Anti-inflamatuar ilaçlar, uygun egzersizler ve fizik tedavi yöntemleri ile tedaviye başlanır. Doktorunuzun gerek gördüğü durumlarda omuza yapılacak tek doz kortizon enjeksiyonları ağrı rahatlatılabilir. İlaç, kortizon enjeksiyonu ve fizik tedaviye rağmen ağrısı devam eden hastalarda cerrahi tedavi yapılır.
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir.
Omzunda yırtık tespit edilen hastalarda öncelikle konservatif tedaviler uygulanmaktadır. Genellikle bunlar ilk planda istirahat, ağrı kesici ve fizik tedavi kısmından oluşmaktadır. Daha sonraki dönemde eğer bunlarla hastaların şikayetleri geçmiyorsa enjeksiyon tedavilerinin yanı sıra ameliyat önerilmektedir.
Soğuk ve sıcak uygulama ağrı ve enflamasyonun azaltılmasında yardımcıdır. Kolu başın üzerine kaldırma ve diğer omuz hareket aralığını arttırıcı egzersizler verilir. Daha sonra; omuz çevresi kasların kuvvetini arttırmak için güçlendirici egzersiz programına geçilir. Fizik tedavi süreci 6-8 hafta devam edebilir.
Omuz yırtığı, konservatif yani ameliyatsız tedavi ve cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Her omuz yırtığı ameliyat gerektirmeyebilir. Kısmi yırtığı olan hastalarda konservatif tedavi tercih edilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Hafif yırtıklarda uygulanan tedavi olarak, istirahat, ödem ve ağrı giderici ilaç verilmesi, buz uygulanması, masaj ve bandajlama sayılabilir. Sadece istirahat, egzersiz kısıtlaması ve ilaç tedavisi ile hafif yırtıkların büyük çoğunluğunu tedavi etmek mümkündür.
Omuz kası yırtığı başlangıçta bulgu vermeyebilir. Ancak yırtık ilerledikçe omuz bölgesinde ağrı görülmeye başlar. Bu ağrı başlangıçta hareket ile oluşur. Sorun büyüdükçe istirahatte özellikle geceleri, uykudan uyandıran ağrı oluşur.
Kopan kas kısalır ve gövdeye doğru çekilir. Kopan tendon tamir edilmezse kol kemiği yukarı doğru yer değiştirir ve köprücük kemiğinin alt yüzeyine sürtünmeye başlar. Bu da omuz ekleminde aşınma ve kireçlenmeye yol açar; kuvveti azalmış, ağrılı ve hareket kaybı olan bir eklem ile sonuçlanır.
Günlük hayatı etkileyerek hareket kısıtlılığına neden olan omuz eklem ağrıları, altında tendon ve kapsül yırtıkları sorunlarını barındırabiliyor. Tedavi edilmeyen yırtıklar ise uzun vadede eklemde kireçlenme ve fonksiyon kayıpları ile sonuçlanabilir.
Kas Zedelenmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas yırtılması meydana geldiğinde hızlı bir şekilde tedavi uygulanması gerekmektedir. Aksi halde kas yırtılması ilerleyebilir ve yırtılmanın meydana bölgede hareket kısıtlılığı meydana gelir.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinden de yararlanılır.
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Ağrıyı sonlandırmak ve hareket kabiliyetini eski haline döndürmek tedavinin esas amacıdır. Omuz yırtığı tedavisinde öncelik omuz ekleminin korunmasıdır. Bununla birlikte yırtığın ilerlemesini önlemektir. Tedavinin ilerleyen süreçlerinde ve ciddi yırtıklar söz konusu olduğunda cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Omuz askısını ne kadar süre kullanıyoruz? Askınızı ortalama 4-6 hafta boyunca gündüz ve gece kullanmanız istenmektedir.
Kimlere Uygulanır? Her yaş grubunda omuz bölgesinde yırtık meydana gelebilir. Yapılan ağır hareketlere bağlı olarak omuzda meydana gelen yırtıklık için operasyon da herkese uygulanabilir. Ancak daha çok ileri yaş seviyesinde ortaya çıktığı takdirde, ameliyat en önemli tıbbi müdahaledir.
Omuz yırtığı probleminin neden olduğu şikayetler hastanın günlük yaşam kalitesini düşürmektedir. Başlıca bulgular aşağıdaki gibidir; Kronik ağrı İstirahat halindeyken ağrı
Omuz artroskopisi, omuz sıkışması ve rotator manşet yırtıkları dahil olmak üzere omuz problemlerini tedavi etmek için kullanılan minimal invaziv bir cerrahidir. Bu prosedür genellikle bir saatten az sürer.
Röntgen grafileri ile kemik yapının durumu, kas içi kireç birikmesi alanları (kalsifik tendinit) ve omuz ekleminde aşınma/eskimenin varlığı araştırılır. Omuz çevresi kas yırtıklarının tanısında en değerli yöntem manyetik rezonans görüntüleme (MRG) dir.
Ara sıra genç sporcularda tendon, X-ışınlarında görülebilen, bağlandığı yerdeki bir kemik parçasını koparabilir. Ancak, normal röntgenlerde saf kas yaralanmaları görülemez. Bir MRG bazen yaralanmanın nerede meydana geldiğini ve tam bir yırtılma olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Yırtılan kasın ağrıması ve kastaki hassasiyet. Özellikle yoğun aktivitelerden dolayı yırtılan kasın zorlanması ağrıları ve hassasiyeti arttırır. Ancak aktivitenin ardından dinlenme ağrı ve hassasiyetin azalmasına yardımcı olur. Kas yırtılması meydana gelen bölgede şişlik veya renk değişikliği oluşur.
Fiziksel bir problem olması ile beraber omuz ve sırt ağrıları söz konusu olduğunda Fizik Tedavi bölümü buna bakar. Karşılıklı yönlendirme ile birlikte ortopedi bölümü üzerinden de gerekli tedavi yöntemleri ele alınır.
Evde Kas Yırtılması Tedavisi
Şişlik azaldığında ise sıcak kompres uygulanabilir. Ancak erken dönemde sıcak kompres uygulanması; şişliği, ağrıyı ve hassasiyeti artırabilir. Sıcak ve soğuk kompres uygulamalarında buzun ya da ısının cilde doğrudan temas etmemesi de önemli noktalar arasında bulunur.
Kas yırtılmalarına karşı etkili bitkisel çözümlerden biri de buz tedavisidir. Bu tedavi seçeneğinde amaç yırtılma ile meydana gelen kanamanın bölgeden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Bu yöntemi uygulamak için bir parça buzu tülbent veya havluya sarıp kasın yırtıldığını hissettiğiniz bölgeye uygulamanız yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri