E- Devletten Veraset İlamı Alınır Mı? Veraset İlamı sadece Sulh Hukuk Mahkemesinden ya da Noterden alınabilen çok önemli bir belgedir. Bu nedenle günümüz açısından e-devlet üzerinden alınması mümkün değildir.
e-DEVLET MİRASÇILIK BELGESİ SORGULAMA
İlk olarak mirasçının UYAP'a kayıtlı olunması gerekiyor. Daha sonra e-Devlet'e giriş yapılarak arama kısmına 'veraset ilami sorgulama' yazılır. Böylece mirasçısı olduğunuz dosyalar varsa sorgulanabilir, mirasçılık belgesini görüntülenebilir.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
TMK m. 598 hükmü ile belirtildiği üzere veraset ilamı (mirasçılık belgesi) yalnızca sulh hukuk mahkemesinden ve noterliklerden alınabilir. E- devlet ya da başka bir platform aracılığıyla yahut başka bir devlet kurumundan veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınması mümkün değildir.
- Noterden alınabilir. Veraset ilamının noterden alabilmek için, notere başvuran kişi ile vefat eden kişi (muris) arasında mutlaka akrabalık ilişkisinin bulunması gerekir. Şayet bu bağ bulunmuyorsa o zaman veraset ilamı almak için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Belgenin talebi, zamanaşımı veya hak düşürücü herhangi bir süreye bağlı değildir. Yani ölümün gerçekleşmesi ve bu durumun Nüfus Müdürlüğünce kayıt altına alınmasının ardından her zaman veraset ilamı talep edilebilecektir.
Mirasçı, kalan mirastan haberi olmaz ise ve veraset ilamını almazsa, mirası kabul etmiş sayılıyor. Yasal olarak kendisine hak görülen miras, otomatik olarak mirasçısına devrediliyor.
Mirasçılık belgesi çıkarmak için, mirasçıların tümünün birlikte başvurması gerekmez, her bir mirasçı birbirinden bağımsız olarak başvurabilir ve belgeyi alabilir. Veraset ilamını, mirasçılar haricinde, miras bırakanın alacaklıları da alabilirler.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor. Ancak mirasçılara gayrimenkul intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi gerekiyor.
Sorgulamayı yaptıktan sonra eğer miras sorgulama kayıt bulunamadı ifadesi çıkıyorsa bu durum sorgulattığınız kişiden şahsınız için bir miras kalmadı demektir. Sorgulamak istediğiniz başka kişi ya da kişiler var ise sorgulama işlemlerine devam edebilirsiniz.
Miras araştırması için ilk adım veraset ilamı yeni mirasçılık belgesinin alınmasıdır. Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra tapu, banka, trafik tescil gibi kurumlara gerekli başvurular yapılarak murisin mal varlığı araştırması yapılabilir.
Veraset ilamı sorgulama ile mirasçısı olabileceğiniz kişilerin miras durumunu öğrenmek mümkündür. Veraset ilamı aracılığı ile tapu dairesine gidilebilir ve kişinin üzerine kayıtlı olan taşınmazların listesi alınabilir. Yine Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığı ile veraset ilamı çıkartılırken TAKBİS sorgusu talep edilebilir.
E- Devletten Veraset İlamı Alınır Mı? Veraset İlamı sadece Sulh Hukuk Mahkemesinden ya da Noterden alınabilen çok önemli bir belgedir. Bu nedenle günümüz açısından e-devlet üzerinden alınması mümkün değildir.
Noter dışında sulh hukuk mahkemesinde de veraset ilamı alabilirsiniz. Mirasçılık belgesi almak için mahkemeye dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. Başvurunuz sonrasında nüfus kayıtlarınız incelenerek miras bırakanın mirasçılarının kimler olduğu tespit edilecek mirasçılık belgesi hazırlanacaktır.
Paylaş: Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Muris Adına Tapu Bilgileri Sorgulama hizmeti e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler.
Ölüm Türkiye' de gerçeklemiş ise mükelleflerin Türkiye' de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden dört ay içerisinde; mükelleflerin yabancı bir ülkede bulunmaları halinde ise ölüm tarihini takip eden altı ay içerisinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.
Veraset ilamı, noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden alınabilir. Veraset ilamının alınmasından sonra tapu işlemleri için taşınmazın bulunduğu il ya da ilçede ilgili belediyeye gidilmesi gerekir. Taşınmazın emlak vergisi borcu olmadığı ve rayiç bedelini gösteren belge alınmalıdır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununu miras hakkını öncelikli olarak çocuklara ve var ise eşe vermiştir. Mirasbırakanın çocuğu varsa miras, çocuklar (3/4) ve eş (1/4) arasında paylaştırılır. Eş yok, çocuklar varsa, çocuklar mirasın tamamını alır. Ancak çocuk yok, eş varsa, eş mirası diğer mirasçılarla paylaşır.
Miras bırakanın ölmeden önceki son ikametgah adresinde bulunan sulh hukuk mahkemesine dilekçe ile başvurulur. İkinci yol ise noterde çıkartılmasıdır. Herhangi bir mirasçı tarafından notere başvuru yapılır, noter tarafından nüfus kayıt örnekleri de incelenerek çıkartılır.
1- Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, ölüm tarihinden itibaren 4-8 ay (1) içinde verilmesi gerekir. Varisler böyle bir beyanname verileceğini bilmediklerinden bu sürede beyanname verilmediği için varisler usulsüzlük cezasına muhatap olmaktadırlar.
Mirasçılık belgesi yani veraset ilamı yalnızca yasal mirasçıların bilgilerini ve paylarını gösterir. Bunun dışında miras bırakanın mallarına ilişkin herhangi bir veriyi içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri