{-I} ekinin kullanıldığı ağızlarda, -fonetik yapıları nasıl olursa olsun- çok heceli bütün fiil tabanlarında ikileme, {-I} eki ile yapılmaktadır.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
-mAz” ekini “Aynı Ortaçtan Kurulan İkileme” başlığı altında inceleyerek şu örnekleri vermiştir: bilir bilmez, olur olmaz, der demez, gelir gelmez (1981, s. 46).
İkilemeyi meydana getiren sözcükler ayrı yazılırlar. Ayrıca bu sözcükler arasına noktalama işaretleri konulamaz. Fakat bazı kelimeler zamanla kalıplaşarak birleşik yazılabilir. Bazı kelimelerden birinin önüne ''m'' ünsüzü getirilerek ikilemeler oluşabilir.
(TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü), ikileme değildir. Kaynak metindeki ikilemenin anlamından uzak olmayan bir deyim kullanılmıştır. Ç3) metninde geçen “durup dinlenmeden” ikilemesi mecaz olarak ara vermeden, arka arkaya, sürekli olarak anlamı taşımaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
c) Çer çöp, çerden çöpten, çift çubuk, kap kacak, kız kızan sağ salim, saz söz, soy sop, örneklerinde de görüldüğü gibi, ikilemeyi meydana getiren sözcüklerden birisi, manayı taşıyan asıl sözcük, diğeri ise sadece önses benzerliği için takılmış sözcüktür.
2007 yılında hazırlanan ikilemelerle ilgili ilk sözlük olan; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada m, p, r, s ve l, a, e harfleriyle oluşturulan (yemyeşil, kıpkırmızı, tertemiz, masmavi, çırılçıplak, yapayalnız…)
Bu özelliğe sahip 5 ikileme bulunmuştur: Bokun bokun olmak; Arkun arkun söylemek; Götünü tarttıkça götün götün geri gitmek; Canla başla; Davulla zurnay- la düğün olur da, Çingen ağasının haberi olmaz mı?. Bu gruba giren 2 ikileme tespit edilmiştir: Akla karayı seçmek; Yayan yapıl- dak.
oluşan ikilemeler: gidip gelmek vb.
İLGİ ALAKA KELİMESİNİN ANLAMI
Öncelik ve aidiyet duygusu ile belli kişi yada olaylara dikkatini vermek anlamında kullanılır. Bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle ilgialaka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilgi alaka şeklinde olmalıdır.
Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük… Biri Anlamlı, Diğeri Anlamsız Sözcükten Oluşan İkilemeler: » eski püskü, eğri büğrü, yarım yamalak, çer çöp…
Eninde sonunda (önünde sonunda) bir gün bana döneceksin. İkilemenin doğrusu, “önünde so- nunda”dır. “ön” ile “son” ve “en“ ile “boy“ birbiriyle bağlantılı kelimeler- dir.
Haydar Ediskun, Baha Dürder ikilemelerin bir grubunu “kurallı birleşik sıfatlar” başlığı altında vermişlerdir: bu grupta kara kara (gözler), kırık dökük (eşya), iyi kötü (sözler) gibi sıfat olarak kullanılan ikileme örneklerini sıralamışlardır.
Biri Anlamlı Diğeri Anlamsız Kelimelerle Oluşan İkilemeler
Eğri büğrü, yırtık pırtık, ufak tefek, eski püskü, tek tük, çoluk çocuk…
Herhangi bir cümledeki anlamı güçlendirmek, pekiştirmek ve daha anlamlı hale getirmek için aynı veya farklı kelimelerin bir araya gelmesi ikileme olarak bilinir. Bu konuda Türkçede birçok farklı ikileme olduğunu söylemek mümkün. İkilemeler nelerdir?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerinin verildiği Karahanlı Türkçesi metinlerinde söz dizimi unsuru olarak önemli ölçüde ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig'te: acıġ sücig “acı tatlı”, adaş koldaş “erdeş, arkadaş, eş-dost”, bilge bügü “bilgin, bilge, akıllı”, canlıġ tirig “diri canlı”, çav kün “ün, şan, ...
Türkiye Türkçesinde bir yandan ev bark, çift çubuk, sorgu sual, çarşı pazar gibi, yerli ve yabancı kökenli eşanlamlı adlar ikileme olarak kullanılırken eğri büğrü, açık seçik, derme çatma,akıllı uslu gibi sıfatlar bir araya getirilmekte, ayrıca, belirteç, ulaç, ortaç, eylem (çekimli ve çekilmemiş) gibi değişik sözcük ...
Tabloda yer verilmeyen diğer ikilemelerin (yapayalnız, iri mi iri, suspus, sapsarı, sapasağlam, dopdolu, büsbütün, capcanlı, kıpkırmızı) kullanım sıklığı 1'dir.
ç) Bir Sözcüğü Anlamlı, Diğeri Anlamsız Olan İkilemeler
eğri büğrü, eski püskü, ufak tefek, yırtık pırtık, tek tük, bölük pörçük, çarpık çurpuk…
İkileme, "çoluklu çocuklu, çoluk çocuk sahibi" anlamındadır. İkilemedeki kelimelerin döl "sperma, nesil" ve döş "göğüs çukuru, bağır, gerdan" anlamları ile Türkçe Sözlük'te geçtiğini belirten Yüce, ikilemenin kelimelerini incelemiştir(1998: 422).
Türkçede “açık saçık”, “akça pakça”, apar topar” ikilemelerinin sözcük dizileri arasında ses benzeşmesi bulunurken, “ileri geri”, “sille tokat”, “sevip okşamak”, “kör topal” gibi ikilemeler arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
Kuralsız olarak gerçekleşen pekiştirmeler vardır: Darmadağın, Karmakarışık.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Damak ünsüzüyle başlayan sıfatlar için kullanılan ve m, s ünsüzleriyle kurulan alternatif pekiştirme hecesi örnekleri ise şunlardır: göm-, köm-, yam-, yem-; yes-, kas-, kıs-, kos-, kös-, küs-, yas-, yıs-, yos-, yus-, yüs-.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri