Omuz Yırtığı Ameliyatı Riskleri Her cerrahi müdahalede olduğu gibi omuz yırtığı ameliyatında da birtakım riskler söz konusudur. Hastanın ameliyat sonrasında fizik tedaviye devam etmemesi ameliyatın başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmaktadır.
Yırtığın zaman içerisinde büyümesi sonucu tüm kas yapışma yerinden sökülür ve omuz yerinden çıkmaya başlar. İşte bu durumda tüm eklem bozulur. Omuzda küçük bir kas yırtığı, zaman içinde ilerleyerek tüm eklemin kaybı ile sonuçlanabilir.
Omuz artroskopisi, omuz sıkışması ve rotator manşet yırtıkları dahil olmak üzere omuz problemlerini tedavi etmek için kullanılan minimal invaziv bir cerrahidir. Bu prosedür genellikle bir saatten az sürer.
Küçük çaplı operasyonlarda 23 hafta sonunda iyileşme gözlenebilirken, daha büyük çaplı işlemlerde ise bu süre artabilir. Omuz yırtıklarında ise tahmini iyileşme süresi birkaç ayı bulmaktadır.
Hasta hiçbir şekilde acı ve sızı hissetmeden ameliyat kısa sürede yapılır ve yırtık onarılır. Lokal anestezi verilen omuz bölgesindeki yırtık kapalı ameliyatla onarılır ancak yırtık büyüdüğü ve ileri seviyeye ulaştığı zaman genel anestezi altında açık ameliyatla da yırtık onarılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Günlük hayata, iş ve spor yaşamınıza erken dönmenizi sağlar. Omuz artroskopisi uygulanan hasta genellikle ameliyat sonrası 1 gece hastanede kalır. Hasta taburcu edildikten 7-10 gün sonra fizik tedavi süreci başlar ve yaklaşık 6-8 hafta devam eder.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Kapalı omuz ameliyatı sonrası hastalar genellikle taburcu edilmeden önce 1-2 saat hastanede takip edilir. Ameliyattan en az bir hafta sonraya dek biraz ağrı ve rahatsızlık beklenir. Ancak komplike bir ameliyat geçirildiyse ağrının azalması birkaç hafta sürebilir.
İyileşme genellikle 6-10 hafta sürer. Ameliyattan sonraki gün omuz hareketlerine. başlanarak fizik tedavi süreci başlar. Genellikle.
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez.
Kas yırtılması kendi kendine geçer mi? Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Sorun kısa süre içinde çözülmediği takdirde bu artık kronik bir vakaya dönüşebiliyor. Genelde omuz yırtığı ameliyatından çekinildiği için insanlar tedavi süreçlerini erteleme yoluna gidiyor. Omuzda aynı hareket çok uzun bir süre tekrar ederse bu uzun vadede yırtılmalara neden olabilir.
Hasta kolunu kullanmayacak, kol-gövde sargısını koruyup kollayacak ve verilen ekzersizler dışında istirahat edecek. Yara yerinde (dikişlerde) akıntı, kötü koku, sonradan gelişen ciddi kızarıklık ve ısı artışı olaması gibi enfeksiyon (iltihap) belirtileri durumunda hekiminize en kısa zamanda başvurunuz.
Her omuz yırtığı ameliyat gerektirmeyebilir. Kısmi yırtığı olan hastalarda konservatif tedavi tercih edilebilir. Kısmi yırtığı olan ancak konservatif tedaviden fayda görmeyen hastalarda ve geniş ve tam kat yırtığı olan hastalarda cerrahi tedaviye başvurulabilir.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Ara sıra genç sporcularda tendon, X-ışınlarında görülebilen, bağlandığı yerdeki bir kemik parçasını koparabilir. Ancak, normal röntgenlerde saf kas yaralanmaları görülemez. Bir MRG bazen yaralanmanın nerede meydana geldiğini ve tam bir yırtılma olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Ameliyat sonrası 5. gün stretch film tarzı bir şeffaf örtü kullanarak, ılık su ile hastalar rahatlıkla yardımlı banyo yapabilirler.
Ameliyat Sonrası
Kol gövde bandajı ile yatak istirahatı uygulanır. Her ne kadar açık ameliyata göre iyileşme hızlı ve kısa sürse de Birkaç hafta istirahat önerilir. alınır ve duş yapılabilir.
Omuz artroskopisi operasyonu yaklaşık 1-2 saat sürer ve hastanın durumuna bağlı olarak hastane yatış süresi değişebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ise kişiye özeldir ve genellikle fizyoterapi desteği ile hızlandırılabilir.
Tedavi sonrasında omuz çıkmasının tamamen düzelerek eski formuna dönmesi 12 ile 14 hafta kadar sürer. Çoğu fiziksel aktivite, tedaviden 2 hafta sonra yapılabilir hale gelir. Fakat ağır kaldırma ve spor aktivitelerine başlamak için 6 hafta ile 3 ay arasında bir süre beklenmelidir.
Omuz askısını ne kadar süre kullanıyoruz? Askınızı ortalama 4-6 hafta boyunca gündüz ve gece kullanmanız istenmektedir.
Omuz Kas Yırtıklarında Ameliyatsız tedavi:
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon seçilmiş hastalarda başarılı olabilecektir. Soğuk ve sıcak uygulama ağrı ve enflamasyonun azaltılmasında yardımcıdır. Kolu başın üzerine kaldırma ve diğer omuz hareket aralığını arttırıcı egzersizler verilir.
Röntgen grafileri ile kemik yapının durumu, kas içi kireç birikmesi alanları (kalsifik tendinit) ve omuz ekleminde aşınma/eskimenin varlığı araştırılır. Omuz çevresi kas yırtıklarının tanısında en değerli yöntem manyetik rezonans görüntüleme (MRG) dir.
Omuz Kas Yırtıklarının Belirtileri
Omuz ağrısı, hareket kısıtlılığı ve gece ağrılarına bağlı olan oluşan uyku bozuklukları omuz kas yaralanmalarının en sık görülen belirtileridir. Omuz ağrısı özellikle gece etkilenen omuz üzerine yatmakla artar. Ağrı omuzla dirsek arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri