Dermatologlar burun, ağız ve gözler arasındaki bölgeye 'ölüm üçgeni' adını veriyor. Bu alanda sivilce sıkmanın körlüğe, menenjite hatta felce bile neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, ölümlere bile sebep olan vakalara rastlandığını ifade ederek ciddi sonuçlara karşı uyarıyorlar.
Zekayi Kutlubay, sivilce sıkmanın zararlarını anlattığı açıklamasında, “Sivilce ya da akne, kıl ve yağ bezi ünitesinin iltihaplanmasıdır. Sivilcenin sıkılması ünitenin patlayıp iltihabın etrafa yayılmasına neden olabilir. Sivilceleri sıkmak, koparmak ve hatta ellemek dahi önerilmez.
'Tehlike üçgeni' bölgesinin aşırı hassas olduğunun altını ısrarla çizen Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, bu üçgen yüzümüzde olduğu için ve buradaki damarların da birbiri ile bağlantısı olduğundan özellikle yüz bölgesindeki sivilcelerin asla sıkılmaması gerektiğini belirtiyor.
Sivilceleri sıkmayın, ovalamayın ve patlatmayın diyen uzmanlar, özellikle yüzdeki sivilceleri sıkmanın; bir enfeksiyon baş ağrısına, görüş kaybına, felçlere, bazen de ölümlere neden olabileceğini belirtti. Dermatoloji Uzmanı Dr.Ata Nejat Ertek, sivilce ve önlemleri hakkında bilgiler verdi.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
İlgili 15 soru bulundu
Vakayla ilgilenen Nöroloji Bölümü Yoğun Bakım Ünitesi başhekimi Zhou Gaoya, 'Ağzın her iki yanından burun köküne kadar olan üçgene yüzün tehlikeli üçgeni denir.
Beyaz noktalı ya da iltihaplı bir sivilce sıkıldığında bir miktar seröz sıvı ile ortaya çıkan madde içerisinde; ölü deri hücreleri, sebum adlı yağı, bakterileri ve inflamatuvar hücreleri barındırır. Seröz madde; vücudun dokuları tarafından üretilen, çeşitli proteinlerden ve sudan oluşan bir sıvıdır.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Bundan dolayı, yüzün orta hattındaki özellikle ağız kenarlarınızdan burun köprünüze kadar olan bölgeyi kapsayan 'ölümcül üçgen' olarak bilinen bölgeye yerleşen sivilceler asla sıkılmamalıdır.
Cilt için iyi olmasa da nadiren sivilce (akne) sıkmak normal bir durumdur. Sivilceyi (akneyi) sıkmak iltihabın yayılmasına neden olabilir ve sonuç olarak sivilceyi (akneyi) kötüleştirir. Açıkça söylemek gerekirse, konu cilde geldiğinde dokunmama politikası en iyi seçenektir.
Sivilcenin bilinçsiz bir şekilde patlatılması, vücudun o bölgesindeki sinirlerine hasar verebilmektedir. Olgunlaşmamış bir sivilceyi patlatmak, deri üzerinde kalıcı yara ve hasar bırakabilir. Özellikle bu tarz izlerin kalması, oldukça olasıdır genel olarak estetik müdahaleler ile bu izler geçmektedir.
Popo derinizde yağ bezleri bulunsa da genelde sivilce yapmaya yetecek kadar yağ üretmezler. Onun yerine size nur topu gibi popo kızarıkları ve pütürcükleri olarak geri dönerler. Ağda, aşırı sıkı ve nemli kıyafetler, sürtünme ve terleme bu durumun sebebi olabilir.
Ucu beyaz olmayan sivilceleri patlatmamanız gerekir. Çünkü bu durum cildinizin yaralanmasına, iltihaplanmanın artmasına e kanamaya sebep olabilir. Daha yeni oluşmuş ve üzerinden 1-2 gün geçmiş sivilceler patlatmak için uygun değildir. Bu yüzden kızarıklığın ucunun beyazlaşmasını beklemeniz gerekir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Güvenli bir şekilde sivilce kurutma yapabilmek için salisilik asit veya benzoil peroksit içeren sivilce kremlerinden veya jellerinden yararlanmanız gerekir. Bu iki bileşen sivilceyle mücadelede oldukça önemlidirler.
Sivilce sıkma ile çok çok nadir de olsa beyinde iltihaplanma, pıhtı atması ve felç gibi durumlar görülebilir. Göbek, bacak, sırt gibi bölgelerde meydana gelen sivilce ya da çıban gibi yaraları sıkmak felç açısından düşük bir risk barındırıyor.
1- İlk olarak dar kıyafetler giymeye kısa bir sürede olsa ara verin. 2- Terlediğiniz anda duş alın ve terli durmamaya özen gösterin. 3- Haftada en az bir kez kalça cildinizin pul pul dökülmesini sağlayın. Gözenekleri tıkamayacak bir lif ve krem kullanın.
Stres Sivilceleri Nerde Çıkar? Stres sivilceleri en çok burun ve alın bölgesinde çıkıyor. Bu bölgedeki aşırı sebum artışı cildini yağlandırabilir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Düzenli cilt bakımı yapmadığında ve cildini arındırmadığında stres sivilcelerinin çıkması için uygun ortamı yaratmış bulunuyorsun.
Kör sivilce baş verene kadar günde üç defa ılık kompres uygulanmalıdır. Bazı durumlarda buz kompresi de yapılabilir. Kör sivilceler doğal yöntemlerle de kurutulabilir. Uzun süre geçmeyen kör sivilceler için mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
Bu iltihapların oluşumuna sebep olan bakteriler tüm insanların cildinde bulunmaktadır. Bakterilerin artmasına neden olan yağın içinde bulunan değişiklikler ve yağ salgısının fazlalığıdır. Sivilce En Sık Hangi Yaş Döneminde Görülür? Daha çok 14-16 yaşlar aralığında görülmektedir.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Ufak bir iğneyi, alkol içinde sterilize edin. Beyaz sivilcenin tam ortasını iğne ile delin. Bazı durumlarda bu delme anında sivilce patlayıp akacaktır. Parmaklarınızla nazikçe aşağı doğru ve derinizin içine doğru basınç uygulayın.
Kaş çevresinde sivilce
Kaşlarınızda akne varsa, tahriş olmuş bir saç folikülünden (kaş veya yüz makyajından veya saç bakım ürünlerinden) kaynaklanır. Kaş şekillendirme ürünleri kullanıyorsanız, gözenekleri tıkayan içerikli olmadıklarından ve aplikatörü sık sık temizlediğinizden emin olun.
Siyah noktalara inflamatuar olmayan sivilce lezyonları da denebilir. Kısacası foliküler ölü deri hücreleri veya yağ ile tıkanırsa bunlar siyah nokta halini alır. Gözenekler tarafından üretilen sebum oksijenle tepkimeye girerek rengi koyulaşır ve siyahlaşır. Bu nedenle siyah nokta olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri