Özellikle 90'lı yıllardan önce inşa edilen yapılarda elle veya basit betonyerlerle karıştırılıp dökülen kalitesiz ve dayanım sınıfı düşük olan betonların kullanıldığını ve yıkılan binaların beton kalitesinin C6, C10 gibi çok düşük dayanımlı betonlar olduğunu tespit ettik.
Bu soruya cevap vermek için beton dayanım sınıflarına ve kullanım alanlarına daha detaylı bakalım. C10 ve C15: Çimento-kum oranı 1'e 3 olan C10 ve 1'e 2 olan C15 sınıfı betonlar, dayanıksız beton sınıflarıdır. C10, yapısal olmayan işlerde; C15 ise kaldırım karoları ve zemin uygulamalarında kullanılabilir.
Bina, 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklılık gösterebilecek nitelikte.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Dr. Çağatay, Deprem Kuşağı Üzerinde Bulunan Ülkemizde Yapılarda Minimum C30 Sınıfı Beton Kullanılması Gerektiğini Açıkladı… Nüfusunun çoğunun 1., 2. ve 3. derece deprem bölgelerinde yaşadığı Türkiye'de, yapılarda kullanılan beton kalitesi büyük önem taşıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Binadan herhangi bir numune alınmıyor. Bina incelemesi sonucunda beş derecelendirmeye göre deprem dayanıklılık oranı belirleniyor: A ve B sınıfı düşük risk, C sınıfı orta risk, D sınıfı yüksek risk, E sınıfı ise çok yüksek risk anlamına geliyor.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
1998 Deprem Yönetmeliğine göre 1. ve 2. derece deprem bölgelerindeki yapılarda en az C20, diğer deprem bölgelerindeki yapılarda en az C16 beton sınıfının kullanılması gerekirken, 2007 Deprem Yönetmeliğinde tüm deprem bölgeleri için en az C20 beton sınıfı şartı getirilmişti. 2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina ...
Betonlar, dayanımına göre sınıflandırılır. C30, C35, C40, C45 betonlar ile birlikte C50 beton, dayanımı en yüksek betonlar arasında yer alır.
KULLANIM ALANLARI. · Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda.
Beton basıncı
Beton sınıfları concrete = beton kelimesinin baş harfi olan "C" ile ifade edilir. Örneğin C20/25, 28 günlük karakteristik silindir basınç dayanımı 25 MPa yani 250 kgf/cm² olan betondur.
Örneğin İstanbul'da yüksek yapı projelerinde yaygın kullanılan C50, C60 betonları, genelde 0.40'ın altında S/Ç oranları, 380 kg/m3'ün üzerinde eşdeğer çimento dozajlarıyla, pas payı 45 mm olursa, tüm XC, XS veya XD çevre etki sınıflarının 100 yıl ekonomik ömür koşullarını karşılamaktadır.
Böyle bir bina depremde yıkılmaya mahkûmdur. Servis ömrü boyunca bu korumanın devam edebilmesi için TS EN 206-1 “Orta derecede veya yüksek rutubetli havaya sahip binaların iç kısımlarındaki betonlar ve Yağmurdan korunmuş, açıkta bulunan betonlar” için en düşük C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini öngörmektedir.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
C30 normal binalar için gayet yeterlidir. Sorun betonun çeşidinde değildir, uygulanışındadır.
Mukavemet şartı aranan, yüksek yapılarda ve oturum alanı geniş yapılarda kullanılan beton sınıfıdır. C35/45 çin fck mukavemet 28 günlük küp basınç değeri 450 kgf/cm2'dir. Hazır betonlarımız TS EN-206-1 standartlarına uygun üretilmektedir.
- İnşaat sırasında, hazır beton teknolojisi ile üretilen binaları tercih edin. Deprem bölgelerinde inşa edilen binalarda C20 ''den düşük dayanımlı betonla üreilmiş binaları tercih etmeyin. - Binanın tasarımı da depreme karşı dayanıklılık sağlayabilir.
2018 – Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği yayımlandı. (Tüm yapılarda en az C25 beton sınıfının kullanılması zorunlu.) 2019 – EBİS yürürlüğe girdi.
Kullanım açısından tünel kalıp sistemi, depreme dayanıklılığı arttıran bir sistemdir. Bu nedenle deprem bölgelerinde genellikle tercih edilmektedir.
Deprem bölgeleri için; Deprem Haritası ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelikte BS 20 sınıfı beton tanımlanmıştır. Dayanım ve dayanıklılık açısından betona yaklaşıldığında özellikle 1. ve 2. derece deprem bölgeleri için bu değerin BS 25 beton sınıfı olarak değiştirilmesinde fayda vardır.
beton C45/55 : Bu aynı zamanda prefabrike elemanlar, kuyular veya endüstriyel zeminler oluşturmak için kullanılan yapısal betondur, beton 55 , C50 : endüstriyel tanklar, köprüler veya destek kolonları gibi yapılarda iyi olduğu kanıtlanmış, basınç dayanımı arttırılmış bir beton.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Başta TOKİ'nin yaptıkları olmak üzere Türkiye'deki bütün binalarda en az C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini ifade eden Ün, dünyada kamunun kullandığı binalarının servis ömrünün 50 yıl kabul edildiğini, bunun olabilmesi için TS EN 206-1 standardı olan C30 kullanılması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, malzemelerin karakteristik özellikleri açısından beton sınıfı seçiminde durabilite özellikleri dikkate alınarak, betonda zamanla meydana gelebilecek bozulmaları önlemek için C30 veya üstü beton sınıfı önerilmektedir (Baradan ve Yazıcı, 2003).
Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri