2-3 bin yılları civarında, hıyarı (salatalık) sofralarında kullanmaya başladı. Geçen zaman içinde artan üretim kapasitesiyle birlikte, M.Ö.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır.
Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır. M.Ö. 3000 yıllarında Hindistan 'da M.Ö. 2000 yıllarında Mısır 'da hıyar yetiştiriciliğini ortaya koyan kazılar vardır.
Hindistan'dan dünyaya yayılan salatalıklar, 5000 yıldır insanlık tarafından tüketiliyor. Ekinin Hindistan'dan Çin'e, Asya'ya, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa'ya yayıldığı ve bugün tüm dünyada, uygun koşullarda salatalık yetiştiriciliği yapıldığı biliniyor.
Salatalık ülkemizde her bölgede yetişebilmektedir. İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde salatalık tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Diğer bölgelerde ise yıl içerisinde seralarda da yetiştirilebilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Kaç çeşit hıyar vardır? Kabakgiller familyasından tek yıllık bitki olan hıyar 90 cins ve 750 türle, sebzeler içinde önemli bir yere sahiptir. Hindistan orijinli olup 5000 yıldır var olduğu bilinmektedir.
Dünyanın en uzun hıyarı! İngiltere'de yaşayan Clare Pearce (78) bahçesinde yeşiştirdiği 119 santimetre uzunluğundaki salatalıkla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.
Erken Hint medeniyeti, M.Ö. 2-3 bin yılları civarında, hıyarı (salatalık) sofralarında kullanmaya başladı. Geçen zaman içinde artan üretim kapasitesiyle birlikte, M.Ö. 1. bin yılda, Hint uygarlığı hıyar da (salatalık), Orta Doğu medeniyeti ve Avrupa ile ticarete bile başladı.
Farsça χiyar خيار "salatalık, cucumis sativus" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcükten Arapça +a¯t çoğul ekiyle. Bostan mısır domates patlıcan biber vs gibi ekilen bahçe gibi olan yere denir.
Yaşar, 3 ay boyunca dekar başına 2,5-3 ton kornişon topladıklarını, hava koşullarının iyi olması durumunda rekoltenin 4 tona kadar çıktığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu üç aylık dönemde çok iyi para kazanıyoruz.
1 adet yaklaşık 120 gramlık büyük boy salatalık 20 (kcal) kaloridir.
Salatalık günlük hayatta en çok kullanılan ve tüketilen ürünlerden biridir. Çoğu kişi salatalığı sebze olarak bilir ve bu şekilde tanımlar. Ancak salatalık bir meyvedir. Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır.
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran uzmanlar, dünyanın bilinen en eski sebzesinin bamya olduğunu belirledi.
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran uzmanlar dünyanın bilinen en eskisinin bamya, patatesin anavatanının Güney Amerika, patlıcan'ın ise Doğu Asya kökenli ve binlerce yıldır bilinen sebze olduğunu ortaya koydular.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir. Ceviz yüksek oranda omega-3 yağları ile birçok vitamin ve mineral içerir. Bunlar, beynin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde yardımcı olurlar."
İngiltere'de yaşayan Clare Pearce (78) bahçesinde yetiştirdiği 119 santimetre uzunluğundaki salatalıkla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor. Salatalık kısmen çürüse de Pearce rekor konusunda umutlu. Önceki rekor, 104 santimetrelik salatalığıyla Frank Dimmock'a ait.
Hıyar, Kabakgiller familyasından tek yıllık ve sarılıcı karakterde bir kültür sebzesidir. Tür : Cucumis sativus L. Hıyarın anavatanı Hindistan'dır.
Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor.
Salatalık, 80 santimetre uzunluğa ve 21 kilogram ağırlığa ulaştı. "Dev" salatalığı görenler ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
başına 1 kg verimden 25 kg verim.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Böylece bu dönem esnasında fazla sulama yapılması beraberinde bitkinin sararmasına (boğulmasına) neden olmaktadır. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri