Ayrıca aracın sıfır veya ikinci el olması da vergi indirimleri konusunda dikkate alınır. Ticari sınıfına giren aracın faturasında yer alan KDV ve ÖTV değeri gider olarak gösterilemez. Ancak şirketin yıl sonu KDV oranında indirim yapılabilir.
Aracın silindir hacmine göre ÖTV tutarının arttığı göz önüne alınırsa, ciddi bir vergi avantajından söz edilmektedir. İkinci El alımlarda ise; ÖTV tutarı olmaz. KDV tutarı da, sıfır araç alımının aksine; hem gider olarak kaydedilemez, hem de KDV tutarı indirim konusu yapılamaz.
İşletme şirketlerin faaliyet kapsamına ve aracın sıfır ya da ikince el olduğuna bakılmaksızın KDV kanunun 29. maddesine göre ticari araç alımlarında ödenen KDV'yi KDV hesabından İNDİRİM KONUSU YAPABİLİRLER.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için gider olarak kabul ediliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Ayrıca aracın sıfır veya ikinci el olması da vergi indirimleri konusunda dikkate alınır. Ticari sınıfına giren aracın faturasında yer alan KDV ve ÖTV değeri gider olarak gösterilemez. Ancak şirketin yıl sonu KDV oranında indirim yapılabilir.
Genel olarak ticari araçlarda yüzde 1 ile yüzde 15 arasında ÖTV ve yüzde 18 KDV alınmakta. TIR olarak adlandırılan çekicilerde yüzde 4 ÖTV oranı yürürlükte. Bu tip araç alacak bir işletmeci, örnek olarak 3,5 milyon TL lik bir aracı indirimin yürürlüğe girmesinin ardından yaklaşık olarak 125 bin TL indirimle alacak.
Ticari araç yük ve insan taşımak için kullanılmaktadır. Otobüs, minibüs, midibüs, pick up, panel van gibi araçlar buna örnektir.
21 Nisan 2022 tarihinde oranı artırılan alım-satım vergisi kapsamına, yalnızca ikinci el motorlu taşıt ticareti ile uğraşan mükellefler giriyor. Kendilerine tanınan yasal sınır dahilinde satış yapan kişiler ise vergilendirmeden muaf tutuluyor.
01.01.2023 itibari ile *7061 sayılı Kanun'la motor silindir hacmi sınırlaması kaldırılmıştır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
Verilen bilgilere göre şehir içi taksiciler; dolmuş, minibüs, midibüs ve otobüs ile yolcu taşımacılığı yapanlar ve kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler ÖTV indiriminden faydalanacak.
Bu doğrultuda aynı cinsten araçlarını yenileyen ticari araç sahipleri ÖTV indiriminden yararlanabilecek. Karar ise yeni meclis ile uygulamaya geçirilecek. Mevcut durumda ticari araç araçlardan %1 ile %15 arası değişiklik gösteren ÖTV bedeli alınıyor.
Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı, 60 No.lu KDV Sirkülerinin “5.10.1” bölümünde, binek otomobil kapsamında bulunan araçların satışında %1 oranında, bunlar dışındaki ticari araçların satışında ise %18 oranında KDV hesaplanması gerektiği ifade edilmiştir.
Buna göre, Caddy, Combo, Connect, Doblo, Fıorino, Expres, Kango, Partner, Starex, Transporter gibi (4+1) araçlar 21.07.2005 tarihinden itibaren binek otomobil sınıfına dahil edildiğinden, bu araçların alımında ödenen KDV, Kanun'un 30/b maddesine göre indirim konusu yapılamayacaktır.
KDV beyannamesinde İndirilecek KDV olarak gösterilir. ÖTV'nin tamamı maliyet veya gider yazılır. Ticari taşıtlarda gider kısıtlaması olmaz.
Ticari otomobiller açısından da yukarıda anlatılanların aynısı geçerlidir. Yani ÖTV'yi doğrudan gider yazmak ya da taşıtın maliyetine yüklemek sureti ile amortismana tabi tutmak mükellefin tercihine bağlıdır.
Bu araçların MARTOY Yönetmeliği'ne göre “N” sınıfı yük taşımaya mahsus araçlar kapsamına girmesi, ruhsatının kamyonet, panelvan, ticari araç olarak çıkarılmış olması, KDV indiriminden yararlanmalarını sağlamamaktadır.
Araç Satarken MTV'yi Kim Öder? Araç satışı yaparken MTV satıcı tarafından ödenmek zorundadır. Vergi döneminin bir gün dahi dışında olsanız ikinci yarıyıl vergisini de satıcı olarak sizin ödemeniz gerekir. MTV ödenmediği takdirde noterde araç satışı yapılması mümkün değildir.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Hasar Geçmişi Sorgulama
Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Aracın ilk olarak sahip olduğu ticari ruhsat, Trafik Tescil Müdürlüğü'ne başvuruyla binek otomobil ruhsatı haline getiriliyor. ve dönüştürülmüş araç yeni ruhsatla trafiğe çıkmaya hazır hale getiriliyor. Ardından aradaki vergi farkının ödenmesi gerekiyor.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
ÖTV'siz ticari araç alım şartlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Peki kimler ÖTV'siz ticari araç alabilecek? ÖTV'siz ticari araç alımından taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari taşımacılık yapan esnaf faydalanabilecek.
Ticari araçta yenilemeye ÖTV indirimi geliyor 27.04.2023 tarihinde yayınlandı
2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri