Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Omega 3 doymamış yağ asitlerinin en önemli faydası vücuttaki iltihap ile mücadele etmesidir. Özellikle ülkemizde bolca bulunan hamsi ile somon, ton balığı, sardalya ve uskumru romatizma hastalarına en çok önerilen balık türleridir. Romatizma ağrılarından muzdaripseniz haftada 3 kez balık yemeyi ihmal etmeyin.
Uzun zamandır omega-3 yağ asidi, başta romatoid artrit olmak üzere romatizmal hastalıkların inflamatuar (yangılı) durumlarının tedavisinde yangıya neden olan kimyasalları azalttığı için doğal bir anti-inflamatuar ve ağrı kesici olarak kullanılmaktadır.
Damar tıkanıklıklarının oluşumunu engellemede etkili olabilmektedir. Yüksek tansiyonu olan kişilerde, düşük dozlar bile tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Balık yağı, romatoid artrit gibi inflamatuar rahatsızlıklarda eklem ağrılarını ve sertliğini azaltabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Omega 3 yağ asitlerinin ağrı kesici etkisi olduğu bilinmektedir.
Balık yağı ve omega-3 takviyesi
Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin ağrı ve iltihaplanma etkilerini azaltma özelliği vardır. Somon, ton balığı ve sardalya gibi omega-3 açısından zengin balıklar veya omega-3'e sahip olan takviyeler tüketmelisiniz.
Sıcak ve soğuk uygulamalar, romatizmanın neden olduğu ağrı ve şişmeyi azaltmak için kullanılır. Isıtılmış havlu veya sıcak su şişesi gibi sıcak uygulamalar, kasları gevşetmeye ve kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda soğuk uygulamalar (örneğin buz torbası) ise şişmeyi azaltma ve ağrıyı dindirmede etkilidir.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
KORTİZON: Bu ilaçlarlar romatoloji pratiğindeki en etkili ilaç grubudur. Romatizmal hastalıkların birçoğunda tedavinin başlangıç ya da bir döneminde kullanılırlar. Romatoloji uzmanları yan etkileri olabilen bu ilacı; gerektiğinde kullanmaktan kaçınmaz çünkü sağlanacak fayda daha önemlidir.
D vitamini eksikliğinde enfeksiyonlara ve otoimmün hastalıklara yatkınlık artmaktadır (5). Bu açıdan romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkların oluşmasında D vitamini eksikliğinin rolü olduğu ileri sürülmektedir (6).
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Sağlıklı Beslenin: Yeterli ve dengeli bir beslenme programı romatizma hastalığı ile mücadele etmeyi kolaylaştırır. Şeker ve şekerli yiyeceklerin dikkatli tüketilmesi ve diyet programına omega3 içeriği yüksek balık, ceviz, keten tohumu, yumurta ve semizotu gibi besinler eklenmelidir.
"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
Romatoid artrite neden olan kronik inflamasyonun sızdıran bağırsak kaynaklı olabileceği düşünüldüğü için, bağırsağın onarımında et – etli kemik – tavuk suyu gibi kolajen içeriği yüksek besinlerin kullanılması gerekir. Özellikle eklemden sorumlu tip 2 kolajen ve beraberinde tip 1 – 3 kolajen önerilir.
Tedavi, fizik tedavi egzersizlerini, çeşitli ilaçları (farklı tür ağrı kesiciler, kortizon türevleri, hastalık-değiştirici antiromatizmal ilaçlar) ve biyolojik ilaçları içerir. Eklemlerde ciddi sakatlık-şekil bozuklukları gelişmişse ortopedi uzmanları tarafından yapılan cerrahi operasyonlar gerekli olabilir.
FMS'da ağrılara neden olan ve fibrozit adı verilen kas düğümleri, fizik tedavi yoluyla düzelebilmektedir. Stresten arındırılmış düzenli bir yaşam, dengeli ve düzenli antiinflamatuar bir beslenme modeli, düzenli ve kaliteli bir uyku ile egzersiz uygulamaları tedavinin temelini oluşturacaktır.
İltihaplı Romatizma Tedavisi
Vücuttaki iltihabı atmak için prednizon, prednizolon, metilprednizolon vb. kortizon ilaçları hastaya verilebilmektedir. Böylelikle hastalığı giderilmeye çalışılmaktadır. Bu hastalık kişilerin günlük yaşamını etkileyecek duruma geldi ise, ameliyat gerekebilmektedir.
Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Günde 30 dakika yürüyüş modu yükselttiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Denge sorunlarıyla nedeniyle yürüyüşten kaçıyorsanız baston kullanın.
Genel olarak iltihaplı eklem romatizmalarına kaplıca ve sıcak uygulamalar iyi gelmez. Hatta aktif hastalık esnasında şikayetleri daha da artırabilir. Kireçlenmede ise yararlı olabilir.
Ağrı Kesici Özelliği İle Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Bu sayede ise eklem ağrılarına, kas ağrılarına, migren ağrılarına, iltihaplı romatizmaya, kireçlenmeye bağlı eklem ağrılarına, boyun ve baş tutulmalarına soğuk sıkım zeytinyağı, ağrı kesici etki yapmaktadır.
Omega 3 kullanma saati günün her bölümünde kullanılabilmektedir. Ancak uzmanlar tarafından yemek saatleri sırasında alınması omega 3 takviyesinin daha fazla fayda sağlayacağı öne sürülmüştür. Özellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinde omega 3 alımı vücut metabolizmasını hızlandırdığı öngörülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri