Meydana gelen trafik kazası neticesinde manevi tazminat; kazaya neden olan araç sürücüsünden, araç sahibinden ve/veya aracın işleteninden talep edilebilecektir.
Eğer söz konusu kaza, ölümlü bir trafik kazası ise vefat eden kazazedenin anne-baba, eş ve çocukları da manevi tazminat talebinde bulunabilir. Manevi tazminatın uygulanabilmesi için poliçede açıkça yer alması gerekir aksi takdirde hukuki yollara başvurmak manevi tazminat almak için yeterli olmayacaktır.
Ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destekte bulunduğunu ispat edebilen herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ölenin herhangi bir desteği olmamasına rağmen ölümden üzüntü duyan birinci derece yakınlar da manevi tazminat davası açabilirler. (Borçlar Kanunu md. 56/2).
Ölümlü trafik kazası sonucunda manevi tazminat için dava açmanız gerekmektedir. Davanızı görevli ve yetkili mahkemede açmanız gerekmektedir. Ölümlü trafik kazası tazminat davası için görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Sigorta şirketine dava açılması durumunda görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır.
Trafik kazası nedeniyle tazminat davasına bakmaya yetkili mahkemeler şunlardır: Davalılardan herhangi birisinin ikametgahı mahkemesinde tüm sorumlululara maddi ve manevi tazminat davası açılabilir (HMK md.6).
İlgili 37 soru bulundu
Ölüm bir trafik kazası meydana geldiğinde kazanın tek taraflı mı çift taraflı mı olup olmadığı çok önemlidir. Buna göre kusur durumu belirlendikten sonra vefat edenin desteğinden yoksun kalarak zarara uğrayan kişiler bu zararları için tazminat talep edebilirler.
Trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davaları kaza sonucu oluşan ekonomik zararlar için sorumlu olan kişi veya kurumlardan talep edilir. Bu nedenle trafik kazası nedeniyle maddi tazminat davası kaza sonucu sorumlu olan sürücüye, aracın sahibine, aracın işletmecisine veya sigorta şirketine karşı açılabilir.
2023 Yılı Trafik Kazası Tazminat Miktarları (2023 – 2024 )
Kaza Başına Maddi Giderler 240.000. Kişi Başına Sağlık Giderleri 1.200.000. Kaza Başına Sağlık Giderleri 6.000.000. Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 1.200.000.
Kan parası, bir kişinin ölümüne ya da yaralanmasına neden olan eylemler sonucunda, faile ya da faillerin zarar gören kişiye ya da onun yakınlarına ödemekle yükümlü olduğu tazminatı ifade eder.
Ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesi'dir (HMK md.2/1).
Borçlar Kanunu'nun 47. maddesine göre manevi tazminat isteme hakkı doğrudan doğruya cismani zarara uğrayan kişiye aittir. Yansıma yoluyla aynı eylem nedeniyle manevi üzüntü duyanlar manevi tazminat isteyemezler.
Olağan koşullarda, ölenin veya ağır bedensel zarara uğrayanın yakınlarının “eş, çocuklar, anne, baba, kardeşler” olması gerekir. Ancak, bunların hepsi için her durumda a manevi tazminat istenmemeli, olayın özelliğine bakılmalıdır.
Maddi tazminat, kişinin malvarlığındaki eksilmenin talep edilmesidir. Kişinin uğradığı zarar kadar mahkeme tazminat değeri belirleyecektir, daha fazlasına hükmetmeyecektir. Manevi tazminat ise kişinin uğradığı haksız fiil nedeniyle duyduğu elem ve üzüntü adına talep edilmektedir.
Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 1.200.000 TL'ye yükseltilmiştir. Aynı zamanda ölümlü trafik kazası sonrasında vefat eden kişinin yakınları, yaşadıkları acı ve üzüntü sebebiyle manevi tazminat davası açma hakkına sahiptirler.
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Ölümlü trafik kazası tazminatı; kazada kusuru olmayan ve vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödenmesi gereken tazminat çeşididir. Bu tazminat; ölen kişinin yaşı, doğum yılı, kazadaki haklılık payı, maaşı ve pasif çalışma yılı verileri baz alınarak hesaplanır.
Eğer trafik neticesinde vefa eden kişi var ise, onun vefatı neticesinde maddi ve manevi zararlara uğrayan yakınları, eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteği altındaki diğer kişiler uğradıklar maddi ve manevi zararlarının tazminatlarını alma haklarına sahiptirler.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır. Bu tür davalarda 7 yıldan daha uzun bir hapis cezası verilmemektedir. Ancak, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumunda sürücünün kusursuzluk derecesi değerlendirilir.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Haksız fiillerde (tıbbi malpraktis ve telif hakları gibi) manevi tazminat için dava zamanaşımı süresi, fiilin ya da failin öğrenildiği andan itibaren iki yıl, daha sonra öğrenilmişse bile on yıldır. Maddi tazminatta olduğu gibi boşanmada manevi tazminat davası zamanaşımı süresi bir yıl olarak belirlenmiştir.
Ölümlü Trafik Kazası Adli Tıp Raporu Kaç Günde Çıkar? Ölümlü trafik kazalarında Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporların elde edilme süresi, olayın karmaşıklığına ve gereken incelemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genelde, bu tür bir raporun tamamlanması birkaç hafta sürebilir.
Dolayısıyla boşanmada tazminat kararının kesinleşmesi icra edilebileceğini, yani ödenmesi gerektiğini gösterir. Sonuç olarak boşanma tazminatı ödenmezse icra ve haciz yolu ile zorla tahsil edilir. Yani boşanma davasında kazanılan tazminat nasıl alınır şeklinde bakıldığında icra ve haciz mümkündür.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Destek tazminatında da haksahiplerinin manevi tazminatı hesaplanırken “Kd.Taz. Tavanı x Destek süresi x Kusur = Manevi tazminat” formülü denenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri