Buna göre eşler eşit kusurlu olsa dahi süresiz nafakaya hükmedilmesi mümkündür. Hatta süresiz nafakaya hükmedilmesi için nafaka yükümlüsü eşin kusurlu olması dahi gerekmemektedir. Her iki eşin kusursuz olduğu durumda dahi süresiz nafakaya hükmedilmesi mümkündür.
Nafaka ödeyen kişiler nafaka ödemelerinin ne zaman biteceğini merak etmektedirler. Nafaka süresi Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmiştir. Nafaka süresine ne kadar süre evli kalındığının etkisi yoktur. 1 yıl ya da daha az süre evli kalan kişilerde süresiz nafaka hakkına sahip olabilir.
"Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Kanunda görüldüğü üzere yoksulluk nafakası süresiz olarak kadına ödenebilir.
TÜBAKKOM: 'SÜRESİZ NAFAKA' İDDİALARI HUKUKİ GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın nafakanın “süresiz” olduğuna dair açıklamaları, hukuki gerçeği yansıtmamakla birlikte kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir.
İlgili 19 soru bulundu
1 Çocuğun Nafakası Ne Kadar 2023
Çocuk nafakası olarak da bilinen iştirak nafakası, ortak çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan tarafın velayet hakkı sahibi tarafa çocuğun masraflarına katkıda bulunma zorunluluğu sebebiyle ödediği bir miktar paradır. Bu nafaka yükümlülüğü çocuk 18 yaşını doldurduğunda sona erer.
Nafakanın Ne Kadar Arttırılacağını Hesaplama
Örneğin ; 2000-TL nafaka alan kişi Ocak 2023 tarihi itibariyle on iki aylık ortalama olan 125,53 oranını baz alıp bu tarihten sonra nafakasını 4.510-TL olarak almaya devam edecektir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Yeni yasa tasarısıyla evlilik süresine göre nafaka ödemesinin devam etmesi planlanmaktadır. Örneğin evlilik süresinin 5 yıl olması halinde 3 yıl nafaka ödenmesi veya evlilik süresinin 10 yıl olması halinde 6 yıl nafaka ödenmesi tasarıda yer almaktadır.
25 bin TL maaş alan birinin 4.000 TL -8.000 TL arasında bir nafaka ödemesi gerekecektir. Nafakanın belirlenmesinde belirgin kurallar olmamakla birlikte, her olayın özelinde hakimin takdir yetkisi vardır. Çocuk sayısı, eşin çalışmaması, çocuk ve eşin maddi ihtiyaçlarına göre hakim tarafından nafaka belirlenir.
4 bin TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Bu konuda kesin bir şey söylenemez. Ancak 4000 TL alan bir kişi ortalama olarak 750-1000 TL arasında yoksulluk nafakası ödeyecektir diyebiliriz.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır.
Örneğin, bir nafaka davasında 8500 TL maaş alan nafaka yükümlüsü, Yargıtay içtihatlarından da baz alınarak yola çıkıldığında maaşının %25'i oranında nafaka ödemeye hükmedilmiş olabilir. Bu durumda nafaka ödemeye yükümlü olan tarafın çocukları veya çocuğu için aylık olarak 2125 TL nafaka ödemesi anlamına gelir.
Yasalar belirli bir oran belirtmez. Ancak uygulamada, orta gelire sahip kişiler için genellikle maaşın %25'i kadar nafaka hükmedilmektedir. Örneğin, 12.000 TL maaşı olan bir kişi 3.000 TL nafaka ödenebilir. Ancak kişinin diğer gelir kaynakları da varsa, hâkim bu oranı %50-%60 gibi daha yüksek bir seviyeye çıkarabilir.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Boşanma davalarında nafaka miktarına dair taban ve tavan fiyat olarak hukuki düzenleme yer almamaktadır. Nafaka ödeyecek olan kişinin ekonomik durumuna göre tarafların anlaşmasına göre bir madde düzenlenebilecektir. Nafaka miktarına dair herhangi alt sınır bulunmamaktadır.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Boşanmayla çocuğuna iştirak nafakası ödemekle yükümlendirilmiş anne veya baba okumaya devam eden çocuğuna bakmakla yükümlüdür. ANCAK okumaya devam eden 18 yaşını doldurmuş ya da reşit olan çocuğa ödenen nafaka iştirak değil yardım nafakasıdır.
Erkek nafakasının kesilmemesi amacıyla hareket etmişse ve bir başkasıyla fiili olarak birlikteyse ve evlilik hayatı yaşıyorsa, nafaka borçlusunun aile mahkemesine dava açması ve durumu ispatlayarak nafakanın kesilmesini talep etmesi durumunda erkeğe nafaka ödenmeyecektir.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
Asgari ücretleri 750 TL - 1.500 TL arası nafaka ödemektedir. Nafaka miktarı hakimin özgür hür iradesi ile tarafların ekonomik durumu, yaşam tarzları, ihtiyaçları ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak tayin edilir. Kanunda nafaka su şu kadar olur diye tek tek gösterilmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri