinden biri olan kafa tutmak pek çok farklı şekli ile cümle içerisinde kullanılmaktadır.
Genel olarak ilerlemesini sağlamak ya da bir kişiye destek olmak gibi anlamlara sahip olarak elinden tutmak deyimi kullanılır. Birine yardım etmek ve bunu maddi ya da manevi olarak gerçekleştirmek şeklinde öne çıkar.
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Burnunun dikine (doğrusuna) gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başkalarının öğütlerine kulak asmayıp kendi bildiği gibi davranmak.
Arkasından zil takıp oynamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birinin bir yerden ayrılmasına veya bir işte başarısızlığa uğramasına çok sevinmek.
[1] Herhangi bir şeyden etkilenerek konuşamaz duruma düşmek.
[1] konuşmamak, suskun kalmak.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Kendisi istemese de farkında olmadan bir başkasının işine yarayacak davranışta bulunmak.
Argo bir tabir olan kafayı yemek, üzüntüden, endişeden ya da başka bir nedenden dolayı şuurunu kaybetmek ve normal davranışlar sergilememek demektir. Kişi ne kadar sıkıldığını, bunaldığını ve içinde bulunduğu şartlardan ne kadar rahatsız olduğunu vurgulamak için de aynı deyimi kullanır.
: Oyuna gelmemek, tuzağa düşmemek, kurnazca yapılan bir hileye aldanmamak. “Bana kül yutturamazsınız diyemem ama yeterince dikkatli olduğumu söyleyebilirim.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri