Madde hükmünde, vekilin veya müvekkilin ölümü halinde kural olarak vekalet sözleşmesinin sona ereceği, ancak ölümden sonra da vekaletin devam edeceğine dair sözleşmede hüküm bulunuyorsa bu takdirde vekaletnamenin ölümden sonra da hüküm ifade edebileceği belirtilmektedir.
Ölüm halinde tarafların açık bir irade beyanına gerek olmaksızın, vekâlet sözleşmesi kendiliğinden sona ermektedir. Eğer taraflardan birinin yükümlülük altına girmesinde kişisel nitelikleri göz önüne alınmış ise, ölüm ile vekâlet sözleşmesi sona ermektedir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
TBK madde 512 ve madde 513'te vekâletin sona erme sebepleri tek taraflı sona erdirme, vekil veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak sayılmıştır. Ölüm, ehliyet kaybı ve iflas durumlarında vekâlet sözleşmesinin sona ermesi durumunun aksinin, taraflarca kararlaştırılması mümkündür.
Söz konusu hesap verme borcu, vekâlet sözleşmesinin vekâlet verenin ölümü ile sona ermesi halinde dahi mirasçılara karşı devam etmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekâlet sözleşmesinin kendine özgü sona erme sebepleri, tek taraflı sona erdirme (azil ve istifa), ölüm, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Ka- nunu'nun 512 ve 513. maddelerinde düzenleme altına alınmıştır.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Müvekkilin ölümü halinde mirasçılar,ölüm tarihinde kesinleşen dosyalardan tam, kesinleşmeyenlerden sarf edilen emek ve mesaiye göre vekalet ücretinden müteselsilen sorumludurlar. (Yargıtay 13. HD 2014/19914 E. 2015/20556 K.)
T.C. ÖZET : Dava dilekçesi içeriğinden, iddianın ileri sürülüş biçiminden davada vekalet görevinin kötüye kullanılması hukuksal nedenine dayanıldığı açıktır. Miras bırakan adına açılan böyle bir davada tüm mirasçıların davada yer alması zorunlu olduğu gibi sonuç ve isteğin de terekeye iade biçiminde olması zorunludur.
Noterde vekalet verilirken “Vekaletname 3 ay süre ile geçerlidir.” gibi bir süre sınırlaması konulabilir. Eğer bir sona erme süresi belirtilmemişse vekaletnameyi sona erdirmek için tapu dairesi ya da notere başvurarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Herhangi bir kişiyi süresiz olarak vekil tayin etmek çok risklidir zira aradan yıllar geçse bile vekil, vekalet verenin haberi dahi olmaksızın onun adına işlemler yapabilecektir.
Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz. Şu kadar ki, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, vereceği kesin süre içinde vekâletnamesini getirmek koşuluyla avukatın dava açmasına veya usul işlemlerini yapmasına izin verebilir.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Vekaletname (temsil belgesi), müvekkilin tek taraflı bir hukuki işlemi olup, üçüncü kişilere karşı vekilin (avukatın) müvekkili (iş sahibini) temsil etmeye yetkili olduğunu gösteren bir belge hükmündedir.
Genel vekâletname kapsamında bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi sağlar. Davalarda kişiler bir temsilci atamak için vekâlet verir. Yazılı bir belge şeklinde verilen vekâletname çeşitli durumlar için kişiye yetki verir.
Bu düzenlemeler uyarınca, yargılama sırasında davacının ölmesi halinde mirasçılar davayı ancak birlikte takip edebilirler. Mirasçıların birlikte davayı takip etmemesi halinde, diğer mirasçıların muvafakatini alarak mirasçılardan biri veya bir kaçının da davayı takip etmesi mümkündür.
İlk adımda, vekalet vermek isteyen kişi, bulunduğu ülkedeki Türkiye Konsolosluğu'na başvurarak bir Noter Vekaletnamesi düzenlenmesini talep eder. Bu işlem genellikle aynı gün içerisinde tamamlanır. Daha sonra, konsolosluk tarafından düzenlenen Noter Vekaletnamesi'nin Türkiye'deki avukata ulaştırılması gerekmektedir.
Türk Dil Kurumu tarafından yapılmış olan tanıma göre vekaletname; bir kimsenin birinin vekili olduğunu bildiren ve noter tarafından onaylanmış belgedir. Vekaletname yetkisine sahip olan birey, vekil tayin eden birey için resmi kurumlarda işlem yapabilme hakkına sahiptir.
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır. Vekalet iptalinde ise belli bir ücret istenmektedir. Şu anda vekalet iptali işlemi için istenen güncel tutar ise 134,33 TL olarak bilinmektedir.
Gerçek Kişilerde: Tapu vekaleti verecek şahsın T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı ya da pasaport, Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafı gerekir. Tüzel kişilerde: Nüfus cüzdanı, Yetkili kişinin imza sirküleri, Yetkili kişinin talimatlarını içeren imzalı belge gereklidir.
İlk adım olarak vekaletname sahibi, ilgili notere başvurmalıdır. Başvuru sırasında, kaybolan vekaletin yeniden düzenlenmesini talep edebilir. Noter, bu talebi değerlendirip kimlik kontrolünü yaptıktan sonra, yeni bir vekaletnameyi sahibine sunar. Bu yeni düzenlenen vekalet, eski kaybolanın yerini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri